Karma Aşı Her Sene Tekrarlanmalı Mı ?

Casperbeyy
Casperbeyy

3833 Puan

Bu konu hakkında çok şey duydum ,bazıları hiç yaptırma diyor ,bazıları üç yılda bir yaptır sürekli aşı kediye zarar verir diyor?Siz bu konuda ne biliyorsunuz arkadaşlar?

3 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128247

Dünya küçük hayvanları aşılama grubu (Dünyada bu aşı işlerini yürüten, düzenleyen grup) araştırmalara bakıldığında her yıl yapılan karma aşının ilerleyen dönemde ağır böbrek hasarına neden olduğunu gördüğü için artık her yıl yerine 3 yılda bir karma aşı yapılmasını öneriyor. Yapılan araştırmalarda karma aşıyla geliştirilen bağışıklığın 3 yıl devam ettiği görülmüş. Her yıl aşılama yapılmasını söyleyen aşı markalarının 3 yıl koruma sertifikasını almadığı için hâlâ her yıl yapılmasını önerdiğini söylemişler. Yalnız bu yavruyken yaptım sonra 3 yıl geçince değil, yavruluk aşıları tamamlanacak, hatırlatma dozunu alacak ondan sonra 3 yılda bir. Yoksa yavru kediler aşının etkisini tam olarak göremiyor. Yani kediniz 2 yaşını geçtikten sonra 3 yılda bir yaptırsanız daha iyi olur. Yoksa her aşıda böbreklerde küçük çapta bir inflamasyon oluşuyormuş ve gereksiz dozlarla artıyormuş. Geçmişte her yıl yapılması öneriliyordu ama bu değişti. Bizim veterinerler ise hâlâ eski dönemdeymişiz gibi çalışıyor. Mesela eskiden kuru mama çıktığında sadece kuru mama ile besleyin deniyordu, yıllar sonra yaşlı kedilere baktıklarında hayatları boyunca sadece kuru mama yiyen kedilerde böbrek yetmezliği geliştiğini görmüşler. Bence araştırmaları takip etmekte fayda var.

cat_expert
cat_expert

12742

İç-dış parazit ve karma aşıları en önemli aşılardandır, iç-dış parazit 2-3 ayda bir, karma aşı ise her yıl tekrarlanmalıdır. Kedinizin dışarıya çıkıp çıkmaması da önemsizdir ev ahalisinin dışardan getirdiği parazitler veya kedinizin seceresinde olan hastalıklar daima risk oluşturur bu aşılar da bu riskleri azaltır. 3 yılda bir yaptıracağınız aşının bağışıklığa bir faydası olmaz sadece 1 yıl bağışıklık kazanılır kalan 2 yıl ise risk devam eder.

Palyaco
Palyaco

218519

Asilar içerisinde en önemlisi karmadir bunda aşıyı öneririm iç parazit için bence hap yeterli iğne agar geliyor kedilere

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 196 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80202 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR