Kısırlaştırma -Soru Değil-

amillaaa
amillaaa

12046 Puan

Merhaba, az önce sosyal medyada bir kısırlaştırma paylaşımının altında olumsuz yorumlar gördüm; insanlar bunun vahşet olduğunu, kedilerin doğasına aykırı olduğunu, yapılmaması gerektiğini yazmış. Bunun üzerine geçen gün başıma gelen bir olayı anlatmak istedim.
İlk fotoğrafta gördüğünüz kedi benim yıllardır bildiğim, sevdiğim bir kedi. Ona bahçesinde bakan insanlar "çok güzel yavrular doğurduğu" gerekçesiyle onu kısırlaştırmak istemediler. En son birkaç ay önce biri götürüp kısırlaştırmış fakat o zamana kadar kedi bir sürü doğum yapmıştı.
Geçen gün sokakta onu okşarken tesadüfen elim karnına değdi ve orada bir şişlik hissettim. Kediyi yan yatırınca ikinci fotoğraftaki yarayı fark ettim. Hemen veterinere götürdüm. Veteriner bunun bir tümör olduğunu, şişip patladığını söyledi. Ayrıca tümör diğer memelerin de bir kısmına yayılmış. Tek çare tümörü ameliyatla almakmış. Kedi yaşlı olduğu için anestezi alması riskliydi fakat bu halde kalırsa maksimum iki ay yaşayabileceğini söyledikleri için mecburen ameliyata onay verdim.
Durumun sebebi kedinin geç kısırlaştırılmasıymış; bunu duyunca çok şaşırdım çünkü bunun sadece ev kedilerine özel bir risk olduğunu, sokak kedileri çiftleştiği için onların bu riski taşımadığını düşünüyordum. Fakat durum böyle değilmiş, sokak kedileri de her zaman eş bulamadığı için onlar da aynı riskleri taşıyormuş.
Ameliyat sabahı çekilen röntgende tümörün akciğerlere de metastaz yaptığını gördük fakat yayılmaya yeni başladığı için ameliyat kararından vazgeçmedik. Ameliyatta yaşlı olduğu için özel bir ilgi gösterildi, özel ilaçlar kullanıldı. Ameliyatı atlatamayacağı konusunda çok endişeliydim fakat neyse ki atlattı. Eklediğim üçüncü resimde kedinin ameliyat sonrası resmini görebilirsiniz.


Devamı yorumda.

6 CEVAP

amillaaa
amillaaa

12046

Gelelim sonuca: Kediye bakan kişiler onu kısırlaştırmak istemediği için kedi bu yaşta bu kadar büyük bir ameliyat geçirmek zorunda kaldı. Genç olmadığı için iyileşme süreci de zorlu olacak muhtemelen. Ayrıca tümör akciğerlerine metastaz yaptığı için eve alınıp hayatı boyunca düzenli olarak ilaç kullanması gerekecek. O gün tesadüfen karnına dokunmasaydım tümörü fark edilmeyip onu öldüre de bilirdi.
Kısırlaştırma yalnızca doğumdan korumaz, bunun gibi çeşitli kanser türlerinden de korur. O yüzden evde de olsa sokakta da olsa sağlıklı kedileri kısırlaştırmak onlara yapılmış bir iyiliktir deneyimlerime ve bilgilerime dayanarak.
Kısırlaştırmanın elbette her cerrahi operasyon gibi tehlikesi vardır, bunları minimuma indirmek için imkanlar ölçüsünde önlemler alınabilir: Ameliyat öncesi kan tahlili, gaz anestezi, ameliyat sonrası iyileşme bitene kadar evde bakmak vs.


Not: Fotoğraflar yüklenmemiş, yüklemenin başka bir yolunu bulmaya çalışacağım :/

180280514
180280514

2180

Güzel bir bilgilendirme olmuş bence, kedinin durumu umarım daha iyi olur. Bu kısırlaştırma olayı hep tartışılan bir konu zaten bence belli bir süre sonra kısırlaştırmak gerekiyor kediden kediye de geçen hastalıklar riskli ve bunlardan dolayı ömürleri kısalıyor. Zarardan çok faydası var bence ama insanlar bu konuya çok önyargılı bakıyor

huqi
huqi

116368

Kısırlaştırma karşıtı insanlar hayvan sever olamaz, sizinde emeğinize sağlık. Umarım güzel bir yuvası olur geçmiş olsun🙏

amillaaa
amillaaa

12046

Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Aklıma gelmişken şunu da ekleyeyim: açıklamamda da belirttiğim üzere kedinin eve alınıp hayat boyu ilaç kullanması gerekecek. Benim evdeki kedim başka canlı kabul etmediği için benim bunu yapma imkanım yok maalesef, eğer bunu görenler arasından ona evini açmak isteyen olursa çok sevinirim

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 258 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 4 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.965 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR