Merhaba ben kısır kedilerime kısır kedi maması kullanıyorum doğal olarak ama az önce mystic markasının "kısır kedi maması" ve "yavru kedi maması" nın içeriğine baktığım zaman açık ara yavru kedi mamasının içeriğinin daha besleyici ve daha zengin olduğunu gördüm ve bu yadsınamayacak kadar büyük bir fark. İyice araştırmak istiyorum bu konuyu gerekirse kısır mamasının içerisine bir miktar da olsa yavru kedi maması katmayı düşünmüyorum değil çünkü gerçekten yavru kedi maması daha iyi geldi bana. Veterinere falan danışmadan böyle bir adım atmayacağım ama cidden bu konu epeyce kafamı karıştırdı. Lütfen fikirlerinizi bana yazın. Ayrıca taurin miktarı olarak la vital ve mystic markaları sizce nasıl bunu da yazarsanız sevinirim (görselde yüzde elli et olan yavru kedi maması içeriği)
Kısır kediyi kısır mama ile beslemezseniz idrar yolunda taş, kristallenme olur ve size 2000₺ veteriner masrafı açar. Kısır kedi mamaları adı üstünde kısır kediler içindir. Kısır kedilerin yemesi gereken protein miktarı, mamadan alacakları vitamin-mineral miktarı çok daha farklıdır. Kediniz kısırsa kısır mama kullanın kedinin sağlığını riske atmaya hiç gerek yok.
Yavru kedilerin protein ihtiyacı vs yetişkinlere göre daha fazla büyüme vs söz konusu kısır kediye yavru kedi maması vermek onu obez yapar diye düşünüyorum :)
Kediniz kısırsa kısır mama kullanacaksınız olay bu kadar basit neyi irdeliyorsunuz anlamadım.
Kesinlikle katılıyorum, pek çok markanın yavru kedi mamaları yetişkin/kısır kedi mamalarından açık ara daha iyi ve fiyatları da neredeyse aynı. Bu yüzden sokaktaki kedilere hep yavru kedi maması almayı tercih ediyorum, yavru da olsalar yetişkin de olsalar kısır da olsalar ondan veriyorum. Ev kedisi için durum biraz farklı olabilir, yavru kedi mamalarının yağ oranı dolayısıyla da kalorileri yetişkin/kısır mamalarına kıyasla çok daha fazla oluyor. İki ürünü de inceleyip fikirlerimi paylaşırım birazdan.
İki ürünü de inceledim. Açıkçası kafam karışık. Ben kısır kedime yetişkin maması da veriyorum kısır maması da veriyorum ama yavru kedi maması vermiyorum. Yavruların daha fazla vitamin ihtiyaçları var ve yavru kedi mamaları doğal olarak buna göre hazırlanıyor. Mystic'in analizlerinde de yağ oranı dışındaki en göze çarpan şey vitamin oranlarındaki farklılık zaten. Vitaminlerin fazlası zararlı olabileceği için bu bende bir soru işareti oluşturdu. Ama gözlemlediğim kadarıyla mesela benim kullandığım N&D kısır mamada Mystic yavru mamasına göre daha fazla vitamin var. Demek ki bu bir sıkıntı olmayabilir. Emin olamıyorum.
Mystic'in tavuklu yetişkin mamasında da et oranı %40 ve orada da hem taze hem kurutulmuş et var. Kısır kedi maması yerine tercih edebilirsiniz fakat kediyi yakından gözlemlemeniz gerekir, kilo almaya başlarsa yağ oranı daha düşük bir mamaya geçersiniz. Ama mama ölçüsüne dikkat ederseniz böyle bir sıkıntıyla karşılaşacağınızı düşünmüyorum.
Bir de şöyle bir şey var, Champion Pet Foods'un mamaları (Acana ve Orijen) "all life stages" olarak geçiyor. Yavru kediyle kısır kedi aynı mamayı tüketemeyecekse bu nasıl mümkün oluyor?
Özet geçecek olursam bana göre kısır kediye yavru kedi maması verilebilir ama güvenilirliğinden emin olamıyorum; kısır kediye yetişkin maması vermekte ise kilo problemi dışında bir sakınca yoktur.
Bunlar benim fikirlerim, beslenme konusundaki hemen her yorumumda olduğu gibi burada da bunların yalnızca benim bilgi ve düşüncelerim olduğunu vurguluyorum, yanılma payım olabilir ^_^
Bu arada muhtemelen gelip mineral oranlarıyla ilgili yorum yapanlar olacaktır, ben şimdiden söyleyeyim:
Mystic markasının dört kedi ürününü de karşılaştırdım, hepsinin mineral oranları tıpatıp aynı. Bu konuda arada bir fark yok dolayısıyla bundan kaynaklı bir sorun da olmaması gerekir mantıken.
Yarım saat boyunca uğraşmışım resmen bu soruyla :D umarım bir faydam dokunur.
Mineral oranının iki mamada da eşit olduğunu söylemiştim, protein oranları arasındaki fark da %1. Yavru kedi mamasının içerdiği %35 protein oranı bile az bence, benim kullandığım mamalar %38-44 arası protein içeriyor ve bir sıkıntımız yok. Tek kayda değer fark yağ ve vitamin oranları, vitaminlerin de aşırı yüksek oranda olduğunu düşünmüyorum. Kilo problemine sebep olmadığı sürece bir sıkıntı yapmaması gerektiğini düşünüyorum söylediğiniz mamanın.
amillaaa siz de olmasanız beslenme sorularını kim cevaplayacak çok teşekkür ederim 😊 ayrıca şu kristalleşme gibi sorunlara da kafam takıldı ama sanırım onlar da mineral miktarıyla ilgili değil mi?
Hemen kristalleşme konusundaki bilgi ve düşüncelerimi de yazıyorum xD
Kedilerin kökeni çöl hayvanlarına dayanır. Çölde yaşamaları bazı adaptasyonlar geçirmelerine sebep olmuştur. Öncelikle kedilerin çöldeki besin kaynağı hayvan etidir. Hayvan etinin de %70-80 kadarı nemdir. Dolayısıyla çölde kediler su ihtiyacının büyük kısmını avlarından karşılar, onun dışında gidip de normal su içme dürtüleri pek gelişmemiştir. Şimdi bir ev kedisini düşünelim. İçinde maksimum %10 nem bulunan kuru mamalarla besleniyorlar, şanslılarsa haftada 1-2 kez %80 nem içeren yaş mama yiyorlar. E gidip dışarıdan su içme dürtüleri de yeterince gelişmemiş. Bu çoğu ev kedisinin gereğinden az sıvı tüketmesine sebep oluyor. Şimdi gelelim çöldeki öbür adaptasyona: yoğun idrar. Bir canlının vücudundaki zehirli maddelerden kurtulmak için boşaltım yapması gerekir. Çöldeki kedilerin de su alımı yeterli olmazsa idrarlarını az sıvıyla yapma gibi bir özellikleri var, bu da idrarın yoğunluğunu arttırıyor. Bu yoğun idrarın içindeki mineraller de taşlaşmaya sebep olabiliyor (bu kısmın detaylarını bilmiyorum). Sonuç olarak ev kedilerinin büyük bir kısmı yeterli sıvı tüketmez, bu da pek çok kedinin böbrek/idrar yolları problemleri yaşamasına sebep olur ve bu problemler pek çok kedinin de ölüm sebebi olur.
Kısa özet: Evet mineral miktarıyla da alakalı ama en önemlisi su tüketimi. Taşları oluşturan şey minerallerdir fakat oluşum sebepleri de yetersiz sıvı tüketimidir (en büyük sebep budur, genetik faktörler gibi başka şeylerin de etkisi olabiliyor bidiğim kadarıyla).
Peki bu problemlere karşı nasıl önlem alabiliriz?
Bunlar tamamen benim bilgi ve düşücelerim, yanlış bildiğim şeyler olabilir. Lütfen herkes kendi bilgisini kendisi edinmeye çalışsın daha güvenilir olması için. Ayrıca çöl kedisiyle ev kedisi ne alaka demeyin, arada zaman içinde farklılıklar oluşmuş olsa da bu farklar canlıyı kökten değiştirmiş değildir, kedi yine kedidir.
Bilgi alışverişi yapmanın, bir konu üzerine düşünmenin ne zararı var
KimJeongguk? "Kediniz kısırsa kısır mama kullanacaksınız olay bu kadar basit" diye kestirip atılacak kadar kesin bir konu olduğunu düşünmüyorum. Durum böyleyse niye en kaliteli diye bilinen markalarda ve de veteriner serisi mamalarda yavru, yetişkin, kısır ayrımı yok? Hiçbir şeye böyle körü körüne bağlanmamak gerektiğini düşünüyorum.
veteriner kliniği işletmiş olan bir tanıdığımın söylediği kadarıyla, yabancı ülkelerde kısır maması diye bir şey yokmuş sadece obez olan kedilere diyet mama yedirilmesi gerektiği için diyet mamaları varmış. Fakat şöyle bir şey konuştum kendi veterinerimle benim kedim kısır ama biraz zayıf ve çok iştahı olmayan bir kedi. Böyle kedilere yavru maması ya da daha enerji verecek mamalar yedirilebilir demişti. Kısır mamasını şuan için önermemişti. Ama obeziyete yatkın olacak kedilere kesinlikle kısır maması öneriyorlar çünkü fazla kilo alması sağlığınıda etkiliyor ve çeşitli hastalıklar çıkabiliyor. Ben biraz toparlanınca yavru ve kısır olarak karıştırıp vermeyi düşünüyorum sonrasında kısır kullanmayı. Hekim ile konuşmak daha iyi olur bu konuda çünkü kiloya göre de değişebiliyor.
sevgili kediLana, benim kedim minyon ve iştahsız bir kedi,7. ayda kisirlastirma yapildi, sonras8nda yavru kedi mamasina devam etmemizi onerdi vetimiz, daha yaşına görmedi diye, 1 yasina geldi yine kilosu cok fazla olmadigi icin biz yavru mamayla devam ettik, vetimiz bir sakincasi yok dedi, sonuçta obez olmasin diye kisir mama tercih ediliyor, ben de simdi yavruya kisir mamayi karistirarak veriyorum
Pardon az önce %40 olarak paylaştığım et içeriği yetişkin kedi mamasına ait, kısır kedi mamasının et oranı yüzde 30 ve şu linkten içeriğine detaylı bakabilirsiniz yani kısır kedi mamasının et oranı yavruya göre yüzde 20 daha az, ayrıca yavru kedinin mamasında löp et var fakat kısır kedide bu yok https://ty.gl/t9s4s4oy8o
Şu yazıyı okuduktan sonra kısır kedimin önüne sürekli kuru mama dayamam asla. Et türevi pişirir veririm, mamayı da ek olarak az miktarda veririm. Kısır kedilerde taş yapan şey kuru mamalar ve istediğiniz kadar su içirin yeterli gelmiyor burda yazdığı gibi. Mamalar kurutulmuş et içeriyor, kurutulmuş et demek işlenmiş et demek ve sağlığa çok zararlı. Günlük ne kadar vitamin mineral alacaklarını biz bilemeyiz o yüzden mama yemeleri gerek diyorlar. Peki biz insanların günlük belirli oranlarda almamız gereken değerler yok mu? Uzmanlar peki vitamin haplarını bize öneriyor mu? Hayır, doğal yoldan alın, karaciğerinizi böbreğinizi yorarsınız diyorlar. Ancak belirli bir sağlık sorununuz varsa hapa başvurmanız gerekiyor. Sağlıklı olsa bize de kahvaltılık gevrek tarzı mama oluştururlardı biz de sabah akşam onu yerdik. Mamaların içindeki o kediler için çok önemli olan Taurin bile sentetik. Uzmanlar bizim için bile Taurin'i doğal yollardan alın diyor. Vitaminler sentetik. Yani o mamalar içerikleri nedenli o vitaminleri mineralleri taşımıyorlar, hep sentetik olarak ekleniyor. Bebekler için satılan pürelere bile zararlı diyorlar. Bizse güya sağlıkları için kedilerimize basıyoruz kuru mamayı. Kediniz daha sağlıklı olsun diye yavru kedi mamasından medet ummak yerine direk et yedirin bence. Kısır kediler için de en güvenli yiyecek et. Hem de emin olun çok daha fazla faydasını görür kuru mamaya göre. Yine üriner destek ürünleri kullanılacaksa kullanılır tabi ki.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor