Exotic Ve Polikistik Böbrek Hastalığı Önlenmesi / Geciktirilmesi.

KremTheCat
KremTheCat

2922 Puan

Merhaba. Bilidiği üzere exotic ve iran kedilerinde bu hastalığa yakalanma riski genetik olarak fazla. Benim kedimin ailesinde böyle bir problem birkaç kuşaktır yok. Fakat her ihtimale karşı bir kontrol ettireceğim. Fakat bu hastalığa yakalandıktan sonra değilde öncesinde bir şeyler yapmak istiyorum. Bu hastalığa yakalanma riskini nasıl azaltabilirim? Nasıl destekler vermem gerekiyor? Vitamin açısından, ek besin açısından vs?


Kedim 5.5 aylık 3.2 kilogram erkek bir exotic.
Günde 60 - 70 gram orijen kitten yer.
Haftada 2 litre civarı su tüketir.
Kontrollerde herhangi bir sıkıntı tespit edilmedi şu ana kadar.


Şimdiden destek vereceklere teşekkürler...

39 CEVAP

kimyonesra
kimyonesra

7237

Cins kedi üretimine/satın alımına bir son vererek destek olabilirsiniz. Bir de kedimin ailesinde birkaç kuşaktır yok diyorsunuz. Pes. Kedinizi kısırlaştırın ve cins kedi sevdanıza bir son verin.

simbakedi
simbakedi

136205

https://icatcare.org/advice/exotic-shorthair/
bakın burada sizin kedinizin cinsinin neden hastalıklı olduğu basitçe özetlenmiş -biyolojik olarak da, aynı yazıları türkçe kaynaklarda da çok rahat bulabilirsiniz. kedinizin genetik olarak bu hastalığa yatkın olmasının sebebi kedinizin ataları değil, atalarının cinsi. sanki sokak kedisi aldınız da geçmişini biliyormuşsunuz gibi savunmuşsunuz gözümün önündeki kedi sağlıklı diyerek. acı çekmeyen kedi ama burnu basık, cins olmayan kediler gibi nefes alıyor falan mı sanıyorsunuz. düzgün yaşam koşullarına sahip olamaması bile yeterli değil mi sizin için?


ve size şunu söylemek istiyorum, kedinizi ya satın aldınız ya da doğurtan birinden ücretsiz aldınız. 4-5 aylık exotic shorthair kediyi sokakta çok nadir bulursunuz. hadi sokakta/barınakta buldunuz diyelim, ikinci bir cins kediyi "sahiplenmek" adı altında satın alacağınızı kendiniz söylemişsiniz. satın almasanız bile bu cins kediyi çiftleştiren birinden ücretsiz almakla bile zaten doğurtmuş/satın almış kadar oluyorsunuz. kimse size emir vermiyor ama bu kadar bilgilisiniz madem biraz da bilinçlenin. bilgiyi herkes öğrenir, kullanmasını herkes yapamaz. burada insanlar emir veriyor çünkü artık 2023 yılında bile satın alan, cins kedi arayan insanların olması acınası. ve burada cins kedi sevmeyen diye bir olgu olamaz, özellikle sizi uyaranlar arasında. biz kedileri seviyoruz, cinsçi insanları sevmiyoruz. her cins kedisi olan aynı değil ama siz kendinizi "ragdoll sahiplenicem (:D)" diyerek belli ettiniz. bizim için cins kediler de sokak kedileri gibi aynı kefede, hepsi en iyi hayatları yaşasınlar. ancak sizin gibi cins kedi üretimini destekleyen insanlarla değil. bakın hollanda bir cins kedileri yasakladı. siz biraz hollandanın belki bildiği vardır, o kadar bilime değer verilen gelişmiş bir ülke diye bakarsanız anlarsınız olayı. marketten 5 lira şey alıp da ilgileniyoruz demiyoruz, siz sadece evdekilerle olduğunuz için bizi bilmeden böyle sallayıp aşağılamaya çalışıyorsunuz ancak olay öyle değil yani :D


bu da kısırlaştırma ile alakalı bir makale, zaten kısırlaştıracaksanız gerek yok. kısırlaştırmayacaksanız da okuyun, bilgi ediniyorsunuz ya
http://carodog.eu/wp-content/uploads/2014/10/PAV045web.pdf

kimyonesra
kimyonesra

7237

Para ile sahiplenmek nasıl oluyor anlayamadım ya? Satın almak olmasın o? Yaptığınız çirkinliğe sahiplenmek diyerek içinizi rahatlatıyorsunuz. Para ile mal satılır, can değil. Biraz bunu algılayın ondan sonra her şeye laf yetiştirin. Altta kalmak istemiyorsunuz o anlaşıldı ama biraz da kayda değecek şeyler konuşun. Altı bomboş ettiğiniz lafların. Kendime hangi kediyi yakın görürsem onu sahiplenirim cümlesinden daha saçma bir cümle olamaz. Göz zevkinize hitap eden, görüntüsüyle şov yapacağınız kedi size yakın geliyordur zaten. Acınası haldesiniz. Arkadaşın yolladığı linkleri okuyup biraz bilgilenin, artık da laf yetiştirmeyin.

dilanbulent
dilanbulent

17253

Genetiği tamamen sıkıntılı olan, hayatı boyunca acı çekmeye mahkum olan bir cinsi üretmeyi hala savunmanız çok üzücü. Umarım en kısa zamanda iyileşirsiniz. Esra hanım az bile demiş.

kimyonesra
kimyonesra

7237

Evet var. Ona sahiplenmek denmiyor, SATIN ALMAK deniyor. Pişkin pişkin bir de üste çıkmaya çalışıyorsunuz. Kendinize orada burada hayvanseverim de dersiniz. Yanlış, hayvanseçersiniz siz :) Biraz araştırın bakalım; cins kedilerin yaşadığı mağduriyeti, sağlık sorunlarını. Ondan sonra diğer sorularınızı cevaplarım.

kimyonesra
kimyonesra

7237

Ömrü boyunca acı çekecek bir hayvanı satın alma haddini kendinizde buluyorsunuz da üretene mi karışacak haddi bulamıyorsunuz? Gülerim buna. Cins kedi sevdalılarının konuştukları laflar hep aynı sanırım. Bu yüzden daha fazla size bir şey yazmayacağım. Umarım doğru yolu bulur ve kedinizi kısırlaştırırsınız.

dilanbulent
dilanbulent

17253

Bilimsel olarak hastalıklara yatkın oldukları ve hayatları boyunca acı çektikleri kanıtlanmış kedileri utanmadan alıp, ondan sonra hâlâ utanmadan yaptığınız şeyi savunuyorsunuz. Bu kedileri sahiplenmenin yasal olması, onları sahiplenmenin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Siz engelli kedilerin çiftleştirilip üremesini savunan birisiniz. Neymiş efendim iyi bakıyormuş. Ya o hayvan sakat, sen iyi baksan ne olacak? Sen iyi bakınca acı çekmiyor mu sanıyorsun? Yazık gerçekten çok yazık senin gibi insanlara.

dilanbulent
dilanbulent

17253

Esra hanım çok haklısınız. Ben her şeyim üzerine yemin ederim şu insan hayatı boyunca 10 dakika araştırma yapmamıştır savunduğu cins hakkında. Hayatları boyunca acı çekmeyi herhalde 7 24 bağırmak olarak algılıyor bu arkadaşımız. Çok yazık. Ne anlatsak boş. Bir de utanmadan hala kendisini savunup, hala bizim bilmediğimizi iddia ediyor. Dünyanın küp olduğunu iddia edip bilimsel tüm gerçekleri reddetmekle aynı kafa. Şimdi eminim ''dünyanın küp olmasıyla ne alakası'' var falan diyecektir mantığı anlamayıp. Kendinizi bilgili biri zannedip bilimsel gerçekleri reddetmeye, hayatınız boyunca araştırma yapmamaya devam edin. Yazık kafanıza.

dilanbulent
dilanbulent

17253

Öyle eğitimsiz biri ki, doğru bildiği şeyin yanlış olduğunu araştırmamızı söylediğimizde de kabul etmiyor. Tekrar söylüyorum, ben eminim savunduğu şeyi 10 dakika bile araştırmamıştır. Ama doğru bildiğinden emin. Bu derece eğitimsiz bir insan. Bir de utanmadan aklınca bizimle dalga geçiyor. Asıl dalga geçilesi olan, acınası olan kişi kendisi ama o kadar kör ki farkında bile değil. Ben eminim karşısına bir bilim insanı koysanız, ellerini kollarını bağlayıp ağzını bantlayıp saatlerce bilim insanını konuştursanız, saatler sonra serbest bıraksanız yine kendisinin doğru bildiğini savunacak. O derece bir insan var karşımızda.

kimyonesra
kimyonesra

7237

Sevgili Dilan, tartışmaya girip kendini yorma lütfen. Karşındaki kişi söyleyebileceğin her şeye kapalı çünkü. Kendi bildiğini en doğru sanan, yanlışını kabullenmeyip savunmaya devam eden kişiyle sabaha kadar da konuşsak bir sonuca varamayız.

simbakedi
simbakedi

136205

biz diyoruz elma sen diyosun brokoli. gerçekten aynı telde bile değiliz. kardeşim buradaki kimse zaten aa bu cins kedi hasta diye ona bakmamazlık etmez, ama acı çekecek yeni yavruların üretilmesine karşı olduğu için onları satın almaz/üreticiden ücretsiz almaz. bu hayvanlara iyilik yaptığınızı zannediyorsunuz ama üreticiye ve satıcıya destek vererek yeni yavrular doğurtuyorsunuz ve bu şekilde acı çekecek/hayat standartı düşük olacak yavrular dünyaya getirilmesine katkıta bulunuyosunuz. ayrıca o doğuran anne de bir süre sonra ya hastalıktan ya da bakımsızlıktan ölüyor. olayların arka yüzünü bilmediğinizden bu özgüveniniz diye düşünüyorum. ayrıca bu yaptığınız sahiplenmek değil, sahiplenicem diyip durmazsanız iyi olur.


"Para ile sahiplenmiş olabilirim. (ayrıca buna sahiplenme denmiyor, satın almaktır bu. aynı tişört, muz alırsınız ya ha onun gibi.)
Bir arkadaşımdan almış olabilirim."
biz de bunlara karşıyız, nedenlerini kısaca anlattım ama anlar mısınız şüpheliyim. çünkü az önce yazdığım hiçbir şeye yanıt bile verememişsiniz, sanırım 10 dk araştırma yapmamış olmanız doğru :)

KremTheCat
KremTheCat

2922

Cins kedi besleyen de, buna karşı olan arkadaşlar da illa ki bu konuya denk gelir.
Kesinlikle mahalle baskısına yenik düşmeyin. Cins kedimi beslemek istiyorsunuz besleyin.
Sokaktan bir kedi mi beslemek istiyorsunuz besleyin.
Yeter ki gerekli manevi ve maddi yükü göğüsleyebilin.

hastalık durumu olmadığı sürece sürekli takviye yüklemesi yapmak doğru bi hareket olmaz. ancak yılda bir veya iki kez çok kapsamlı bir çekap yaptırabilirsiniz yaşına ve durumuna göre. hemogram, biyokimya, röntgen, ultrason, böbrekler için erken teşhis sdma testi gibi gibi, kalp sorunu varsa ona yönelik bakılacaklar gibi. ancak bu şekilde önleyip geciktiremezsiniz fakat erkenden müdahale şansınız olmuş olur ve hazırlanacak tedavilerle hayat kalitesini artırmış ömrünü uzatmış olursunuz. böbreklerin erken teşhiste bakılan referans değerlerde yükseklik görülürse ancak o zaman renal takviye kullanılır vs. herhangi bir hastalığı olmayan bir kediye sık ve yanlış yapılan takviyeler destekler bazen problem yaratabilir organları yorduğu söyleniyor zaten. az hareketli bir kediyse de bence sık ve sürekli orijen kullanması da doğru gelmiyor bana. acana orijen gibi mamaların da çok fazla protein içeriğinin kedileri yorduğu söyleniyor. premium mama, bol su içmesi, haftada 1-2 güzel içerikli yaş mama yiyorsa artırabilirsiniz, sizin gözlemleriniz ve kapsamlı çekap yeterli olur.

KremTheCat
KremTheCat

2922

Birincisi benim sorduğum sorunun cevabı bu değil.
İkincisi herkes kendi işine bakıp sağa sola emir vermeyi bıraksın.
Üçüncüsü kırıslaştırın emri vermişsiniz. Kısırlaştırıp kısırlaştırmamayı size soracak değilim.
Bir exotic shorthair kedim var ve elimden geldiğince iyi bir yaşam sürmesini istiyorum.
İlerleyen zamanlarda birde ragdoll sahipleneceğim mesela. Onada edecek bir lafınız var mı? Sayın @kimyonesra

KremTheCat
KremTheCat

2922

Sahiplendiğim günden beri üretmeyi düşünmüyorum, üretene de karışacak haddi kendimde bulmuyorum açıkçası. Bu konu beni aşar çünkü. Bu arada kedimde bende gayet iyiyiz şuanda. Kendi sağlığıma dikkat ettiğim kadar kedimin sağlığına da dikkat ediyorum. Bu yüzden araştırma içerisindeyim zaten. Bunu yaparkende bilgi sahibi olmama rağmen "fazla bilgi göz çıkarmaz" mantığı ile hareket ediyorum. Fakat "bilgi" yerine "emir" veren kişilerin karşıma çıkacağınında farkındayım. Örnekte olduğu gibi.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 940 Görüntüleme
  • 39 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81821 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR