Fip Hastalığı Bulaşıcılığı

Silabey
Silabey

651 Puan

Arkadaşlar aşıları düzenli yapilan 2 yaşındaki kediye FİP bulaşır mı? Fip hastası bir kedinin sahibi ile ufak bir temasta bulundum ben. Bundan ötürü bulaşma riski olur mu?

8 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

131108

Fip bulaşmaz Korona bulaşıcıdır. Korona mutasyona uğrarsa Fip'e dönüşür. Sizin kedinizde zaten Korona vardır. Aktif değilse testlerde görünmez. Dünyada Korona taşımayan kedi yok gibi bir şey. Fip, Fip haliyle bulaşmaz. Dendiği gibi onun ya da Korona'nın aşısı yok. Fip nasıl bulaşıcı olabilir, mesela bir kedi Fip hastası ve ağır hasta. Yoğun şekilde hayvanda Korona çoğalmış. Diğer kedi de bu hayvanla yaşıyor, yiyip içiyor, uyuyor. Kedi, hasta kedi dolayısıyla yoğun derecede virüse maruz kalıyor. Sürekli ve yoğun derece virüse maruz kalmasıyla onun da bağışıklığında düşme olabilir veya genetik yatkınlığı vardır, bir şekilde virüs onda da mutasyona uğrayabilir.

Duyguu94
Duyguu94

840

Genetik yatkınlık ne oluyor

aslihan_e
aslihan_e

131108

Bazı kedi cinsleri kalıtsal rahatsızlıklara sahiptir ve bazı hastalıklara karşı daha hassas olabilirler. Bu cinslerin yaşadığı kalıtsal sorunlar anne babadan yavrulara geçer. Scotish fold, Habeş, Birman, Himalayan, Devon rex, Ragdoll, Siyam, İran kedisi (Britishlerin kökü İran kedilerine dayandığı için onlar da dahil) Fip'e genetik olarak yatkındırlar. İlla safkan olmalarına gerek yok. Kırma bir hayvanın genlerinde bu cinslerden biri varsa o da kalıtsal rahatsızlık yaşayabilir. Tabi Fip için illa bu cinslerden biri olmasına gerek yok. Sadece araştırmalara göre bu cinslerde daha fazla Fip görülmüş.

Silabey
Silabey

651

Bilgisi olan yazabilir mi lutfen

dilanbulent
dilanbulent

17291

Bunun bir aşısı yok. Yani karma aşı fipe etki etmez. Ne yazık ki bir aşısı bulunamadı. O yüzden evet geçebilir, dikkatli olun. Üstünüzde başınızda ne varsa çamaşır makinesine tıkmakta fayda var.

Minminik
Minminik

14187

Ozellikle ayakkabilara dikkat disarda birakin 1-2 gun

pisiannesii
pisiannesii

3737

Ben de burada bir soru sormuştum koronası olan kedi 2.kedi olarak sahiplenir mi diye ve sahiplenmek için kendi kendime de test yaptım. Benim kedim negatif çıktı. Bu sebeple biz her yeri dezanfekte etmiştik.

simbakedi
simbakedi

136281

fip degil korona virus bulasici oluyor, korona virusu tasiyor olma ihtimalinizi bilmiyorum ama yine de her seyi yikayin ben genelde oyle yapiyorum sokaktaki kedilerden sonra bile. korona virus de kedilerde genellikle yaygin olur, bu fipe donusturecek demek degildir. korona virus tasiyip saglikla
ysayan kediler de var. insan koronasiyla farkli seylerdir ama.
dedigim gibi her ihtimale karsi cikarin ustunuzdekileri. genetik yatkinlik da kedinin genleriyle
alakalidir. cins kedilerde hastaliklar daha cok gorulur cunku ayni gem havuzunda hasta genler donup dolasir. sokak kedilerinde de gen cesitliligi fazla olsa bile
bakimsizliktan dolayi hasta gen olma ihtimali vardir. asilar bir onlemdir ama engellemez %100

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 261 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.249 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR