Bir Sokak Kedisine Kaç Ayda Bir Parazit Tedavisi Yapılmalı?

KimJeongguk
KimJeongguk

121992 Puan

Anket

2-3 hafta
(0 oy)
her ay
(4 oy)
2 ay
(3 oy)
Toplam (7 oy)

Sürekli sokakta yaşayan ama mahallemizin bir kedisi var. Çocukların ilgi odağı kışın da alt komşumuzun evinde kalıyor yazın sokakta yaşıyor. (2 yıldır sokakta yaşıyordu zaten komşumuz taşınınca bu yıl kışın evlerine aldı kedi sokağa alıştığı için çıkmak istiyor zaten o yüzden yaza doğru sokakta yaşıyor.) Çoğunlukla sokakta yaşayan bir kediye ne kadar zamanda bir parazit aşısı yaptırmamız uygun olur?

3 CEVAP

dissiz
dissiz

111304

Sokak kedileri, diğer kedilerle ve hayvanlarla temas halinde olduklarından, parazit aşısı yaptırmaları çok önemlidir. Aşıların ne sıklıkta yapılması gerektiği, kedilerin yaşına, sağlık durumuna ve yaşam koşullarına bağlıdır.


Genel olarak, iç ve dış parazit aşıları kedilere 1 yaşını doldurmuş kediler için her 3 ayda bir defa iç ve dış parazit aşısının yapılması gerekir. Ancak veteriner hekiminizin, kedinizin yaşam koşulları ve sağlık durumu hakkında daha fazla bilgi sahibi olması için ilk aşıdan önce bir muayene yapması önerilir. Veteriner hekiminiz, kedinizin ihtiyaçlarına uygun bir aşı programı hazırlayacaktır.


Ayrıca, sokak kedilerinin kısırlaştırılması da önemlidir. Kısırlaştırılmış kediler, hem daha sağlıklı hem de daha az agresif olma eğilimindedirler. Eğer henüz kısırlaştırmadıysanız, bir veteriner hekimle görüşerek bu konuda da bilgi alabilirsiniz.

KimJeongguk
KimJeongguk

121992

Maalesef kısırlaştırmak için bütçemiz yok. Öğrenciyim ve kendim biriktirip toplu şekilde alıp parazitlerini halletmeyi düşünüyorum. Ailem sokak kedisi diye asla yardımcı olmaz zaten sokakta yaşayacak derler. Alt komşumuzunda durumları yok maalesef. Eğer belediye kısırlaştırmasını yaparsa yarası iyileşene kadar gerekli her şeyi yapmaya çalışırız alt komşumuz ile birlikte fakat biz maalesef bu parayı karşılayamayız. :( Eğer kendi maaşım olsaydı zaten mahallemizde 2 tane dişi kedi var ilk işim onları kısırlaştırmak olurdu. Bu bahsettiğim kedi çok doğum yapmıyor genelde ama diğer dişi calico kedi sürekli hamile kalıyor. Çocuklarını büyütüyor 1-2 ay sonra hemen yine doğuruyor. İnsanlara da yanaşmıyor yabani bir kedi. Belediyeye de vermek istemiyorum çünkü kediyi geri getirmiyorlar kedinin üstünde hak talep edemezsiniz diye uyarıyorlar ve alıp gidiyorlar kim bilir hangi bölgelere bırakıyorlar bizim verdiğimiz kedileri. Durum böyle maalesef. :(

aslihan_e
aslihan_e

127960

Sokak kedilerinde kışın pire daha az oluyor, yazın artıyor. Pire ile doğru orantılı olarak iç parazitte de artma azalma oluyor. Yazın parazit uygulaması daha sık olmalı. Ne olursa olsun iç parazit için ilaç verdikten sonra yumurtalar için 3 hafta sonra tekrar ilaç vermelisiniz yoksa yumurtalardan tekrar çıkacağı için pek bir anlamı olmaz. Ondan sonra ise 1-2 ay ara verebilirsiniz ancak her seferinde ilk uygulamadan 3 hafta sonra ikinci doz olmalı. Size tavsiyem iç dış birlikte kullanılan parazit damlaları yerine dış parazit damlası ve iç parazit hapı olarak ayrı ayrı alın. Sokak kedileri için eczaneden Andazol 200 mg alıp yetişkinlere yarımşar, yavrulara çeyrek, varsa 2 aylıklara çeyreğin yarısını verebilirsiniz. Doz aşımına gidilmediği sürece kediler için güvenilirdir ve kediler için satılan haplara göre çok daha hesaplıya gelir. Her türlü paraziti de düşürüyor, kendi gözlerimle defalarca gördüm. Tabi sadece o bahsettiğiniz kediye yapacaksanız o zaman kedi için satılan markalardan alabilirsiniz. Bir farkı olmuyor, ikisi de işe yarıyor. Dış parazit damlasını ise kedinin veya kedilerin üstünü biraz kontrol ederek yapsanız iyi olur. Dış parazit ilaçları iç parazit ilaçları kadar zararsız değildir. O yüzden mümkün olduğunca gereksiz yere yapılmamalı. Ben bana tutulanların üstünü 1-2 haftada bir didik didik kontrol eder, 1-2 pire varsa öldürürüm, siyah yumurtaları bulup onları da tırnağımla ezerim. Baktığım kedilerde hiç pire artamıyor. Ama tabi yabani kediyse onu yapamazsınız. O zaman pire damlasının koruma süresinde ne yazıyorsa o süre arayla yapın. Kışın daha seyrek uygulayabilirsiniz

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 177 Görüntüleme
  • 3 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78354 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR