Yeni Yavru Kedi Sahiplenen Birisi Olarak Yaşadığım Sorunlar

Merhaba, iyi günler. Ben 21 Ağustos'ta 2 aylık British Shorthair cinsinde bir yavru kedi sahiplendim fakat daha önceden hiç kedi bakmamış birisi olarak yaşadığım bazı sorunlar oldu. Ben de bunları yazmak istedim. Yaşadığım bu sorunları nasıl çözebileceğimi anlatırsanız gerçekten çok yardımcı olmuş olursunuz. Bu arada, yazmış olduğum şeylerde bir yanlışlık görürseniz lütfen kusura bakmayın, bahsettiğim gibi daha önceden hiç kedi bakmamış birisiyim.


Yaşamış olduğum sorunlardan bahsedeyim:



  • Kedim her seferinde kahvaltı yaparken, yemek yerken mutfağa girip miyavlamaya başlıyor. Araştırdığım kadarıyla eğer kedi için uygun olan bir şey varsa çok az veriyorum fakat kedi her gün aynı şeyi yapmaya devam ediyor ve bu davranışı tok olsa bile devam ettiriyor. Ayrıca bazı zamanlarda masaya çıktığı bile oluyor, onu bu davranıştan nasıl vazgeçebilirim?

  • Kedim aç olduğu zamanlarda mama ve su kaselerinin olduğu yere gitmek yerine miyavlamaya başlıyor ve onu kaselerin olduğu yere götürünce orada mamasını yemeye suyunu içmeye başlıyor, götürmediğim takdirde kendisi gitmiyor. Acaba nerede olduklarını mı bilmiyor diye düşündüm fakat hayır, akşam saatlerinde çok susar ya da acıkır ise kaselerin olduğu yere gidiyor. Yani yeri biliyor, bu durum için ne yapabilirim?

  • Kedimin girmesini istemediğim bir oda var ve bu odaya en son odanın kapısını kapatmayı unuttuğum için girdiğinde biraz sorun yaratmıştı ve bütün odayı baştan aşağı düzenlemek temizlemek ile uğraşmıştım. Bu odaya girmesini engellemek için ne yapmalıyım? Odanın kapısını açıp kapatmak çok da iyi bir yöntem değil gibi geliyor.

  • Kediyi sahiplenir iken tırnakları kesilmişti ancak şu anda biraz büyüdü ve araştırdığım kadarıyla hemen kesmek iyi bir şey değil. Kedim şu sıralar biraz tırnakları uzadığı için istemeyerek bana zarar verebiliyor, bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?


İstediğiniz soruya cevap verebilirsiniz, benim için sadece cevaplamış olmanız bile yeterlidir. Şimdiden teşekkür ederim.

14 CEVAP

gokhansultan
gokhansultan

13926

Bir odanın kapısı açıksa mutlaka girer engelleyemezsiniz maalesef. O yüzden en iyi çözüm kapıyı kapalı tutmak.


Masaya çıkma konusunda birşey diyemem ben ne yaptıysam öğretemedim benim kıza her yöntemi denedim limon portakal kabuğu dahi koydum kokusunu sevmiyor diye onların bile kokusunu sevmeye başladı. Su fıslattım suya bayılıyor zaten. Biz yemek yerken masada geziyor arada bir önüne geçemedim.


Bizimki de ilk zamanlarda mamasına ben götürmeden yemiyordu miyavlıyordu kendi gitmeye korkuyordu sanırım sonra yavaş yavaş alıştı kendi gidip yemeye başladı sizinki de alışır.

NorthNight
NorthNight

16576

Sizin yemek saatlerinizde ayrı bir yerde ona yaş mama vs verebilirsiniz. Böylelikle sizin yemeğinize salça olmaz, kendininde ayrı bir yemeği verileceğini zamanla alışır.
Mama ve su kabına gitmeme durumu bence geçici çünkü evde henüz yeni tam adapte olması bir kaç hafta daha sürebilir. Ortamı iyice sahiplenmesi lazım.
Odaya girme konusunda kapıyı kapatmadıkça engelleyemezsiniz keza kapıyıda kapatsanız kediler kapalı yerlere meraklıdır. Açtığınız anda içeriye dalmaya çalışır. Bu yüzden evi mümkün olduğunca ona uygun hale getirin yani zara vereceği veya zarar göreceği şeyleri kaldırın. Çocuklu ev gibi düşünebilirsiniz.
Tırnakları konusunda eğer çok uzadıysa nasıl keseceğinize dair videolara bakıp dikkatlice kesin, tırmalama tahtası vs kullanması için teşvik edin (patilerini sürterek vs) kullandıkça törpülenir gibi olup keskinliği azalır.

NorthNight
NorthNight

16576

Suyuna ekleme yapmayın tamamen döküp kaseyi çalkalayarak yeniden doldurun. Azıcık toz olsa onlar hemen farkediyor bizimki genelde içmez başında bekler tazelerim. Yerde oluncada çabuk tozlanıyor haliyle. Birde suyu bir kaç noktaya koyabilirsiniz. Mama ve su kabınızın çok ayak altı olmayan sık geçilmeyen ve kolay erişeceği yerlerde olması iyi olur.

Superisi814
Superisi814

125092

Merhabalar,
Kedili hayatınız mutlu olsun🙏
Sıcak havada daha serin şu isterler, bu yüzden su kabindan değil de gider balkondaki olduktan içerler ..Öte yandan bir kere tazelemek suyu yetmez, beklemiş su içmekten bazısi hiç haz almaz , tamamen boşaltılıp su yenilenmeli.Ve üzerine toz düşer, fark ederler Bazısı da tamamen akar su sever.Bu yüzden kedi su oinarlari kullanılır Bende var daha çok şu tuketirdi ama bıraktı.
Yaş mamasina su eklerim ueterince tüketsin diye..
Sizden ilgi istediğinde miyavlar ve siz yemeğini verirsiniz.Ben kapta mama bekletmek, haba ile temas ederek bayatliyor.Her öğünde taze veririm.Mama kabini her defasında yıkarım.Mamayi da cam kavanozda saklarım.
Şu fislatmayi doğru bulmuyorum, 5 yaşında deli bir kedik bar , bir gün yapmadım. Hayır derim, masaya atlarsa defalarca kez gerekirse gider alırım ama şu fislatmak sizden korkmasına da sebep.Aranizdaki güven bağını neden yıkmayı secesiniz, biri sizin suratıniza su fislatsa ne hissedersiniz ?
Zamanla görüceksiniz kedi bu, büyümeyen 2-3 yaşında evladınız gibi olucak..
Ayrıca masaya çıktığında ona uygun bir şey verirseniz , kedi bu yapmaya devam edicektir.Bir gün atladı, önüne yemek verdiniz diyelim ödüllendirir gibi, sonra da ödül yerine ceza şu fislatma..Kedi bu ne kadar mantık yürütebilir ?
İstemediğiniz odaya görmesine gelince , valla bizde kapalı kapı yok.Olursa o kapının önünde miyavliyor.Kediler alanına hakimiyet sever.
Ama ille de girmyecekse kapıyı kapatırsiniz, o da ilk fırsatta içeri dalicaktir, üstüne üstelik meraklı yapıda olduğu için.

Deniz1741
Deniz1741

10927

Ekleme yapmak istiyorum. Mama ve su kaplarını yan yana koyarsanız genellikle mamanın yanında su içmeyi sevmiyorlar. Mama kabından ayrı bir yere bir tane daha su kabı koyarsanız daha çok içtiğini göreceksiniz.

NorthNight
NorthNight

16576

Mamayla suyu ayrı ayrı yerlere koyun. Çoğu kedi su içerken mamanın kokusundan dolayı ayrı yere konduğunda daha fazla su içiyor.
Kendimden örnek vereyim, mama kabı mutfakta bir köşede takibini yaptığım için elimin altında ama yerken rahat edeceği bir boş alana koydum. Suyuda bir tane salonda bir tane antrede var ikiside bizim geçiş alanımızda değil daha sakin noktalarda. Mutfakta dolaşması pencere/kapı için önlemleriniz mevcutsa(sineklik file vb) sizi tedirgin etmesin, hatta ben bunu yazarken bizimki tezgahta yatıyor, bazen buzdolabının üstünde uyuduğu bile oluyor :)

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Benim kedide işe yarar mı bilmiyorum ama sanırsam ben de masaya çıkmaması için limon portakal kabuğu koymayı ya da su fıslatmayı deneyeceğim, belki işe yarar.

Bir tane daha sorum olacaktı. Bahsettiğim gibi kedim sadece bazen kendi kendine mama yemeye ve su içmeye gidiyor, onun dışında yanıma gelip miyavlıyor. Kedim son zamanlarda kendi suyunu içmek yerine mutfağa gelip miyavlıyor ve ben de kendi suyunun olduğu yere götürüyorum fakat içmiyor ve tekrardan mutfağa geliyor, sadece mutfakta ayrı bir şekilde su doldurursam içiyor. Kendisinin suyunda herhangi bir sıkıntı yok, suyunu her gün her sabah içme suyu ile dolduruyorum ve sadece ara sıra içiyor.

Ancak mutfakta doldurduğum zaman büyük bir hevesle suyunu içiyor, mutfakta verdiğim su ile su kasesindeki su aynı. Tahminimce havalar sıcak olduğu için hep soğuk taze su istiyor, ancak ben gün içinde ara sıra su kasesindeki suya taze soğuk su eklemeleri de yapıyorum.

Bu durumun sebebi acaba bahsettiğim gibi sıcak havalar mıdır yoksa benim yaptığım bir hatadan mı kaynaklıdır?

Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim. Kedinin hep geldiği bir noktaya örneğin mutfağa da mama ve su kabı koymam sizce iyi olur mu? Kedi yemeğe odaklanmak yerine biraz daha kendi mamasına ve suyuna odaklanır gibi, ve de sizin dediğiniz gibi ara sıra yaş mama verebilirim.

Mutfağa girmesi durumundan çok fazla endişe duyduğum zamanlar olabiliyor, lakin mutfaktaki balkonun kapısında bir sineklik olsa bile bazen açık kalması meraklı bir kedi için pek de iyi değil. Tabii ki son zamanlarda sineklik konusuna çok önem veriyorum ve her seferinde kapatıyorum fakat mutfakta gezmesi yine de biraz endişe veriyor.

Superisi814, cevabınız için teşekkür ederim. Su fıslatma konusunda benim de sizin bahsettiğiniz gibi hayvanın uzaklaşması gibi endişelerim vardı, söylediğinizi dikkate alarak su fıslatmaktan vazgeçtim. Şu anki düşüncem mutfağa da ayrı bir şekilde mama ve su kabı koymak ve bu şekilde masa ile ilgilenmek yerine kendi maması ve suyu ile ilgilenmesi.

Evet, gördüğüm kadarıyla da mutfakta verdiğim suyu mamasının yanındaki sudan daha daha fazla içiyor ve seviyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 376 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80844 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR