Kediler hakkında tek bilmediğim konu şu aşılar ve sahiplenmeden önce iyice öğrenmek istiyorum bu konuyu.1.sorum:Aşamalı olarak aşılarını yaptırsak olur mu ? Mesela ilk aldığımda sadece iç-dış parazit,bir ay sonra karma ve kuduz,sonraki ay artık hangi aşı kaldıysa şeklinde yaptırsak sorun olur mu ? 2.Sorum:İnternette araştırma yaptığımda hiç de azımsanmayacak kadar "kedim aşıdan sonra yemeden içmeden kesildi çok hasta oldu","kedim aşıdan sonra çok agresifleşti psikolojisi bozuldu" ve en korkuncu "kedim aşıdan sonra öldü" gibi yazılar gördüm.Hiç aşı yaptırılmamış uzun yıllar sağlıklı yaşamış ev kedileri olduğunu da okudum.Tabi aşının önlem olduğu biliyorum ama kötü yorumlar beni biraz korkuttu açıkçası.Sorum aşıların düzgün ve sağlıklı şekilde kedinin psikolojisini bozmayacak şekilde yapılmasını nasıl sağlarım ? İyi-kötü veterinerin farkı nasıl anlaşılır aşıda ?
Aşılara başladığınız zaman veterineriniz size bi aşı takvimi yapar. Kimi aşılar arasında bir hafta kimi aşılar arasında iki hafta kimisi üç hafta sonra yapılır. Kafanıza göre yaptırdığınız zaman sorun olmaz,ama aşının dozu tamamlanmadığı takdirde yaptığınız aşı etkili olmaz.
2. Sorunuza cevap olarak aşı yapıldığı zaman insanların bebeklerinde olduğu gibi ateş yapabilir,halsizlik,iştahsızlık yapabilir. Bunlar çok önemli şeyler değil. Hayvanın vücudu da aşıdaki maddeyle savaşırken ilk tepkisi bakterinin yaşamaması için vücut ısısını yükseltmek olur genelde. Aşı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan bi tanesi aşıdan En az 2-3 gün ve aşıdan sonea yine en az 2-3 gün yıkanmaması gerekir. Bazı yapılan hatalar kedimin ateşi çıktı yıkiyim rahatlasın ateşi düşsün gibi yanlışlar yapıldığı için hayvan hasta oluyo. Ama internette yazan insanlar biz şöyle yaptık acaba o yüzden mi hasta oldu değil,aşıdan sonra hasta oldu yazıyo. Aşıdan sonra kedi köpek ölümleri çok sık rastlanan bi olay değil,genel olarak sebebi açıkgöz veterinerin tarihi geçmiş aşıyı kullanması olabilir,köpek aşısını dozunu düşürerek kediye uygulaması gibi tamamen üökağıtçı veteriner politikası yüzünden olur. O yüzden zaten ne kader güvensenizde aşının son kullanma tarihine özellikle bakın kontrol edin. Unutmayın kediyi öldüren,hasta eden şey aşı değil;çakal veterinerdir. İyi kötü veteriner ayrımını deneyip görmeden bilemezsiniz. O bakımdan acı bi tecrübe kazanmadan önce tanıdığınız bildiğiniz eş dosta sorun. İlla ki maddi manevi memnun oldukları ve aman uzak dur dedikleri veterinerler vardır. Ayrıca unutmayın,çok ucuz veterinere bulaşmayın. Veteriner odasının alt sınır ücretlerinin altında fiyat veren veterinerlere tabi ki hepsi için söylemiyorum ama genelleme yapıcak olursak problem yaşayabilirsiniz. Bu deme değil ki en pahalı vereriner en iyisi.
Zaten aşılar aşamalı olarak yani aralarında belli vakitler olacak şekilde yapılıyor ve öyle yapılmalıdır da. Aşılar doğru bir şekilde yapıldığında ölüm vs. olmaz. Sadece 1-2 gün halsizlik, iştahsızlık vs. olabilir bu normaldir. Ama birkaç günü aştığı taktirde vete götürülmesi gerekir. Bazen aşının yapıldığı yer sertleşebilir bunu engellemek için de aşırı arka bacağından yapan vetler var. Ki sırttan yapılmasından daha iyidir arka bacaktan yapmak. Aşılı olmadığı halde uzun yaşayan kediler var evet ama bu kaç yüz kediden sadece birkaç kedi oluyor. Ayrıca riske atmaya değmez. Sonuçta sizinkisi ev kedisi olacak sokak kedileri kadar dayanıklı olmasını beklememelisiniz. Ayrıca zaten bazı Aşıları yapmak zorunlu değil. Mesela lösemi aşısını yaptırmak zoru da değilsiniz. İsteğe bağlı bir aşıdır. Bazı kötü vetler aşı yapmadan önce neresinden vuracağını anlamak için kedinin sırtına dokunup sıkıp bit şeyler yapıyorlar. Bu da kediyi daha çok strese sokuyor. Benim gittiğim bir vet böyle yaptı ve kedim 10 dakika sonra aşısını olabildi. 10 dakika boyunca mıncıkladı adam kedimi. Bir de sırtından yaptı aşıyı. Bu süreç boyu ca kedim bas bas miyavladı ve aşıyı yaparken de baya yüksek sesle bağırdı. Doğal olarak da kedim çok stresli bir süreç geçirdi. Ama bundan sonra gittiğim vet kediyi çıkardı çıkardığı gibi de arka bacağından iğneyi yaptı. Kedim miyavlamaya fırsat bilen bulamadı. Kafesten çıkardığı gibime geri koydu. Toplam 30 saniye sürmüştür. Gerçekten çok şaşırmıştım süper bir vetti. Üstelik şöyle bir durum da var kedimin aşısını ve şırıngayı ben yanımda getirmiştim. İlk gittiğimiz sırf o sıvıyı enjekte etmekten 70 TL aldı!!! Diğeriyse bunun için ücret alınmaz dedi. Israr etmeme rağmen bu kadarcık şey için para alamayacağını söyledi. Ayrıca ilacının ağızdan verilebileceğini, illaki aşı vurdurmak zorunda olmadığımız söyleyip kedimi aşı derdinden ve stresinden kurtardı. İşte buradan da iyi veterinerin ve kötü veterinerin farkını anlayabilirsiniz. İyi vet parayı değil hayvanı düşünmeli. Gereksiz şeyler yapmamalı. Mesela ilk gittiğimiz vet gibi olsaydı ilacın ağızdan verilebileceğini söylemezdi ve her gittiğimizde bizden para kazanmaya devam ederdi.
Aşılar belli bir zaman aralığında yapılır yani aşı takvime göre yapılır tıpkı bebeklerin aşıları gibi. Bi sonraki acıya kadar geçen süre (inkübasyon süresi) önemli o günleri aşmamak gerekir. Oğlumun aşılarını okuduğum üniversitenin veterinerlik fakültesinde yaptırdım o yüzden içim rahattı veterinerleri bilmiyorum ama. Çoğu veteriner kâr amaçlı yanlış ve gereksiz tedavi yapıyor bu yüzden iyi bir araştırma yapmak gerekir bana göre. Aşıları yabana atmayın mutlaka yapın sonuçta kediniz her ne kadar dışarı çıkmasa da dışardan mikroplar eve siz ya da aileniz getirecektir.
Asilar zaten genelde 3er hafta ara ile yapiliyor. Cogunlukla ayda 1 asi denk gelicek
@NehirC Tüm yapılması gerekli aşılar ortalama ne kadar tutuyor ? http://www.vetbilgi.com/2018-kedi-kopek-asi-ve-parazit-uygulamasi-fiyatlari/ şu siteye göre hesaplandığında 370 tl gibi bir hesap çıkıyor ?
Bu arada yavru kedilere yapilan ilk asilar icin yazdim. Sonraki yillarda asi gununde yapilir. Mesela karma asi yapildiktan sonra 2.doz artik olmadigi icin diger asi hangi gunse o
zaman yapilir, yani bizim 6 hafta sonra.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor