Kedim Herkesten Korkuyor

Herkese selamlar bundan 8 ay once bir kedi sahiplendik lakin kendisi sahiplendigimizde 9 aylikti. Kendisinin daha önceden şiddet gördüğünden suphelenmekle beraber bizden korkuyor, birak sevmeyi kuyruguna bile dokunamiyoruz. Bizi gordugunde kaciyor, mama yemeye giderken bile ilk basta bizi gozlemleme ihtiyaci duyuyor. Bu süreçte ustune gitmemeye urkutmemeye calisiyoruz. Olabildigince goz temasi kurmuyoruz urkmemesi icin. Veterinere goturmek icin yakaladigimizda korkuyor, nefes alis verisi degisiyor ve altina kaçırıyor. Ekstra yapabilecegimiz onu rahatlatacak bir davranis var mi yada bir takviye ilaca başlamamiz gerekte mi?

2 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

133017

Takviye ilaç falan vermeyin kesinlikle, hayvanın yabani bir yapıda olması için şiddet görmesine de gerek yok. Mamasını her seferinde biraz daha ona yaklaşarak bırakın, mesela ilk bıraktınız 2 metre geride durup oturup beklediniz, bir süre sonra bir metre geride durup oturun, dediğiniz gibi göz teması kurmayın, gözlerinizi kapatmanız da ona karşı tehlike arz etmediğinizi gösterir. Bu şekilde yavaş yavaş yakınlaşın. Tabi yakınlaşın derken gün içinde yapın demiyorum mesela hafta hafta. En sonunda mamayı elinizden vermeye çalışın. Gerekirse en sevdiği yiyecekleri (Ödül maması, balık, tavuk, tavuk ciğeri vs. ne severse) kullanın. Elinizle uzatın, elinizden almazsa önüne atın, her seferinde oturup yudum yudum biraz daha yakınınıza atın ve yine gözlerinizi kapatın başınızı eğip uyuyormuş gibi bir hava verin. Kedi uyuyacak kadar rahat olduğunuzu düşünür. Yiyecek ne verirseniz her seferinde tek bir sözle seslenin. Yerken de biraz daha o sözü tatlı tatlı söyleyin. İsmi olur ya da sevgi sözcüğü-lakap vs. o kelimeyi duyunca koşullandığı için zaman geçince duyduğunda size gelme ihtiyacına karşı koyamaz. Kedilerin kalbi midesinden geçer. Yiyecek paylaşımı onlar için sevgi göstergesidir. Anneleri de onlara yiyecek taşıdığında onlara miyavlar, bir nevi konuşur. Asla mama kabını tam doldurup başından gidip istediği gibi takılmasına müsade etmeyin. O zaman bunu sizin göreviniz gibi görmeye başlar ve onun için mama sizinle ilgili bir anlam ifade etmez. Mamayı tek öğünlük verin. Size alışması için yaklaşmayı göze alacak kadar acıkması gereklidir. Onu mama ile kandırın. Gerekirse önüne bir-iki tane, her seferinde daha yakınınıza atarak yavaş yavaş besleyin. Yalnız mamayı çok sevmiyorsa dediğim gibi alternatif yiyecek kullanmanız gerekir. Size yaklaşmaya başladığında eğer iki üç saniyeliğine tutabilirseniz gıdısını, boynuna yakın yanağını kaşımayı deneyin. Yalnız tutmak derken kucaklamayı ya da tam yakalamayı kastetmiyorum. Enseden tutup sadece 2-3 sn. Hayvan sevilmeyi bilmiyor olabilir, hoşuna giderse yavaş yavaş sevilmeye alışabilir. Aslında kedilerde bir kritik dönem var ve o dönemi kaçırırsanız insana yakın olması zor olabiliyor ama yine de umudu kesmemek gerek. Bazıları diyor ki aman kedi istemiyorsa sakın tutmayın sevmeyin, e rahatsız olacak diye hiç yaklaşmazsanız da yabanileşmeye başlıyor. Tabi istemezse kucağınıza almazsınız ama o kedinin insandan zarar gelmeyeceğini, insanların onu biraz okşayabileceğini görmesi gerek. Tabi bu ancak biraz daha ileri aşamada olur. Yiyecek bırakıp uzaklaştığımda ancak bir süre sonra gelip yiyen, asla yakalanmayan, tutunca beni ısıran tırmalayan kedi şuanda kucağımda yatıyor, kendisi gelip beni öper.

Öncelikle bu detaylı anlatiminiz icin teşekkür ederim, ben kiyamadigimdan bir kap dolu mama surekli oluyordu dediğiniz gibi yapacağım. Umarim guzel sonuçlar alırım.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 181 Görüntüleme
  • 2 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 95.160 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR