Kısırlaştırma Hakkında

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980 Puan

Merhaba arkadaşlar
Biliyorsunuz ki dişi kedimin gelişimi ile ilgili bir problemi var ve şu an kızgınlıkta kızgınlığı bitince kısırlaştırmak istiyorum. Aslında daha önce 2 kedimide kısırlaştırdım ama bu kedim çok nazik bu yüzden korkuyorum açıkçası. Kısırlaştırmadan önce neler yapmalı?
Kısırlaştırma sonrası neler yapmalı?
Kısırlaştırmada hangi yöntemleri tercih etmeliyim?(check up, gaz anestezi, dikiş vb.)
Size sorularım bunlar cevaplarsanız çok mutlu olurum, Bu sorular dışında da verebileceğiniz tavsiyeleride yazarsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

9 CEVAP

dissiz
dissiz

111304

Merhaba! Kedilerin kısırlaştırılması evcil hayvan sahipleri için önemli bir sorumluluktur ve bu konuda endişeleriniz normaldir. İşte sorularınız için önerilerim: (Sadece sizin için değil konu hakkında hiç bilgisi olmayanlar için çok basit detaylı yazıyorum yanlış anlamayın.)


Kısırlaştırmadan önce neler yapmalı?


Veteriner randevusu alın: Kediniz için veterinerinizle randevu alarak onun kısırlaştırma prosedürüne uygun olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca veterineriniz, kedinizin anesteziye uygun olup olmadığını belirlemek için bir muayene yapacaktır.


Beslenme: Kedinizin ameliyat öncesinde sağlıklı bir diyet yapması önemlidir. Kediniz için en uygun beslenme şeklini veterinerinizle konuşarak belirleyebilirsiniz.


Su ve yiyecek: Kedinizi ameliyattan önce aç bırakmanız gerekmeyebilir. Veterineriniz, kediniz için ameliyat öncesinde ne kadar su ve yiyecek vermeniz gerektiği konusunda size bilgi verecektir.


Kedinizi hazırlamak: Kedinizin rahat hissetmesi için kedi taşıma çantasını hazırlayın ve onu veteriner randevusuna götürmeden önce biraz oynayın.

dissiz
dissiz

111304

Kısırlaştırma sonrası neler yapmalı?


İyileşme sürecine yardımcı olun: Kediniz ameliyat sonrasında ağrı ve rahatsızlık hissedebilir, bu yüzden sıcak bir yere, yastık gibi yumuşak bir yere uyuması için uygun bir yer ayarlayın. Ayrıca kedinizi sıcak tutun ve yeterli miktarda su sağlayın.


İlaçları düzenli kullanın: Veterineriniz kediniz için ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçları düzenli olarak verin.


Kedinizi izleyin: Ameliyat sonrası kedinizi düzenli olarak izleyin. Kediniz normalden daha az yemek yiyor veya içiyor, idrar yapamıyor veya tuvalet ihtiyacını gideremiyorsa veterinerinize başvurun.

dissiz
dissiz

111304

Kısırlaştırmada hangi yöntemleri tercih etmeliyim?


Check-up: Kedinizin sağlık durumunu belirlemek için bir check-up yaptırmanız önerilir.


Anestezi: Kedinizin anestezi alması gerekecektir. Bu konuda veterinerinizin önerilerine uyun.


Dikişler: Bazı veterinerler, kedinizi dikişsiz kısırlaştırma prosedürüne tabi tutabilir. Ancak, bazı durumlarda dikişler kullanılması gerekebilir. Veterinerinizin tavsiyelerine uygun hareket edin.


Kedilerin kısırlaştırılması için tercih edilen yöntemler arasında genellikle "ovaryohisterectomy" olarak bilinen klasik kısırlaştırma ve "ovariectomy" olarak bilinen yumurtalıkların çıkarılması yöntemleri bulunur.


Klasik kısırlaştırma, kedinin yumurtalıklarının ve rahminin alınması işlemidir. Bu prosedürde, kediniz genellikle genel anestezi altında olur ve ameliyat sırasında karın bölgesinde bir kesik yapılır. Kedinizin iyileşme süreci biraz daha uzun sürebilir ve birkaç gün sonra dikişler çıkarılmalıdır.


Yumurtalıkların çıkarılması prosedürü, kedinin sadece yumurtalıklarının alınması anlamına gelir. Bu prosedürde, kedinizin iyileşme süreci daha kısa olabilir ve genellikle daha az ağrı hisseder. Yine, kediniz genel anestezi altında olacaktır ve prosedür için karın bölgesinde bir kesik yapılması gerekebilir.


Hangi yöntemin tercih edileceği, veteriner hekimin kedinizin sağlık durumu ve yaşına göre belirleyeceği bir konudur. Genellikle, klasik kısırlaştırma prosedürü daha sık tercih edilir. Ancak, kedinizin durumunu ve ameliyat sonrası iyileşme sürecini değerlendirmek için veterinerinizle konuşarak hangi yöntemin en uygun olduğuna karar vermelisiniz.

dissiz
dissiz

111304

Ayrıca Anestezi için genel bir bilgi de yazmak istedim herkes gaz anestezi istiyoruz diyorlar ama bu sizin isteğinizden çok kedinizi muayene eden hekime bağlıdır. Kedilerin kısırlaştırılması işlemi genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak, veteriner hekiminiz, kedinizin sağlık durumuna ve ameliyatın tipine bağlı olarak farklı anestezi yöntemleri kullanabilir.


Gaz anestezi, kediniz için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, kedinizin solunum sistemine uygun bir maske takılır ve anestezi gazı solutulur. Bu yöntem, anestezi dozajının kolayca kontrol edilebilmesi ve kısa bir sürede etkisini kaybetmesi nedeniyle tercih edilir.


Intravenöz anestezi, genellikle kedinin damar yolu ile anestezi ilacı verilerek uyuşturulmasını sağlar. Bu yöntem, daha az miktarda anestezi ilacı kullanımı ile daha derin bir uyuşturma etkisi sağlar ve kedinin solunum sisteminin daha az etkilenmesini sağlar.


Her iki anestezi yöntemi de avantajları ve dezavantajları vardır. Veteriner hekiminiz, kedinizin sağlık durumuna ve ameliyatın tipine bağlı olarak en uygun anestezi yöntemini seçecektir. Ayrıca, anestezi öncesinde kedinizin kan testleri, kalp ve akciğer fonksiyon testleri gibi önlemler alınabilir. Bu testler, kedinizin ameliyat sırasında anesteziye karşı riskini azaltabilir.

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980

Teşekkür ederim @dissiz

Gaz anestezi veren bir veteriner bul kesinlikle ve chek up yaptırın herhangi bi sıkıntı varsa önüne geçmiş olursunuz biz iki gün önce yaptırdık erkek kedi daha kolay oluyor biraz ben oğlumu baygın almadım çok şükür ayilmisti hatta eve gelince oyun bile oynadı çok telaş yapmıştım ama rahatladım şimdi inşallah sizinde sıkıntısız geçer tek üzüldüğüm şey oğlum yaklaşık 1 gün aç kaldı eve gelince çok mama istedi dolabı açınca peşimden geliyordu heryere veterinerin söylediği saatte verdim çok şükür kusma filanda olmadı 🥰

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980

Çok teşekkür ederim
@Sweetcatmars check up kesinlikle yaptıracağım ama gaz anestezi mi, genel anestezi mi, dikişli mi, dikişsizmi bunlar hakkında kafam epey karışık

Anonymus985465
Anonymus985465

121914

Kısırlaştırmadannönce muhakkak bir hemogram yaptırın. Bağışıklık değerleri aneliyat için çok önemli.

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980

Çok teşekkür ederim @Hamlet hemogram da check up içinde diyimi

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 215 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80131 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR