Kedilerde Aşı Konusu Hakkında Bir Soru

salihaondag8
salihaondag8

16402 Puan

Arkadaşlar evde bir kedim var ve bahçemde baktığım 7 kedi var ve toplam evdekiyle 8 kedi oliyor ve bunların bakımı bu şartlarda gerçekten çok zor mama masrafını bir şekilde karşılamaya çalışıyorum ama aşılarını tam olarak hepsinin yaptiramiyorym suanlik yetisebildigim kadarıyla hepsini yaptırmaya ve elimden geldiğince bakamya çalışıyorum ve çok seviyorum hepsini ayrı ayrı bunların aşıları olmazsa ne gibi hastalıklara yakalanitlar ve çok korktuğum gibi kötü hastalığa yakalanıp ölme riskleri varmı bu aşılar ne için yapılıyor yapılmadığı takdirde ne olur yani çok korkuyorum ölecekler diye yani elbet birgün olecekler ama yani aşısı yok diye ölürler mi ne olur hangi aşılar en azından önemli ve yaptırmam şart ve bu aşılar neden önemli maddi durumum iyi değil ve çalışmıyorum ailem yardımcı oluyor ve arada günlük işlere gidersem elime geçen parayla yardımcı oluyorum bu canlara yani yeni yeni kedilere bakıyorum o yüzden bu konularda pek bilgili değilim yardımcı olursanız ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim teşekkürler 🤗

12 CEVAP

mrssekola
mrssekola

2610

İnsanlar gibi düşün aşı oluyoruz çünkü eğer o hastalıkla karşılaşırsak vücudumuz rahat atlatsın. Aşı olmayan kedi ölecek diye bir şey yok. Ömürleri boyunca bu hastalıklarla hiç karşılaşmayabilirler. Karşılaşıp atlatabilirler de. Önemli olan aç kalmasınlar, üşümesinler. Bağışıklık düşerse hastalığa çabuk yakalanırlar ve hastalığı atlatmak zorlaşır. Ben hep pozitif bakıyorum bu konulara. Sokak kedileri zaten çok çaresiz. Onlara evdeki yemek artıklarını vermek bile çok değerli. Maddi gücün yettiği kadar onlara destek olmaya devam et. Elinden gelmeyen için vicdan azabı çekmene gerek yok. Umalım ki bu çocuklar hiç hasta olmasın. Ben tüm canlar adına teşekkür ederim. Umarım iyi niyetin kedilerini korur.

senaau
senaau

17283

Aşı gerekli ya da gereksiz diyemicem sadece kendi fikirlerimi aktarıcam. Gençlik hastalığı gibi hastalıklar tabiki yakalanınca kurtulması çok zor olan hastalıklar Yavrular hastalığa yakalanınca kurtulamıyor ama yavruluğu atlatmış bir kedi için benim kendi fikrimce aşıya gerek yok çünkü bence onlar zaten dışarda kapacakları hastalıklara karşı bağışıklık geliştirmiş oluyolar. Çünkü buyuyene kadar bir şekilde o virüslere maruz kalmış oluyolar sokaklarda diğer hayvanlarla aynı yerde yatarak aynı yerden yiyip, içerek.. Ben 7-8 yaşındayken gecekondumuzun bahçesinde doğan kediler vardı şuan 23 yaşındayım 2 tanesi geçen sene öldü 4-5 tanesi hala yaşıyor. Hiçbir aşıları yok ve o bahçede en az 30 kedi var. Mahalleden mama yemeye gelen kedilerle birlikte sayı çok daha fazla da oluyor ki bir çok hastalanıp ölen de oldu eskiden hayvanlar çok daha sağlıklı oluyodu ve ömürleri çok daha uzun oluyodu şuan en iyi mamalarla beslenen her aşısı yapılan hayvanlar daha çabuk hastalanıyor gibi.. yani benim kendi fikrim sokakta yaşayan kedi/köpek eğer yavruysa aşı yapılması gerekir ama bir şekilde buyuduyse kendi bağışıklık geliştirmiş olduğunu dusunuyorum.

mrssekola
mrssekola

2610

Yavrular gençlik hastalığından kurtulamaz tabusu yanlış. Aşısız kedi kurtulamaz tabusu da yanlış. Evet hastalık çok zor. Aşısız kedi için daha zor. Fakat şu örneği vermek istiyorum sokakta 2 haftalık hasta bir kedi buldum. Antibiyotikle destekledik. Sonuç alamayınca viral enfeksiyon şüphesi kan tahlili vs. Gençlik hastalığı olduğunu öğrendik. 300gr kedi yendi hastalığı şimdi 5 aylık koca kız oldu. Bunu yazmamın sebebi, ben de sizler gibi düşünüyordum. Umudum yoktu. İyi bir veterinerle çözülüyormuş. Bu tecrübemi paylaşmak istedim :)

Prensssss
Prensssss

575

Gençlik hastalığınında ayruca aşısımı var.ben yeni yavru bi kedi aldım.tar hastalığı var sari bi ilaçla yıkıyorum henğz iç dış parazit olmadı yaptırıcam inşallah öğrenciyim bende .Grnçlik aşısı da mı yaptırmalıyım.Yoksa karma aşı mı

aslihan_e
aslihan_e

127942

Sokakta baktığı kedileri tek tek gençlik hastalığından kaybetmiş biri olarak karma aşı şart diyorum. Kendim yiyip içmedim kalan kedileri aşılatıp eve aldım. İstediğiniz kadar yedirin içirin gençlik hastalığı kaptığı an gider aşısız kedi. Kurtulması mucize. Hastalığı kaptıktan sonra istediğiniz kadar veterinere götürün serumlar ilaçlar yaptırın hiçbir halta yaramıyor aşısızsa.

MarsMaya
MarsMaya

3847

Yazılanlara katılmakla beraber içiniz rahat etmiyor ve aşı yaptırmak istiyorsanız belediye veterinerleriyle görüşüp aşılatabilirsiniz kedilerinizi. Tek sıkıntınız tek tek boxa koyup götürmek olabilir.

evdeki kedinize tüm aşılarını mutlaka yaptırın. tek kedi altından kalkabilirsiniz sanırım. sokaktakileri de elinizden geldiğince iyi mama ile destekleyin. bağışıklıkları için sokak hayvanları besleyenlerin bazı güzel formülleri oluyor onlardan yardım alın. mesela mevsim geçişlerinde sularına c vitamini karıştırmak veya bazı insan bağışıklık güçlendirici ilaçlarını bölerek yaş mamalarına karıştırmak gibi. isim yazmıyorum burada ama bilenler bilir. yapacak başka bir şey yok. 450 tl karma ilk kez yapılacaksa 900 bugünlerde zor 8 kedi için haklısınız. allah emanet diyelim 🧿🧿🧿🧿

aslihan_e
aslihan_e

127942

Aşısız kedinin atlatması size denk gelmiş olabilir. Evet 1-2 kedi bazen hiç semptom bile göstermeyebilir ancak sokakta onların bağışıklığı gelişiyor düşüncesi tamamen yanlış. Aşısız kedi atlatabilir bağışıklıklığı güçlü olsun yeter düşüncesi yanlış. İyi veterinere geldi kurtardı düşüncesi yanlış. Bir kere gençlik hastalığının ilacı yok, ancak antibiyotik ve bağışıklık destekleyici serumlar yapılabilir. Sizin götürdüğünüz veteriner ilaç icat etmedi. O kedi annesinden antikor almıştır, genetik olarak hastalığı atlatabilir durumdadır vs. bir şekilde yenmiştir. Uzmanlar aşısız yavruların yaşama şansının %2 olduğunu söylüyor. Onlardan iyi mi bileceksiniz? Sizin gördüğünüz 1-2 kedi yaşadı diye yüzlerce ölen kedi ne olacak? Ayrıca gençlik hastalığı aşısı olmuş bir kedinin testi çoğu zaman yanıltıcı olarak da pozitif çıkar. Sonra gençlik hastalığı çıktı iyileştirdim diyor bazı veterinerler. Siz benim en iyi veterinerlere götürdüğüm halde kan gölü dışkılayarak, kan kusarak ölen kedileri görseniz koşa koşa sevdiğiniz kedileri götürür aşılatırsınız. Olur, sizin bölgenizdeki kedilere hastalık gelmez bu onların şansları ama bir gün gelirse tek tek gittiklerine şahit olabilirsiniz. Bunca veteriner karma aşı şart diyor, insanlar pahalı olsa da götürüp kedisine aşısını yaptırıyor, bu insanlar enayi mi? Gençlik hastalığı bizdeki grip gibi bir hastalık değil, bağışıklığı çok kuvvetli iyileşir diyesiniz. Bir bakıyorsunuz tosun gibi kedi günler içinde süzülüp gidiyor. İstediğin kadar serumla besle, bağırsakları iflas ediyor. Bu hastalık kanserden bile daha beter. Kanserli hasta için en azından bir tedavi yöntemi var. "Yetişkin kedi yener sadece yavru kedi hastalığı yenemez" bu kesinlikle uydurmasyon. Yetişkin kaç kedi öldü kollarımda, ne kadar gözyaşı döktüm onlar için. Daha 2 ay önce mahallemize gençlik hastalığı salgını geldi. Komşumuz baktığı yetişkin dişi kediyi kısırlaştırmış, aşısınız olduğu için veterinerde gençlik hastalığı kapmış. O kedi ardından baktıkları diğer kediler teker teker öldü. Ha 1'i kaldı işte mucizevi şekilde olabiliyor diyorum. Ardından hasta yavruyu getirip bahçemize atmışlar bakalım diye. Bahçede baktığım anne ve bebekler vardı. Anne ve bebeklerin 2'si öldü. Veterinere istediğin kadar götür, en fazla serum takıp yolluyor ya da yatılı bırakıyorsun. Benim kedilerim de kaptı hastalığı. Benimkiler aşılı olduğu için ölmediler ama biri çok ağır atlattı. Hatta gözümün önünde ölmesin diye onu da bıraktım veterinerde. Aşılı olmasa o çocuğum ölürdü. Ben onlarca kedi kaybettim diyorum siz gerek yok diyorsunuz. Kendiniz bilirsiniz. Kendi düşen ağlamazmış.

Prensssss
Prensssss

575

Gençlik hastalığınında ayruca aşısımı var.ben yeni yavru bi kedi aldım.tar hastalığı var sari bi ilaçla yıkıyorum henğz iç dış parazit olmadı yaptırıcam inşallah öğrenciyim bende .Grnçlik aşısı da mı yaptırmalıyım.Yoksa karma aşı mı

Twoo
Twoo

1336

Aşı olmadı diye ölecek diye bir şey yok. Aşı olma amacı kedi o hastalığı geçirdiği zaman daha kolay ve çabuk atlatabilmesi için belki o hastalığa hiç yakalanmayacaklar. Belediyeye gidip aşılatabilirsiniz. Önemli olan aç, susuz, soğukta kalmamaları.

aslihan_e
aslihan_e

127942

Gençlik karmanın içinde yer alıyor.

aslihan_e
aslihan_e

127942

Belediye karma aşı yapmıyor ki, hangi belediye o? Geçen Kocaeli'de yazmıştı biri.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 451 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78252 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR