Kedilerde Annelik...

kedicibirey
kedicibirey

2545 Puan

Bu sorumu garipsemeyin lütfen. Ben onlarca kedi besledim ama hala bu kedileri çözemedim.


Şimdi mesela beslediğim kızımın kızının yavruları var. Ama ne bize göre ananesi ne de annesi onları tanımıyor. Bu nasıl olabilir? Tamam anane biraz abartılı, ama anneler ve yavrular nasıl oluyor da 2-3 ay sonra birer yabancıya dönüşüyorlar? Onlar yavruyken anneye et parçası versem ağzıyla onlara götürür. Onlar da anneyle oyun oynarlar, emerler onu. Ama 2-3 ay sonra birer yabancı olurlar.


Hele kedilerde babalık hiç yok. Baba kedi, yavruları bilmez bile... Bu arada bahsettiklerim sokak kedileri, evde kızımın kızının yavruları yok herhalde.


Yani aslında demek istediğim şu: Bunun bilimde mantıklı bir açıklaması var mı? Tamam biz insanlar olarak, algımız gereği böyle düşünüyoruz. Onlar da öyle düşünüyorlar. Ama sizce de garip değil mi?

2 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

127955

Siz emin olun onlar yavruları kokusundan tanırlar, hatırlarlar. Kedilerde koku hafızası vardır. Ancak içgüdüsel olarak yavruları kendilerinden uzaklaştırmaları gerekir. Yoksa yavru 1 yaşına gelse yine anneyi emmek ister. Yeni yavrular gelse büyükler onların sütünü içirip bitirir. Bu yüzden içgüdülerine yavru büyüyünce ondan uzaklaş emri kazınmış. Bazen de öyle oluyor, anne yeni yavru yapıyor, onun o annelik içgüdüsünden faydalanan eski yavrular gelip annelerini emiyorlar. Bu yüzden de işte anne kedinin onlardan nefret edecek kadar soğuma içgüdüsüyle dolması gerekiyor. Tabi onlarda bu benim yavrum çiftleşmeyeyim gibi bir algı yok. Ben babalık yapan kedi de gördüm. Baba kedi yavruların başında bekler onlarla oynardı, yalar temizler, gitmezdi. Biz ona bakmıyorduk yani baktığımız için orda kalmıyordu. Tabi o çok nadir olur. Ayrıca ben defalarca, aynı anda yavru yaparlarsa anne-kızın yavrulara ortak baktığına şahit oldum. Bir keresinde kızı ağzına yavrusunu alıp büyükannesinin yuvasına götürdü, annesi de onu yuvasında istemedi tabi ki, sonra kız ağzındaki yavrusunu gösterdi, büyükanne de şöyle bir bakıp kokladı sonra olur anlamında başını salladı. Sonra da kızı yavruyu bırakıp kalan yavrularını da yuvaya taşıdı. O anı videoya alsam viral olurdu bayağı internette. Birlikte nöbetleşe emzirip büyüttüler. Biri emzirirken diğeri yuvanın dışında tehlikelere karşı nöbet tutuyordu. Aynı şekilde kuzenlerin, kızkardeşlerin de ortak baktığına şahit oldum. Bir kedinin hiç tanımadığı dişi kedinin yavrusuna ortak bakacağını sanmıyorum. Onunla arasında bağ olduğunu biliyor ki ortak bakıyor. Ayrıca onlarda o kadar evlat düşkünlüğü olsaydı çok acı çekerlerdi. Allah'tan ki yok, yoksa yavru ölünce oturup ağlarlardı hayvanlar. Bebekken belki üzülürler içgüdüyle de, sonradan unutmaları daha iyi.

Ozgvl
Ozgvl

4591

Kedilerde aile kavramı yoktur. İçgüdüsel olarak belirli aya kadar büyütür korurlar. Onları doğal ortama hazırlarlar. Birkaç ay sonra ise yavrularını kendilerinden uzaklaştırmaya başlarlar çünkü artık o yavru değildir. Benim de iki kedim var anne kız. Büyük kedim 4 aya kadar emzirdi baktı 4 ay sonra kendinden uzaklaştırmaya başladı. 3 yıl olacak neredeyse hiç anlaşamıyorlar. Bilimsel bir açıklaması var mı bilmiyorum fakat içgüdü ile hareket ettiklerini o yüzden işlerin bu şekilde yürüdüğünü biliyorum 😊

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 138 Görüntüleme
  • 2 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78305 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR