aslında geriye dönük soruları da taradım cevaplarına da baktım ama, durumu uymuyor gibi. şöyle ki, ayrı bir tuvalet var sırf kedinin kullandığı oraya koyduk kum kabını üstelik kum kabı da kapalı. kedim küçük değil, ayrıca kısır hatta ilk geldiğinde çişini direkt kuma yapan bir kedi hiç eğitimlik durumu olmamıştı bile. kumu bir buçuk senedir aynı, maması 6 aydır aynı, kum kabı 1 senedir aynı, ama çişini kum kabı dışına yapmaya başladı. önce paspas koymuştum paspasa yapıyordu paspası kaldırdım sorun bir süre çözüldü. sonra orda olan terliğin üstüne çişini yapmayı başladı ve eskisi kadar kakasını da gömmüyor sanki. kaka kum kabında ama çişini terliğin civarına yapıyor genel olarak. sirkeyle çamaşır suyuyla temizledim terliği kaldırdım ama gene aynı bölgedeki fayansa yapıyor. kumuna kakasını yaparken çişini neden dış tarafa yapıyor durup dururken anlamadım. evdeyim yalnız değil kedi, ayrıca strese sokacak herhangi bir durum da oluşmadı, yeni kedi almadık,kum kabı ve kumu değişmedi maması değişmedi. veterinere götürmedim daha strese sokmamak için, çünkü biraz ürküyor, ama su içişi normal kakası normal. ne yapabilirim?
erkekse kızgınlığa girmiş olabilir dişiler için kendince iz bıraktığını düşünüyordur. ben olsaydım yeni açık kum kabı alırdım ya da dıy yapardım kumu düzenli değiştirin ve kapalı kum kabı bir süre yanında kalsın belki çişini oraya iz koymak için yapar ama çişini yaptığında hemen almayın çişin kokusunu alıp yerin orası olduğuna alışsın yani manipüle ederek kendi isteğinizi de yaptırabilirsiniz. İnsanlardan kolay değil kediler. AYNI
kendi sorumu cevaplayayım o halde. kediyi veterinere götürdük ve sistit olmuş. hatta hafif kristalleşme varmış bu yüzden urinary mama kullanılacak. kediniz kabı dışında çişini yapıyorsa bu bir belirti. ihmal ederseniz kedinizi kaybedebilirsiniz bir süre sonra çişini yapamaz hale geliyor. antibiyotik verildi ayrıca bitkisel bir şurubu var. bu noktada birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum yaşadıklarımdan mütevellit. birincisi masraflı olduğu doğru ama ertelemeyin. ikincisi inatçı kedim veterinerde işemedi. 6 saat kutusunda durdu kendini sıktı sıktı ama işemedi. eve geldiğimiz gibi de yaptı çişini. idrar testi için idrarına ihtiyaç duyacaklar hayvanın. bu yüzden bir şırınga edinin ve mümkün olduğunca steril almaya çalışın işediği yerden. benimki fayansa yapıyordu mesela fayansın üzerinden şırıngayla alıp veterinere götürdüm. idrar testini yaptırın çünkü ultrasonda kum belli olmayabiliyor. benimkinde durum öyleydi en azından. health indication bulundurun evde. yılda en azından bir kere çişiyle karıştırıp rengine bakın. rengi anormalse koşa koşa veterinere gidip yazdırın ilaçlarını. kedim biraz durgunlaşmıştı ilaçlardan sonra hareketlendi. bunların hepsi veterinerden temin edilebiliyor internetten bulmanız zor.
Evet kedi çişini farklı yere yaptığında bir rahatsızlığı olduğunu duymuştum. Lakin şunu ekleyeyim tecrübeden kaynaklı. Kedim yazın çişinde renk değişmesi oldu susuzluktan veya az su içmesinden kaynaklı. Mutlaka bir su pınarı almanızı tavsiye ederim. Aldıktan sonra tıpkı insanlar gibi lıkır lıkır su içtiğini göreceksiniz. Kediler için su çok önemli ne kadar çok içerse ömrü o kadar uzun olur. Tabi asla Çeşme suyu vermeyin
Erkek kısır kedilerde sistit maalesef oluyor. Benim kedim de de oldu sonra alışkanlık haline geldi ,veterinerimiz tedavi etmesine ragmen 1 yıl boyunca devam etti. Daha önce başkasına yazdığım yorumu ekliyorum. Belki faydası olur. Bu arada benim kedim de ilk geldiği günden beri aynı kumu kullanıyordu. Kumu değiştirmek çözüm oldu.
Benim kedim de hiç su icmiyordu, kum kabina idrarını asla yapmıyordu. Aşırı stresliydi. Koltuk yıkama makinesi aldım ardından da koltukları değiştirmek zorunda kaldık durum o kadar kötüydü.
Feliway sprey stresini azalttı , antibiyotik tedavi bittikten sonra Kotervin ve urinonvef kullandık.
Urinonvef ilacın ucunu kesip içindeki kısmı ağzına sıktık (içeriği kızılcık)
Kotervini 1 şişe kullandık.
Uriner sorun çözülmesine rağmen kumuna yapmayı reddetti.surekli lavoboya yapıyordu. Kumuna yapmak istemiyordu. Çam peleti kullanıyorduk magicsand aktif karbonlu ince kuma direkt geçtik. Kum kabini yıkayıp bu kumu koyunca kendisi bir anda geldi ve idrarini yaptı. Kum degisikligi de büyük bir çözüm oldu. 1 yıl boyunca sürekli araştırdım , çözüm bulamamak hastalığın ilerleyecek olmasını düşünmek benim için de çok stresliydi.çok yorulmustum. kedimin uriner sorunu geçmesine rağmen bu şekilde devam etmesine veterinerimiz de anlam veremedi. (Bu arada veterinerimiz aşırı başarılı , mesleğini severek yapan biri ,goturdugum sokak hayvanlarını bile ücretsiz tedavi etti.)
Bu süreçte haşlanmış tavuk ve ciğer bol bol verdim , her gün yaş mama yedi. Su eksikliğini yiyeceklerle karşılamaya çalıştım. Yaz ayında daha çok ihtiyacı olacağı için ara ara siringayla icirdim. Su içmesi de sorunun bitmesiyle çözüldü , su kaplarına bıyıkları degiyorsa yüksek değilse de içmek istemez , cam olması da iyi olur. Bu arada yazdigim ilaçları hekiminiz vermedi. O sadece antibiyotik kısmında tedavi etti. Kedinizi iyi gozlemlerseniz , neye ihtiyacı olduğunu daha iyi anlarsınız. Uzun uzun yazdım kusura bakmayın, 1 yıl boyunca yaşadıklarım aklıma gelince faydası olsun istedim
Kedinin kaka veya çişini kumun dışına yapması bir sağlık sorununa dikkatinizi çekmeye çalışıyor olabilir.
çeşme suyu vermeyin demiş yazar ama veterinerimiz içme suyu vermeyin dedi. çeşme suyu kireçli de olsa ph değerlerinden dolayı çeşme suyu verin bundan sonra dedi. bilginiz olsun.
Yani herkesin kendi tercihi, ben kaynak suyu yerine Çeşme suyunu tavsiye eden bir düşünceyi doğru bulmuyorum. Aksine Çeşmeden su içmek kediye ödül tarzında farklılık için olabilir ki kediler alışkanlık haline getireceğinden buna bile gerek yok. Önceki yorum da arkadaş kumu değiştirin demiş, doğru.. kediye bir tane su pınarı alın, lıkır lıkır içsin. Tuvaletinin temizliği de önemli. Tuvaletini düzenli temizlemelisiniz. Bu sayede kum kullanım süreniz de uzayacaktır.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor