Ameliyat Olanlar

Lavinyaa
Lavinyaa

2910 Puan

Kedim şu an mesane taşından dolayı ameliyatta nasıl bir süreç tedirginim kedisinin başına gelen var mı böyle bir durum neler yaptınız

5 CEVAP

amillaaa
amillaaa

12046

Bence daha sık vermeniz daha iyi olur. Daha şimdi KediLana'nı bir sorusuna yazdığım cevabı buraya da kopyala yapıştır yapıyorum, umarım işinize yarar. "Sebebini bilmiyorlar" dediğiniz için bir fikir olması açısından paylaşıyorum, veterineriniz tedavi süreci konusunda sizi yönlendirecektir ama benim belirttiğim tavsiyeleri de kendisine danışabilirsiniz. Tekrardan geçmiş olsun.


Kedilerin kökeni çöl hayvanlarına dayanır. Çölde yaşamaları bazı adaptasyonlar geçirmelerine sebep olmuştur. Öncelikle kedilerin çöldeki besin kaynağı hayvan etidir. Hayvan etinin de %70-80 kadarı nemdir. Dolayısıyla çölde kediler su ihtiyacının büyük kısmını avlarından karşılar, onun dışında gidip de normal su içme dürtüleri pek gelişmemiştir. Şimdi bir ev kedisini düşünelim. İçinde maksimum %10 nem bulunan kuru mamalarla besleniyorlar, şanslılarsa haftada 1-2 kez %80 nem içeren yaş mama yiyorlar. E gidip dışarıdan su içme dürtüleri de yeterince gelişmemiş. Bu çoğu ev kedisinin gereğinden az sıvı tüketmesine sebep oluyor. Şimdi gelelim çöldeki öbür adaptasyona: yoğun idrar. Bir canlının vücudundaki zehirli maddelerden kurtulmak için boşaltım yapması gerekir. Çöldeki kedilerin de su alımı yeterli olmazsa idrarlarını az sıvıyla yapma gibi bir özellikleri var, bu da idrarın yoğunluğunu arttırıyor. Bu yoğun idrarın içindeki mineraller de taşlaşmaya sebep olabiliyor (bu kısmın detaylarını bilmiyorum). Sonuç olarak ev kedilerinin büyük bir kısmı yeterli sıvı tüketmez, bu da pek çok kedinin böbrek/idrar yolları problemleri yaşamasına sebep olur ve bu problemler pek çok kedinin de ölüm sebebi olur.
Kısa özet: Evet mineral miktarıyla da alakalı ama en önemlisi su tüketimi. Taşları oluşturan şey minerallerdir fakat oluşum sebepleri de yetersiz sıvı tüketimidir (en büyük sebep budur, genetik faktörler gibi başka şeylerin de etkisi olabiliyor bidiğim kadarıyla).


Peki bu problemlere karşı nasıl önlem alabiliriz?


Düzenli yaş mama/çorba/tavuk suyu takviyesi: Okuduğum bir makalede yapılan çalışmalar düzenli olarak yaş mama tüketen kedilerde bu sıkıntıların görülme riskinin ciddi oranda azaldığını göstermişti.


Su pınarları: Kedilerin su içme dürtüsü yeterince gelişmediği için hareketli suyla onları su içmeye teşvik edebiliriz.


Birden fazla su kabı: Yine evin çeşitli yerlerine birden fazla su kabı koymak da kedileri su içmeye teşvik eder.


Risk gurubundaki kedilerde önlem amaçlı ürünler: Bu problemlere en çok yatkın olan kediler kısır erkek kediler olarak bilinir. Kısır olmayan erkek kediler de riski altındadır (Erkek kedilerin idrar yollarının daha dar olmasından kaynaklı). Geçmişinde benzer bir sıkıntıyı yaşamış kediler de risk grubundadır. Bu tarz kedilerde önlem olarak üriner sistemi destekleyici maltlar, ödüller veya haplar kullanılabilir veteriner tavsiyesiyle. Benim kedim dişi olmasına rağmen ben üriner malt kullanıyorum, hem üriner sistem sağlığını korumak hem de tüylerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmak amacıyla.


Bunlar tamamen benim bilgi ve düşücelerim, yanlış bildiğim şeyler olabilir. Lütfen herkes kendi bilgisini kendisi edinmeye çalışsın daha güvenilir olması için. Ayrıca çöl kedisiyle ev kedisi ne alaka demeyin, arada zaman içinde farklılıklar oluşmuş olsa da bu farklar canlıyı kökten değiştirmiş değildir, kedi yine kedidir.

KediLana
KediLana

829

Geçmiş olsun, sebebi neymiş?

Lavinyaa
Lavinyaa

2910

Sebebini bilmiyorlar 2 tane yarım santim taş çıkarıldı ama mama mı acaba diye düşünüyorum nd kullanırken hiç bir sıkıntı yok proplan somonlu kısır maması kullanıyordum 7 aydır

amillaaa
amillaaa

12046

geçmiş olsun, yaş mamayı ne kadar sıklıkla veriyordunuz acaba?

Lavinyaa
Lavinyaa

2910

Haftada 1

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap