Kedimi Kısırlaştırmalımıyım?

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980 Puan

Merhaba arkadaşlar
Öncelikle sürekli bu soruyu soruyorum kusura bakmayın.
Arkadaşlar kedim 1 yaşında, scottish fold, dişi, 2.6kg(yemesi, içmesi iyi), ve kızgınlıkta değil Yarın ya da cuma günü kısırlaştırma gibi bir planım var ama biraz narin bir kızım var ve söylemek bile çok zor geliyor ama ya kaldıramaz ve ölürse diye çok korkuyorum, kısırlaştırmadan önce check up yapılacak ama yine de çok korkuyorum. Sizce ne yapmalıyım?

13 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128573

Ailenizin daha olgun düşünmesi gerek. Onlar kızgın dişi kedi sorunu ile tanışmamış anlaşılan. Kediler büyüdükçe kızgınlık seviyeleri artar. Sonunda öyle seviyelere çıkabilir ki gece ne sizi ne komşuları yatırmazlar bağırmalarından. Kendilerini yerden yere atarlar, acı çekerler. Her ameliyat küçük bile olsa risk taşır ama risk var diye de dünyada kimse ameliyat olmayacak mı? Korkmanız normal, ben de en son kızımı ameliyata bıraktığımda çıkana kadar kendimi yedim bitirdim bir şey olacak diye. Çok şükür kurtulduk bitti, artık kızgınlığa girecek hamile kalacak diye korkmama gerek kalmadan ne kadar birlikte olabilirsek o kadar tasasız bir hayat yaşayacağız. Ben operasyondan sonra kedim mamasını da yiyince kuş kadar hafifledim. Size de nasip olur umarım o duygu. Hamilelik süreci ve doğum çok daha riskli durumlar. Doğurması büyütmesi ayrı işkence. Bizim gibi hazır bez de yok ki, bebeğinin kakasını çişini yalıyor hayvanlar. Çiftleştirmezsen depresyona giriyor, deliriyorlar resmen. O dönemde fip olma ihtimalleri bile çok artıyor. Kızgın hayvanı çiftleştirmemek ve kısırlaştırmadan yaşatmak hayvan için işkence. Keşke muhabbet kuşlarına da yapsalar, o kızımı da götürür yaptırırım. Bence oluruna bırakın ve yaptırıp kurtulun. Ölüm bu hayatta var olan bir şey ve onu kabullenmek zorundayız. Kapıdan dışarı adım attığımızda risk büyüyor diye evden çıkmamamız gerekir o zaman. Ne ameliyat olursa asla ölme riski yok ne de ölür diye düşünmememiz gerekiyor. Sadece onun için yapılması gereken bu ve onun iyiliği için yapmak zorundasınız. Çocuğunu okula götüren bir anne yolda kaza yaparsa ve çocuğa bir şey olursa anneyi "Neden çocuğu okula götürdün, çocuğuna sen zarar verdin." diye suçlar mısınız? Bir şey olursa sizin suçunuz olmayacak çünkü kedi ömrünü bu şekilde geçiremez. Sadece yapmanız gerekeni yapın, inşallah sorunsuz geçer.

zaten check up yapılacakmış bir problem görülürse ameliyat ertelenir korkmayın o kadar. sürekli kızgınlığa girse daha kötü olur iyice kilo verir bağışıklığı düşer.

huqi
huqi

116368

Kızgınlığa bir kere girmiyorlar ki hafiflesin, iyi bir hekim seçtiyseniz tahlillerini de yapıcaksınız zaten bu yüzden korkulcak bir durum yok.

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980

Çok teşekkür ederim aslihan hanım. Ah şunu da bi aileme anlatabilsem ,aslında kedimin kızgınlığından da haberdarlar ama anlamıyorlar işte.

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980

Teşekkürler öncelikle. Aslında asıl anlayamadığım şey ailemin kedimi kısırlaştırmamı istememesi. Ölür diye korkuyorlar 2-3 daha bekle belki kızgınlığı hafifler diyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım.

o kadar değil risk her operasyonda vardır ama siz iyi bir kliniğe teslim ettiğiniz sürece sorun olmaz. ilerde rahim iltihabı olsa kısırlaştırılmadığı için yine operasyona girecek. gaz anestezi mi yapıyor kliniğiniz? çiftleştirmeye kalksanız daha stresli daha hastalık kapıp öleceği bir durum onun da korkunç sonuçları olabilir. en sağlıklısı kısırlaştırmanız zaten öncesinde kan değerlerine bakılacakmış sorun çıkarsa ilk olarak onun tedavisi yapılır. sıkmayın siz canınızı hiç inşallah güzelce girip çıkar :))

LilaMiaLuna
LilaMiaLuna

13980

Çok teşekkür ederim. Gerçekten çok rahatladım. Bana kalsa ben yarın hemen kısırlaştırırım ama ailemi bir türlü ikna edemedim bir şey olursa diye korkuyorum sırf bu konudan günde en az 10 kere kavga ediyoruz.

Fistikpasa
Fistikpasa

12363

Üst yorumlarda da denildiği gibi, kısır olmayan dişi kediler rahim kanseri, pyometra vs gibi hastalıklara yatkındır. Yok kısırlaştırma yapmaya kıyamadınız, kedinizi çiftleştirdiniz diyelim bu kedinin cinsi scottish fold yani zaten genetik bir hastalığı var, kilosu düşük bu kedi doğum yapabilecek mi? Çiftleşme sırasında hastalık da kapabilir. Çiftleşti diyelim tekrar kızgınlığa girecek. Doğumdan sonra zaten bağışıklığı düşecek. Bence kısırlaştrımanız en mantıklısı.


Ama bu kararı vermeden önce ilk olarak kedinizi çok iyi bir kliniğe teslim ettiğinizden emin olmanız gerekiyor. Çünkü kediniz önerilen kilonun (3 kg) altında. Operasyondan önce gerekli testleri yapan bir yer bulun. Ameliyattan önce kediniz operasyon için uygun durumda değilse zaten hekim ameliyatı erteleyecektir.
Onun dışında dikiş yeri yandan olursa ve gaz anestezi kullanılırsa çok daha çabuk toparlayacaktır. Yandan kısırlaşmanın faydaları oldukça fazla, internetten araştırıp kararınızı ona göre verebilirsiniz.

Ahudr
Ahudr

11646

Ailenize bu konuda gercek disi bilgi verebilirsiniz mesela rahminde iltahap oldugu ve ameliyat edilmesinin sart oldugu gibi.
Ben de çok korkmustum ama gerekli tetkikler yapildiktan sonra hersey cok kolay ilerliyor emin olabilirsiniz ve gercekten keske daha onceden yaptirsaydim diyor insan.

simbakedi
simbakedi

136205

iyi bir veterinere gidiyorsanız aklınız kalmasın, kısırlaştırma ameliyatları o kadar çok yapılıyor ki veterinerler için çerez gibi bir şey artık. zaten öncesinde check up yaptıracaksınız yani daha ne yapasınız. en ufak bir aksilikte erteleniyor ameliyat, ayrıca ameliyat sonrası veterinerinizle iletişimde kalırsanız da panik yapmadan kolayca atlatırsınız. bazı kediler anestezi etkisinden biraz daha geç çıkıyor o yüzden sürekli iletişimde kalırsanız daha iyi olur. sürekli kızgınlığa giren dişi kediler çok daha riskli bu ameliyattan.

stellabennett
stellabennett

119987

benim de sizinki gibi bir çekincem var ama ben de yakında kısırlaştırmayı düşünüyorum benimki sizinkinden de zayıf 2,2kg buna rağmen veteriner bu süreçte kilo alamayacağını beklemenin mantıksız olduğunu söyledi, gaz anestezi yaptıkları için hafif geçermiş ameliyat. her ne kadar ödüm kopsa da yaptırmak zorunda olduğumu hissediyorum... İnşallah ikimizin kedisi de sağ salim kurtulur.

Toscana
Toscana

4538

Amilyat öncesi chekup yaptırıcaksını bir sıkıntı varsa ertelenir. Gazla bayıltan klinikler var ücreti biraz daha uüksek oluyor risk azalıyormuş deniyor

KimJeongguk
KimJeongguk

122074

Merak etmeyin değerleri vs yerindeyse hiçbir şey olmaz kedinize. İyi bir veterinere teslim ettiğiniz sürece süreç çok kolay işleyecek kedinizde sizde asla zorluk çekmeyeceksiniz ameliyat sonrası.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 440 Görüntüleme
  • 13 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81957 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR