Kedimde Halsizlik Ve Kusma Şikayeti

Sametakky
Sametakky

219 Puan

1.5 yaşındaki kedimde 4 ay önce iştahsızlık başladı. Bunun sonucunda kedim 1 kilo verdi. Veteriner veteriner gezdik en son gittiğimiz veteriner kalp atışlarını normal bulmadı ve veteriner fakültesinde bir hocaya yönlendirdi. Hoca yaptığı muayene sonucu aort damarının genişlediğini ve kalbinde yırtık olduğunu söyledi. Bir kalp ilacı ve idarar yaptırıcı ilaç verdi daha sonrasında 1 ay bekledik ve bu sürede kedim toparlamaya ve kilo almaya başlamıştı daha sonra kardiyoloji doktoru tomografi günü ayarladı. Kalp hastalığı olduğu için gaz anestezi ile yapılacaktı daha sonra o riskide almayıp sadece kısa süreli bir anestezi yaptılar. Kedimin ayılmasını bekledikten sonra eve geldik ve 4 saat sonra mama su verdik. İlk mama verdiğimde güzel yedi ama daha sonrasında iştahı ciddi derecede azaldı günde 2 kere kusmaya başladı halsizleşti sürekli uyumaya başladı. Doktorla iletişime geçtik bu gün 100ml sodyum klorür serum ve kusma önleyici verdiler eve geldiğimizde tekrar kustu akşam ise kendi veterinerimize gittik oda bağışıklığının düştüğünü söyledi ve bağışıklık güçlendirici iğne tedavisine başladı eve geldimizde yaş mama verdik 3 saat sonra tekrar kustu. Şuan halsiz ve sürekli uyuyor. Kusma saatleri neredeyse aynı 2 gündür. Resmen perişan olduk aynı durumu yaşayan tecrübesi olan birileri varsa yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

3 CEVAP

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Vakit kaybetmeden tam biyokimya yaptırıp böbrek değerlerine baktırın lütfen.

Sametakky
Sametakky

219

Bu gün tekrar kustu ve serum verildi ardından kusma önleyici iğne yapıldı yarın tekrar gideceğiz söylerim biyokimyasına bakılmasını

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Petlebi Blog'dan alıntıdır
Kusma nedenleri:
Kanser
Kedilerin sindirim sisteminde kanser görülmesi nadir bir durumdur. Ancak bu kanser türleri sindirimi etkileyerek kusmaya yol açabilir. Ayrıca kedilerin vücudunun diğer bölgelerinde meydana gelen kanser türlerinin de mide bulantısına, rahatsızlık hissine ve kusmaya neden olabileceği unutulmamalıdır.


Mide ve Bağırsak İltihabı
Mide ve bağırsak iltihabı beslenme değişikliği, toksinler ya da tedavide kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkabilen bir mide rahatsızlığıdır. Mide ve bağırsak iltihabı nedenleri hafiftir ve kendi kendine düzelir. Ancak yine de veteriner hekimin muayene etmesinde fayda vardır çünkü iltihap ilerleyerek daha ciddi problemlere yol açabilir.


Yabancı Cisim
Kediniz oyuncak, ip parçaları ve saç tokası gibi yabancı maddeler yutarsa bu durum mide ve bağırsak sisteminde tıkanmaya ve kedinin kusmasına neden olabilecek bir hasara yol açabilir. Yabancı obje yutulması sonucunda meydana gelen kusma oldukça ciddi bir problemdir ve acil bir şekilde veteriner hekim tarafından müdahale edilmesi gerekir.


Gıda Alerjisi
Kedilerde gıda alerjisi çok yaygın görülen bir durum değildir. Ancak kedi alerji tetikleyici bir mama yediğinde sindirim sisteminde oluşan iltihaplanma nedeniyle kusabilir. Bazı kedilerde kusma ile birlikte kronik ishal de görülebilir.


Kronik Hastalıklar
Böbrek hastalığı, pankreatit, hipertiroidizm gibi kronik hastalıkların tümü çeşitli nedenlere bağlı olarak mide bulantısı ve kronik kusmaya neden olabilir. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde öncelikle altta yatan sağlık probleminin veteriner hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir. Kronik hastalıklar ve buna bağlı kusma durumlarında genellikle ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır.


Parazit
Parazit kaynaklı kusma yavru kediler arasında daha sık görülen bir durum olsa da parazitler her yaştan kedinin kusmasına neden olabilir. Bazı durumlarda kusmuğun içerisinde canlı parazitler görülebilir. Parazitler kolay bir şekilde tedavi edilebilir ve tedavi sonrasında kusma da ortadan kalkar.


Regürjitasyon ise sindirilmemiş ya da kısmen sindirilmiş besinlerin mide ya da yemek borusundan ağza geri gelmesi durumudur. Hızlı ve genellikle herhangi bir uyarı vermeden gerçekleşen bir eylemdir. Kedi tipik olarak iyi durumda gözükür ancak öğürmeden veya kıpırdamadan bir anda tükürür. Regürjitasyon ile kusma birbirinden farklıdır. Bu nedenle kedinizin bu süreçte hangisini yaşadığını bilmek veteriner hekime bilgi verirken önemlidir.
Yeşil, turuncu ya da kahverengi: Bu renklerde kusmuk midede yarı sindirilmiş mama ya da safra bulunması durumunda görülebilir.


Kırmızı ya da pembe: Mide içeriğinde kan olabileceğine işaret eder. Bunun dışında kedinin yuttuğu bir yabancı cisim ya da mama içerisinde yer alan bir madde de kusmuğun pembe ya da kırmızı renkli olmasına yol açabilir.


Açık renkli ya da beyaz: Yemek borusundan tükürüğün geri gelmesi nedeniyle ya da kedinin aç karnına kusması durumunda kusmuk açık renkli ya da beyaz olur.
Yeşil: Mide içeriğinde safra bulunması, kedinin yeşil renkli yabancı cisim yutması ya da içerisinde yeşil boya bulunan yiyecekler tüketmesi kusmuğun yeşil renkli olmasına yol açabilir.


Siyah ya da kahverengi: Kahve telvesi gibi gözüken siyah ve kahverengi kedi kusmuğu sindirim sisteminde bir kanama belirtisi olabilir. Bu nedenle kedinizin siyah ya da kahverengi kusması durumunda veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 204 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 93.650 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR