Kedim bir yıldır benimle yaşıyor ama yarı zamanlı ev kedisi olarak .Sabah evden çıkıyor akşama uyumaya aralarda da yemeğe geliyor.
Bulunduğum yer yazlık şehir , bahçe var kedi için güvenli ama büyük şehire dönünce dışarı çıkamayacak
Hayatının ilk iki yılı insandan uzak avlanarak geçmiş. Tanıdığımda bayağı yabaniydi . Yemeği bile kaçırıp uzakta yiyordu .
Bu kedi hiç hayatında bütün gün evde kalmadı
Tek başına kalınca korkup miyavlıyor ( normalde hiç miyavlamaz. sadece başka kedilere bağırırken ve korkunca miyavlıyor
Bu panik miyavlaması yowling denen bir miyavlama türü .)
Yani evde tek başına da kalamıyor .
Başına gelen var mı Yabani bir kediyi tümüyle ev kedisi yapan var mı
Çok güzel maşallah umarım tecrübesi olan kişiler yardımcı olur. Benim kedim yavruyken kapının önünde baktım eve girip çıkıyordu ama sokaktada geziyordu. 6 aylık olunca sahiplenmeye karar verdim ve eve aldım. Evimiz müstakil o yüzden her kapı açıldığında dışarı koştu izin vermezsekte çok mutsuz olup ağladı. Aslaa tamamen evde duran bir kedi olmadı olması için her yolu denememe bütün gün her saat yanında olmama rağmen. Şimdi 1,5 yaşında ve günün %70 ini evde geri kalan zamanı dışarda geçiriyor. Evi çok seviyor ama hergün mutlaka dışarı cıkıyor tuvaletine hep dışarı gidiyor mesela evde kumunu kullanmıyor. O her geciktiğinde aklım çıkıyor başına bişey mi geldi diye cünkü farklı zmanlarda 2 kere düşüp bacallarını kırdı gezdiği zamanlar. Yine de buna rağmen onu evde asla tutamadım :/ umarım yaşı ilerledikce eve daha cok bağlanır
Sizinki yer değişeceği için ve tanımadığı yere gideceği için evde yalnız kalınca üzülüp ağlayabilir stres olabilir. Kediler düzenlerinin bozulmasını hiç sevmezler cünkü. Yabani gezen bir kedi için bu çok zor. Gittiği yerde camlar balkon fileli olacak mı cünkü dışarı heves edip düşebilir. Kısır mı mesela kızgınlığa girip iyice stres olabilir.
Öyle olunca çok ağlıyorlar evi yıkabiliyorlar. Aksi de olabilir ama yaşadığımı söylüyorum. Biri gece nasıl olduysa balkondan kaçtı, halbuki telle kaplı şimdiye kadar hiçbir kedimiz kaçamamıştı. Tavanla balkon demiri arasında minicik bir aralık var heralde kafasını sığdırmayı başardı, kafaları sığarsa vücutları da geçermiş deniyor. Koca kafası, vücudu nasıl geçti anlamadım. Şimdi hapsediyoruz diye yemek yemeye bile gelmiyor. Yine bulup getirdim zorla ağladı yolda gelmek istemiyorum diye evde de ağlıyor diye ailem yazık hayvana bırak dediler.
Bizimde benzer durum var,
Öncesinde sokakta baktığım yine aynı şekilde mamasını dahi kaçıran,sevdirmeyen bir kediydi zamanla kendi isteğiyle sürtünmeye başladı ve şu an beklediğimden çok daha sıcakkanlı ama sadece bana karşı :)
Diğer insanlardan eve gelenlerden falan genelde sokulmayıp kaçıyor.
Olay şöyle gelişti normalde sokakta bakıyordum dediğim gibi hatta bulduğumda o kış günlerinde hamileydi vicdanım el vermedi besledim sonra sık sık karşılaşmaya başlayınca beslemeye devam ettim alışma dönemimiz bu aralıkta gerçekleşti zaten,
Ardından doğumunu yapmış ama yavruları hiçbir şekilde bulamadık birkaç gün sonrasında da acı acı bağırırken duydum muhtemelen erkek kedilere yedirmiş..
Kaşla göz arasında o dönemde tekrar çiftleşti maalesef bu kızımız,
Engellemeye komşular dahi çok çalıştık,apartman içerisine aldık ben o aralar ilk kez evin içine soktum ama dişi de kızgınlığa girmiş,
Erkekler kapı açıldığı an apartmana dalıyor koku falan bırakıyorlar komşular bu sefer başladılar şikayetçi olmaya😅
Ciddi anlamda bir gün hatırlıyorum apartmanda 5 erkek vardı mesela
Bizim kızda tekrar kızgınlıkta olduğu için bağırıyor maalesef evde tutamadık..
Apartman dışına çıktığı an o pozisyonu alıp çiftleşmelere başlamıştı maalesef..
Yani engellesekte ne kadar engelleyeceğiz sonuçta sokak kedisi,
İki sokak öte de yine çiftleşecek sonuçta..
Neyse bu kızımız tekrar hamile kaldıktan sonra ben iyiden iyiye sahiplendim,eve sık almaya başlamıştık o da halinden memnundu açıkçası.
Zaman zaman dışarı çıkardık ama canı sıkılmasın diye yoksa hiç öyle miyavlayıp dışarı çıkma isteği olmadı sadece ara sıra kapıya gidip bakıyordu :)
Doğum vakti gelince çiftleşme tarihlerini de yaklaşık olarak hatırladığım için son hafta tamamıyla eve aldık,yuvasını hazırladık.
Sağlıklı bir şekilde doğumunu gerçekleştirdi,büyüttü 3 yavrusunu sahiplendirdik ve şu an annesi ve ile aylık kızını da evimizde büyütüyoruz..😄
Yavru zaten sokağı tanımıyor ama annesi de bi ara acı acı miyavlamalar dışında asla sokağı istemedi,
Geniş balkonumuz var camlı,
Cam önünde de ayrı bi yatakları var gündüzleri orda takılıyorlar etrafı izliyorlar genelde
İki kedi de olduğu için pek sıkılmıyorlar açıkçası :)
Bir de avcılığı var .Komşu çekip göndermiş yılanla dövüşürken. Kurşun kalem kadar yılan ama yine de yılan yani. Büyüğü de olsa ona da dalacak.
Bir de felaket kavgacı .Kapının önünde sokak kedileri için su mama oluyor genelde o varken açmam ama çöp atacaktım .O sırada su içmeye kedi gelmiş Ne olduğunu bile anlamadım tel kapıyı itip bir fırladı ,kedilerden birini tarlaya kadar kovaladı arkasından başka bir kedi koştu.
Akşam hava kararmış ,tarla belime kadar otluk .Üç kedi viyak viyak bağrışıyor . Ayıramıyorum da çünkü karanlıkta tarlaya dalamam .O kadar endişelendim ki biri gözünü çıkaracak akşam akşam açık veteriner arayacağız diye. Yarım saat sonra geldi sakin sakin mamasını bile yemeden gitti uyudu .
Bu kadar dominant dişi kısır kedi mi olur ? 3 kg dehşet paketi .Görünüş de hiç öyle değil. Masum bebek suratlı cadı :)))
Şimdi bu kedi ev kedisi olmak zorunda. Çok zor işim ama ondan vazgeçemem .
şöyle söyleyeyim, benim arkadaşımın da böyle beslediği bir kedisi var, ismi nohut. bir gün arka bacağında kan gördü ve topalladığı için veterinere götürdü. 20 gün kadar veterinerde kaldı, bacağı iyileşti, veteriner bir süre de evde tutun mümkünse demişti. eve getirdiğinde saatlerce kapının önünde miyavladı. bacağı tam sağlamlaşsın diye evde tutmak istedi arkadaşım ama olmadı. saatlerce, öyle böyle değil, saatlerce miyavlıyordu. dikkatini dağıtmaya çalıştı ama nafile. hayvan kapının önüne oturup miyavlıyordu. iki gün dayabildi. en sonunda mecburen kapıyı açtı. şimdi yine dışarı çıkıp geliyor. yani ben açıkçası alışamayacağını düşünüyorum ve ait olduğu ortamda kalması taraftarıyım. üstelik kısırlaştırırsanız fakat yine de alışmazsa ve aynı noktaya bırakırsanız bu kez kendini eskisi gibi koruyamayacak.
Kısırlaştırmışlardı bulduğumda , kulağı da kırpık . Kuyruğunu kaybetmiş herhalde o ara bir hayvansever kısırlaştırmış .Çok minyon olduğu için yavru sandım - 7 -8 aylık genç irisi görünümünde dişi calico . Davranışları da yavru gibi . Daha önce 8 yaşında bir tekirim olduğu için fark çok belli .O olgun bir hanımdı . Bu kedim hala yavru davranışları gösteriyor .
Kısırlaştırma olabilir benimki kapının önünde ağlıyordu kısırlaştırmadan sonra durdu. Bu cama asılan yatak alabilirsiniz dışarıyı izlemesi için ve fareler var kurmalı avcılık yetenekleri için iyi olabilir. En önemlisi kedi otu buna kedilerim bayılır bende ilk geldiğinde alıştırmak için uğraştırken kullanıyordum aktardan alıp kaynatıp şişeye koydum evin her yerine sıktım kendime alıştırmak için elime sıkıp seviyordum kedimi sonra bıraktı huylarını
İnşallah eve adapte olur bizede burdan yazın merak ederiz küçük ninjanızı 🤣😂
Miyavlamıyor.İlk 8 ayını insansız geçirdiği için -yabani kediler böyleymiş- miyavlama sesi çıkarmıyor. Kapının önüne gelip sessizce bekliyor.
İlk kez sesini gece yarısı pencerenin önüne başka bir kedi gelince duydum- uyku sersemi içeri yabani hayvan girdi sanmıştım ( ilk geldiği aylarda oldu bu ) mfff mff diye burnundan soluyor ioioio gibi sesler çıkarıyordu. Bir de yalnız kaldığını sanınca mauuu mauu diye acı acı bağırıyor .Ama miyav yok. mırrk gibi hafif sesler çıkarıyor bazen.
Ben zaten sadece kışın şehirde içeride tutacağım.Yazın kırlık yerde istediği kadar çekirge kovalayabilir.
Kendi kendine yeten bir kedi iken gelip yerleşti .Ona saygım var yaşam biçimini değiştirmek istemiyorum ama işlek cadde üstünde dışarı salamam .Bakalım ne yapacağız.Kedi nanesi filan mı versem ?
Kısır zaten. Geldiğinde kulağı kırpıktı. Bir hayvansever yaptırmış olmalı.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor