Exotich Shorthair Kedi Irklarında Schotish Gibi Eklem Agrisi Hastalıkları Taşırmı?

Mrkofte
Mrkofte

699 Puan

Exotich shorthair eklem hastaliklari tasiyan ırklardanmı

3 CEVAP

dilanbulent
dilanbulent

17235

Eklem hastalığı taşımasalar dahi yüzlerindeki basıklıktan dolayı son derece hasta kediler olduğunu anlamak hiç zor değil aslında. Bu kedilerin çiftleşmesinin dahi yasak olması lazım, hayatları boyunca acı çekiyorlar...

Mrkofte
Mrkofte

699

Ben doğuştan diye düşünüyordum,teşekkürler

Thekedi
Thekedi

4630

Hayır değil ama çoğu cins kedi gibi kendine özgü başka sorunları var.


Egzotik Shorthair, brakisefali bir cinstir, yani sorunları burun ve gözlerin birbirine çok yakın olmasından kaynaklanır ve içeri itilmiş bir yüz görünümü verir. Gözyaşı kanalları ile ilgili sorunların yanı sıra sinüs sorunları da ortaya çıkabilir. Basık çene nedeniyle, dişlerin yanlış hizalanması veya diş çapraşıklığı olasılığı vardır.


Brakisefalik solunum sendromu veya konjenital obstrüktif üst solunum yolu hastalığı olarak da adlandırılan bu, şiddette değişen üst solunum yolu anormalliklerine neden olur. Sendrom, hava yolu direncinin artmasına, hava yollarındaki yapıların iltihaplanmasına ve kalpte artan gerginliğe neden olabilir.


Calcium oxalate urolithiasis-Mesane ve böbrekte kristalleşen bir taş hastalığı.


Corneal sequestrum-nedeni bilinmeyen kornea nekrozu.


Dystocia - Büyük kubbeli kafatasları nedeniyle anormal doğum.


✨Kedi polikistik böbrek hastalığı (PKD). Tüm İran kedi ailesinin(british, scottish, Exotic, Chinchilla, chartreux, İran...)belalı sorunudur. Böbrek yetmezliğine yol açabilen bir hastalık olan PKD'yi kalıtım yoluyla alma şansı yüksektir. Ultrason tarama taramasını kullanan birkaç çalışma, Exotics'te PKD prevalansının %40 ila %50 arasında olduğunu göstermiştir.
Kaynak-Wikipedia


Özellik PKD İran kedi ailesi için büyük bir sorun. Bazı Federasyon gen testleri yapılmadan İran ve Exotic Shorthairların çiftleştirilmesine bile izin vermez. 1990'larda tarama testlerinin sonucuna göre 3 İran kedisiden 1 i dominant olan PKD genin taşıcısı çıkmış. 3 kediden 1 nin hastalık taşıcıcı olması oldukça vahim bir durum.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 322 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80757 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR