Merhaba. Kedim erkek ve henüz 3 aylık safkan bir exotic shorthair. Şuan kuru mamayı az yediği için yaş mama ile karıştırıp yediriyorum. Yaş mama olarak acana kitten, kuru mama olarak orijen kitten kullanıyorum. Tamamen kuru mamaya geçince de 1 yaşına kadar orijen kitten kullanmayı planlıyorum.
Fakat kafama takılan soru şu; "6 aylıkken kısırlaştırırsam kısır mama mı, yavru maması mı kullanmalıyım?"
Çünkü kediler 12 -15 aylığa kadar gelişim gösteriyorlar.
Hali hazırda hill's ve royal canin'in "kısır yavru kedi mamaları" mevcut. Ama ben tahılsız bir mama kullanma taraftarıyım ve bunları kullanmak istemiyorum. Bildiğim kadarıyla da acana veya orijen'in yavru kısır maması da yok.,
Sizce ne yapmam gerekiyor. Benim düşüncem 6 aylıkken kısırlaştırsam bile 12. ayına kadar orijen kitten ile devam etmek. Tabi obeziteden korunmak için gerekli miktarlarda vererek yapacağım bunu.
Sizlerin düşüncesi nedir bu konuda merak ediyorum açıkçası. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Mantıklı bir cevap verebilmek için önce bahsettiğiniz birkaç ürünü araştırdım. Hills’in kısırlaştırılmış yavru mamasını bulamadım. Royal Canin’e ve Virbac’a baktım. Royal Canin’in üç ürününe baktım, kısır yavru, kısır yetişkin ve kısır yaşlı. İlginç bir şekilde en fazla proteinin kısır yavru kedi mamasında olmasını beklerken en düşük oran ondaydı. Yavru mamasında %32, yetişkin mamasında %37 ve yaşlı mamasında %36 protein vardı. Protein yavru kedilerin gelişimi için çok önemlidir, hatta yetkili kurumlarca belirlenmiş asgari içerik oranlarında yavru kedi ile yetişkin oranları ayrıdır ve yavru mamalarında bulunması gereken protein oranı yetişkin mamalarına kıyasla daha fazladır. Bu yüzden Royal Canin gibi bir markanın böyle tuhaf bir şey yapmasına oldukça şaşırdım, adını lekeleyecek bir şey olduğunu düşünüyorum. Virbac’ta ise iki ürüne baktım, yavru kısır ile yetişkin kısır. Bu iki üründe de protein ve yağ oranları aynıydı. Dolayısıyla yavru kısır mamalarıyla normal kısır mamaları arasında kayda değer bir fark olduğunu pek düşünmüyorum, onları tercih etmemekte haklısınız bence.
Gelelim Orijen’e. Orijen ve Acana’nın üreticisi olan Champion pet foods’un yaklaşımı “food for all lifestages”, yani kedi hayatı boyunca kedidir. Dolayısıyla aslında bu markaların kısır kedi maması da yoktur aslında, kilo kontrolü maması vardır. Orijen’in yavru kedi mamasında yağ oranı %20, kısır bir kedi için biraz fazla gelebilir. Açıkçası ben Orijen’in fit&trim mamasının da yeterince besleyici olduğunu düşünüyorum. Ben şahsen kendi kedimi biraz geç kısırlaştırdım, 1.5 yaş civarında. Kendisi 7-8 aylıkken hiçbir özel sebep olmamasına rağmen yetişkin mamasına geçmiştim çünkü zaten yetişkin bir kediye benziyordu. 3 ay kadar önce kısırlaştırdım, şu anda mama alırken üstünde Adult mu Neutered mi yazdığına hiç bakmıyorum. Çoğu zaman Adult almış oluyorum. Kilo almadığı sürece bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum, zaten benim kedim kilo almaya pek yatkın olmadığı için çok dikkat etmiyorum. Dikkat edilmesi gereken bir konu da mineral oranları. Özellikle kısır erkek kedilerde idrar yolu sıkıntıları büyük bir risk olduğu için mamadaki mineral oranının fazla yüksek olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Sizin için Orijen’in kitten ve fit mamalarının mineral oranlarını karşılaştırdım, aynı çıktı. Dediğiniz gibi uygun miktarda verirseniz sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Fakat kediniz fazla kilo almaya başlarsa hemen yaşını doldurmasını beklemeden mamasını değiştirmenizi tavsiye ederim.
Sevgili amillaaa bu detaylı araştırman ve cevabın için çok teşekkür ederim. Zaten kısırlaştırdığım gün otomatik ve gramajlı mama makinesi alacağım. Doğru oranı ayarlayıp günde 2 veya 3 sefer mama vermeye ayarlayacağım. Haftada 1 duruma göre azaltıp veya arttıracağım. Tekrardan teşekkür ediyorum :)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor