Kediler Dolaştırılmalı Mı?

Elfffff
Elfffff

5341 Puan

Kedilerim sürekli evdeler,çok geniş bir terasımız var.Orada koşuşturuyorlar,ancak bazen dışarı çıkmak istedikleri oluyor.Yani kapı açılınca direk kaçıyorlar.Tasmayla dolaştırmaya çalıştığımda sonuç hiç iyi olmadı.Solucam gibi yere kıvrıldı.Sizce dolaştırılmalı mı?

15 CEVAP

ursaminor
ursaminor

116511

solucam gibi :)
Bayıldım buna :D
Daha önce tasmayla tanışma olayını çok detaylı anlatmıştım. Biraz sabır isteyen bir iş. O başlığı bulursanız
süper olur. Ben de bakacağım ayrıca.
Yüksek enerjili kedilerin (Bengal, savannah vs.) her gün düzenli dolaştırılmasını teşvik ediyorlar yurt dışında genellikle.
"My cat from hell" programında da mesela her bölüm tasma getiriyor eve, bahçeye çıkma olasılığı yoksa kedilerin.
Ama tabi sakin ağaçlar içinde kasabalar nereee kaotik İstanbul ara sokakları neree :D
Karmaşık bir ortamsa bence de çıkarılmamalı. Ama sakin bir site bahçesi yürüyüş için ideal olabilir.


Onun dışında kapının bir kaçış noktası değil de içeri girecek kişinin getireceği ödül kaynağı olduğuna alıştırabilirsiniz. Mesela birkaç gün boyunca kapıdan her giren en sevdiği ödül mamasından verse, onun kafada o kapı içten dışa açılan bir delik değil sürekli iyi şeylerin geldiği dıştan içe açılan bir delik haline gelir.
Zil olayı da bir süre işe yarıyor. Kedi bu, rüşvetsiz iş yapar mı? :D

Feronia
Feronia

117611

Kediler oldukça enerjik ve köpeklere göre kısmen daha vahşi hayvanlar. Köpeklerden çok daha enerjik ve çevik oldukları aşikar ancak boyları küçük olduğundan evde enerji atmaları daha kolay. Tabii bu çıkarmayın demek değil, küçük cins köpekler de çıkarılmasın o halde. Elbette dışarıda bit, pire, virüs kapma ihtimali daha yüksek ama sonuçta köpekler de aşıları bitmeden çıkarılmaz. Peki bu kedilerin farkı ne de hep eve hapisler? Zaten evcilleştirerek en büyük kötülüğü yaptık, neden üstüne bir de evlere hapsedip hayvanların özgürlüğünü kısıtlıyoruz? Onların da asıl yuvaları olan toprağa, çimenlere, ağaçlara dokunmaya; açık hava görmeye hakkı yok mu? Neden biri köpeğimi çıkarmıyorum deyince ona cani damgası vurup aynı şeyi kedinize yapıyorsunuz? Bence kediler dışarıya, özellikle de milli park ve kırsal alanlara çıkarılmalılar. Ancak tasma kullanılmalı çünkü tasmasız gezdirme kaybolma, araba çarpması, kaçırılma, hamile kalma hatta belediyenin yakalamasına kadar gidebiliyor.

aleyn
aleyn

113859

birincisi kediler dışarıya çıkmaya hemen alışıyor ve bunu sürekli istiyorlar bi süre sonra kapıda ısrarla miyavlayarak vs.. ikincisi nasıl bi tasma kullanıyorsunuz bilmiyorum ama güvenli görünen gövde tasmalarından bile isterlerse kurtulabiliyorlar. geniş bi balkona tasmaya çıkarıyordum kedimi güzel güzel geziyordu tasmaya güvendiğim için rahattım, bir gun bi kuşun peşine koşmak için 1 sn içinde tasmadan sıyrıldı o zaman anladım ki istemediği için çıkmıyormuş tasmadan çıkamadığı için değil..

ursaminor
ursaminor

116511

aleyn, elbette alışacak. Kediler kadar disiplinli olan başka canlı nadirdir. Rutine hemen alışır ve hep aynı olsun isterler. Ayrıca zaten olayımız bunun rutine girmesi ve kedinin günlük olarak enerjisini evdeki eşyalar veya kişiler üzerinde değil sokakta atması.
Ama zor geliyor elbette çünkü biz onlar kadar disiplinli değiliz :D


Tasma konusunda katılıyorum. Asla paraya kıymadığım konudur bu. Bizim tasma petsafe easy-walk cat harness diye geçiyor:
google görsel linki


Trixie gibi markaların ip şeklindeki tasmalarından hemen sıyrılıp kurtuluyorlar.

bence dolastırılmamalı dısarısı tehlikeli kacarsa basına bir sürü sey gelebilir bende hava güzel olunca balkona cıkarıyorum okadar

00ozlm00
00ozlm00

772

Kapınıza yaklaşdıklarında eğer zil varsa onu çalın benim kedilerim kapının önünden bile geçmiyor artık

Melikeroglu02
Melikeroglu02

2222

Dışarıya cabuk alışırlar. Eğer onu düzenli olarak dışarı çıkarabilecek sorumluluğu kendinde görüyorsan elbette onu doğaya karıştırmalısın, sosyalleştirmelisin.

aleyn
aleyn

113859

kısırlaştırmadıgınız müddetçe geceleri miyavlamaya hatta kapı ve pencere eşiklerinde miyavlamaya ve dışarı çıkmaya çalışmaya devam edecektir. yine dışarıda kaçma eğilimi çok daha fazla olacaktır.. ısırmalar çizmeler büyüdükçe geçiyor.. beklemek tabi sizin kararınız ama 6 aydan itibaren kısırlaştırılabiliyor dişiler ayrıca dişilerde çiftleştirilmeden geçirdikleri her kızgınlık dönemi vücudun beli yerlerinde östrojen hormonu birikimine ve bu da kistlere yol açabiliyor, veterinerden bu bilgiler de..

eltarcin
eltarcin

116201

Bende Ezgi'nin aynısından :)
(Bu arada sağ ol Ezgi bütün yazacaklarımın hepsini yazmışsın :) )

aleyn
aleyn

113859

ursaminor bana zor geldiği için değil de artık kaçmasından korkuyorum gerçekten. bizim tasma bu marka değildi çok kötü değildi markasını hatırlamıyorum orta kalite bir şeydi ama o gune kadar yapmadıgı halde bir anda gözümün önünde ondan nasıl sıyrıldıgını gördüğüm için açıkçası cesaret etmem çok zor tekrar..

aleyn
aleyn

113859

kedilerin de huyları farklı farklı, hepsini aynı şekilde değerlendiremeyiz içgüdüleri genlerinde farklı oranlarda bulunuyor. bazıları çok uysal sakin bazıları ise çok hareketli aktif.. kediler zaten kaçma gayesiyle kaçmıyor, kısırlaştırılmamış kediler çiftleşme içgüdüsünün, diğerleri genlerindeki avcılık oranının yüksekliğine göre avcılık içgüdüsünün peşinden gidiyorlar.. neticede gidip avlandıktan/çiftleştikten sonra geri dönebilir miyim kaybolur muyum başıma bişey gelir mi diye düşünme olayları yok o yuzden onlar yerine biz düşünmeliyiz. ben kedilerin gezdirilmesine karşı değilim ama o rutini hayatımıza oturtabileceksek yapmalıyız diye düşünüyorum çünkü kediler buna hemen alışıyor ve bu kez çıkmadılarında strese giriyorlar bir de tabi çok güvenli bi tasma olmalı evde daha önce sıyrılabiliyor mu diye şöyle bi bakılmalı bence..

BanuYuzgec
BanuYuzgec

13502

İlk defa evde kedi bakıyorum. 2 aylıkken sokakta yaralı bulup tedavi ettirdim sonrasında eve aldım şu an tahminen 5.5 aylık dişi ve çok haraketli çizilmedik yerimiz kalmadı ısırma huyu da var oyun mu yapıyor saldırıyor mu belli değil. Kızgınlığa da girdi ama bir kaç ay sabretmeye karar verdim kısırlaştırmak için. Geceleri sürekli miyavlıyor dışarı çıkmak istiyor sizce göğüs tasması alıp parka filan götürmeli miyim tekrar eve alıştırmak zor olur mu yoksa değişiklik iyi gelir mi evin bulunduğu yer işlek bir cadde o yüzden sürekli bırakamam dışarı.

eltarcin
eltarcin

116201

Anlamıyorum, bizim kedide mi bir anormallik vardı? :) Onu hep gezdirirdim ve hiç kaçmaya eğilim göstermedi. Çünkü zamanı gelince benim onu çıkaracağımı bilirdi. (kış ve yağmurlu günler hariç) haftada iki kez 25-30 dk yürüyüşe çıkardık. Sonuçta onların yaşam alanı doğa (ve şimdi maalesef pis, taşlı sokak araları) ve evde onları hapsetmek olmaz. Kediden bile daha az büyüyen köpekler var. Onlar bile haftada 2-3 kez gezdiriliyor. Halbuki onların enerjisi kedilerden daha az. Niye gezdiriyorlar o zaman? Onların da hakları var. Denemeden göremezsiniz.

BRCGK
BRCGK

685

BEN KEDİMİ KÜÇÜCÜKKEN SOKAKTAN ALDIĞIMDAN KENDİSİ KAPIDAN DIŞARI BİLE ÇIKMIYOR BİZ EVDEN ÇIKARKEN KAPIDA DURUP UĞURLUYOR CAMDAN BİLE AÇIKKENÇOK FAZLA KAFASINI UZATMAZ İÇERİ GEÇER .Bİ SOKAĞI GÖRMESİ LAZIM KEDİLERİN ÇÜNKÜ MERAK DAHA BÜYÜK KAÇMA İSTEĞİ UYANDIRIR BENCE GÖRÜNCE OKADAR MERAK ETMEZ YANİ DENETİMLİ OLARAK ÇIKARILABİLİR BELKİDE

Elfffff
Elfffff

5341

Şimdi şöyle söyliyeyim bizim kediler ne zaman kapıyı açsam fırrr gidiyor dışarı.Ama komşunun kapısına gidiyor.Biri kısor biri değil ikisi de erkek.Kısır olan yapıyor daha çok.Komşunun kapısının önünde duruyor.Kızışık kedileri ama kısır sonuçra benim kedi.Kısır olmayan kedim çıkınca apartmanın çıkış kapısına yöneliyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 1148 Görüntüleme
  • 15 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80226 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR