Proplan Ve Veterinerler

whitegirlmia
whitegirlmia

2484 Puan

Buradaki insanların nerdeyse hepsinin proplan'ı önermemesi ama gittiğim veterinerlerin hepsinin ısrarla proplan önermesinin tam sebebi ne? Kedimizin hastalığı yoksa hassasiyeti yoksa beslenme konusu niçin bu kadar önemli proplan içeriğinde ne varda önermiyorsunuz sadece bilmediğimden soruyorum ve gerçekten merak ettim

8 CEVAP

amillaaa
amillaaa

12046

"gittiğim veterinerlerin hepsinin ısrarla proplan önermesinin tam sebebi ne?"
-Veterinerlerin büyük bir çoğunluğunun bu konuya objektif baktığını düşünmüyorum. Çok bilindik, köklü mamaları tavsiye etmeye meyilli oluyorlar. Muhtemelen veterinerlerin bir kısmı önerdikleri mamanın içinde ne olduğunu bile bilmiyordur.


"Kedimizin hastalığı yoksa hassasiyeti yoksa beslenme konusu niçin bu kadar önemli"
-İnsanlar için de bu böyledir, bir canlının genel sağlık durumundaki en önemli etmenlerden biri beslenmedir. Doğasına uygun olmayan şekilde beslenen canlıların hastalıklara yakalanma riski artar.


"proplan içeriğinde ne varda önermiyorsunuz sadece bilmediğimden soruyorum ve gerçekten merak ettim"
-Ne var: Pirinç, Mısır Gluten Unu, Mısır, Buğday Gluten Unu
Kediler elbette bu tarz şeyleri tüketmelidir, fakat bu oranda değil. Bunlar genellikle mamanın maliyetini azaltmak için kullanılan "dolgu" malzemeleridir. İçeriğinde %20 et olduğu yazıyor, bu iyi. Fakat bununla sınırlı kalmamalı. İkinci içerik olarak "Kurutulmuş Kanatlı Proteini" yazmışlar fakat oranı bile belli değil, ayrıca kaynağı da belli değil.
Analizlerine gelecek olursak, %40-41'lik protein oranı muadillerine göre iyi bir oran sayılır, fakat bu proteinin %kaçının hayvansal kaynaklı %kaçının bitkisel kaynaklı olduğunu belirtmemişler maalesef. Karbonhidrat oranı %25-30 civarına denk geliyor; bu oldukça yüksek bir oran fakat daha düşük karbonhidrat oranına sahip kuru kedi maması piyasada pek yok maalesef. Yani analizleri iyi sayılır.
Başka bir konu da çok yakın geçmişte bu markanın bazı ürünlerinin toplatılmış olması; bu durum pek çok insanın bu markadan soğumasına sebep oldu fakat bana göre piyasadaki hiçbir marka güvenilir değil o yüzden bu konuda yorum yapmayacağım.
Benim proplan tavsiye etmeme sebebim içindeki hayvansal ürün oranını az buluyor olmam. Benzer fiyat aralığında daha kaliteli mamalar olduğunu düşünüyorum.


-Not düşmek istediğim üç şey var:



  1. Biz ne kadar analiz yaparsak yapalım boş, en iyi analiz mamanın kediye etkisini gözlemleyerek olur. Bazı mamalar bazı kedilere iyi geliyorken bazı kedilere kötü gelebiliyor.

  2. Sadece proplan değil, her kuru mama hastalıklara sebep olabilir; bunun iki temel sebebinden biri kedilerin doğasına aykırı olması, öbürü de büyük çaplı üretilen bu mamaların içerik tedariklerinde veya karışım aşamasında ciddi sıkıntılar çıkma ihtimalidir. (Örneğin karışıma yanlışlıkla biraz fazla A vitamini eklenirse bu kediler için ölümcül olabilir)

  3. Ben bir profesyonel değilim, sadece bu konularda pek çok şey okumuş biriyim. Kullandığım kaynaklar hatalı olabilir, yanlış anladığım veya unuttuğum şeyler olabilir. O yüzden lütfen dediklerimi çok ciddiye almayın, bunlar size sadece fikir versin. En iyi bilgiye kendiniz araştırarak ulaşırsınız.

180280514
180280514

2180

Bir kere içerisinde tuz var ve içerik bakımından çok zayıf çoğu veterinerler her mamamın içeriğini çok iyi bilmiyor kendi reklamlarını yaptıkları mamaları satmaya çalışıyorlar

whitegirlmia
whitegirlmia

2484

çok teşekkür ediyorum daha. açıklayıcı olamazdı sağolun şu an britcare kullanıyorum ama kedime iyi gelip gelmediğine hâlâ karar veremedim

amillaaa
amillaaa

12046

Ben Brit Care'ın içeriğini beğeniyorum, kendi kedim için B planı olarak o var aklımda. Kısır kediler için olan modelinde protein oranı biraz düşükmüş ama az miktarda kaliteli protein çok miktarda kalitesiz proteinle eşdeğerdir diye düşünüyorum ^_^
Ben de 1-1,5 yıldır N&D kullanıyorum (kuru mama ve kedi çorbası dışında bir şey yemeyi reddediyor maalesef :/) fakat hala emin olamıyorum kedime iyi gelip gelmediğine :')
Brit Care'da çok ishal şikayeti olduğunu duymuştum, sizde olmadıysa ne mutlu.

simbakedi
simbakedi

136477

bir çoğunun sponsoru, bir çoğu en bilindik olanı söylüyor, bir çoğu da kendi kedisine de kullanıyor ondan öneriyor. ama benim tavsiyem asla mama konusunda hiçbir veterinere ve mama markasına güvenmemeniz.


burada proplan önerilmeme sebebi ise aynı fiyat bandında ya da biraz daha düşük bütçeye daha iyi içerikli mamalar bulunabiliyor (bozita, sanabelle gibi). insanlar burada içeriklerini karşılaştırıyor ve en iyi içeriği size öneriyorlar.


ben de öneri yaparken daha güzel içerikleri öneriyorum başta ancak daha iyi içerik demek daha iyi mama demek değildir. benim daha iyi içerik diye önerdiğim mama kedinize yaramayabilir, alerjisi olan bir madde kullanıyor olabilir, başka sorunlar çıkarabilir... örneğin benim gözümde acana ya da orijen üstüne mama yoktur, bir dönem acana da kullandık. benim kedime çok iyi geldi ve en sevdiği mama oldu ama başka birinin kedisi acana kullandığında içindeki et çeşitliliğini midesi kaldırmadığı için kusma gibi sorunlar yaşadı. ben önerilen proplanı da kullandım bir ara çok uyguna bulduğum için, kedimin sırt tüylerinde sertleşme oldu ve kabız yaptı. o yüzden bu konularda tek bir doğru yoktur hiçbir zaman. gerçekten kötü mamalar olmadığı sürece bence sorun olmaz mama markası ancak bilin ki bizim ülkemizde ilah gibi görülen proplan, royal canin, hills gibi mamalar kötü mama olarak değerlendiriliyor. (biri demişti ki neden o zaman bu kadar fazla kullanılıyor. whiskas da en çok kullanılan mamaların başında geliyor. sorun içerik vs değil, reklam)


benim size tavsiyem eğer kediniz çok hassas bir sindirime sahip değilse bir sürü markada rotasyon uygulamanız. tek bir mamayı uzun süre kullanması riskini ben almayı düşünmüyorum hiçbir zaman. eğer o kullandığım mamada bir sorun olursa ben bunu yıllar sonra hasta olunca mı fark edicem yoksa mamalar arasında sağladığım rotasyon sayesinde o eksikliği ya da fazlalığı diğer mamalarla kapatabilecek miyim? bu yüzden eğer kediniz için uygun olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle rotasyon uygulayın derim.

whitegirlmia
whitegirlmia

2484

amillaaa


ishal konusunda emin değilim çoğunlukla katı yapıyor ama son sıralar bağırsak tedavisi gördü önümüzdeki hafta dışkısını izleyip mama değişikliğine gideceğim

Suraemir
Suraemir

16362

Kesinlikle katılıyorum simbakedi kedilerim mysctic yiyor şuan bütçem o kadar yani arada yumurta ev yoğurtdu gibi şeylerde veriyorum tabi yaş mama da,ama mystic benim kedilere gayet iyi geldi kakaları güzel,iştahlı yiyorlar öyle burun kıvırmıyorlar sadece mama aşırı tavuk kokuyor bence bu iyi birşey ya içeriğinde et oranı fazla ki kokuyor diye düşünüyorum Türk markası diye kötülüyorlar ya da alt segment görüyorlar ama bence ideal zaten kimse tamamen kuru mama vermez kedisine herhalde bizim canavarlar sürekli birşeyler yerken gelip istiyorlar

180280514
180280514

2180

Ben de 8 9 ay nd nin kısır tavuk ve narlısını almıştım geçen haftalarda britcare aldım yaklaşık 2.5 haftadır britcare kullanıyor herhangi bir kusma ishal tuvaletinde bir sıkıntı yaratmadı severek de yiyor her kedi de farklı olabilir ama düzenli mama geçişi yaparsanız sorun olmaz deneyerek ancak bunu görebilirsiniz nd ye geçerkende mesela ben tereddütlü geçtim tavuklu olmasından kaynaklı tüy dökümünden çok şikayet vardı ama kullandığı sürede aşırı tüy dökümü ya da onun dışında bir şey yaşamadık uzun tüylü olmasına rağmen

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap