Hatırlatma Dozu Karma Aşı

munevver_leo
munevver_leo

4360 Puan

Merhaba öncelikle kedim 1 yaşında ve karma aşı zamanı geldi ama kedim 2022 kasım ayında gençlik hastalığına yakalanmıştı ve tedaviyle iyileşti.Karma aşıyı yaptırmak istiyorum ama yan etkilerinden korkuyorum.Yaptırmam bir sorun oluşturur mu ya da yan etkisi çok az olan karma aşı var mı ?

6 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128190

Zaten piyasada 4 marka karma aşı var sanırım. Yine Felocell yaptırın çünkü mesela şuan Biofel yaptırdınız diyelim, Biofel inaktif aşı olduğu için, inaktif aşıların bağışıklık kazandırması için iki doz gerektiğinden bu yaptıracağınız aşı boşa gider. Sizin yaptırdığınız ilk aşı zayıflatılmış canlı aşıydı. Eğer oldu da veterinerinizde Felocell bulamadınız Biofel var diyelim, onu hiç aşı olmamış gibi iki doz yaptırmak zorundasınız. Aslında Biofel gibi inaktif aşılar Herpes ve Calivirüs gibi solunum yolu hastalıklarında canlı aşılara göre daha başarılıdır ancak yan etkilerinden korkuyorsanız dediğim gibi Biofel'de yan etki yaşayanlar sık sık buraya yazıyor. Sizinkinde yan etki yapar mı yapmaz mı bilemem. Felocell gibi canlı aşılar ise Gençlik Hastalığına karşı daha yüksek bağışıklık sağlar. Kedinizde hastalık riski devam etseydi aşı yaptırmanızı asla önermezdim çünkü onlar belirli süre panlökopeniyi vücutlarında taşıyorlar ama üzerinden 6 ay geçmiş. Eğer hâlâ bir korkunuz varsa bazıları aşı öncesi kan değerlerine batırıyor, öyle yapabilirsiniz maddi imkanınız varsa ama onda bile eğer kedide gençlik hastalığı olmasa da farklı türde bir virüs varsa (Kedi Nezlesi, Korona gibi) sinsice bekliyor olabilir ve testte görünmeyebilirler, yani aşı sonrasında bağışıklık sistemi aşıyla uğraştığı için gizlenen virüsün ortaya çıkıp kedinizi hasta etmemesinin garantisi yok. Veterinere sorsanız belki dozlar konusunda marka fark etmez der ama öyle değil. Çoğu veteriner dikkat etmiyor. Benim dediğim Purevax markası Felocell ile Calivirüs dışında uyuşuyor ama Purevax, Chlamydophila felis adında bir kedi hastalığına karşı da bağışıklık sağlıyor. İlkinde Felocell'den sonra rahatsızlık göstermediyse yine onu yaptırabilirsiniz. Purevax bulursanız onu da yaptırabilirsiniz.

munevver_leo
munevver_leo

4360

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Felocell den sonra bir yan etki görmedik varsa eğer onu yaptırırım.İki veterinere de ellerinde hangi aşı olduğunu sorarım.

aslihan_e
aslihan_e

128190

Ben yerinizde olsam yaptırmam. Riskli olduğu için değil, karma aşının içinde en önemli hastalık gençlik hastalığı, gençlik hastalığını atlatan kediler hastalığa bağışıklık kazanıyorlar. Zaten aşı kedi nezlesi ve calivirüse karşı güçlü bağışıklık oluşturmuyor. Yine kaparlarsa kapıyorlar ama en azından aşısız kedi için gençlik hastalığı gibi ölüm riski yüksek değil. Aşılı ya da aşısız doğru bakımla iyileşiyorlar. Yan etkisi en yüksek aşı Biofel, bunu söyleyebilirim ve yavruyken aşı yapıldıysa yine aynı markayı yaptırmalısınız çünkü her aşı markası aynı türde olmadığı için güçlendirme dozları birbirleriyle uyuşmadığı için etkili olmayabilir.

aslihan_e
aslihan_e

128190

Ama gençlik hastalığı kesin tanı konmuşsa benim dediğim, veteriner sırf kusuyor ya da kanlı ishal diye kendisi tahmini teşhis koyduysa, kan testleriyle kanıtlanmadıysa o zaman mutlaka aşılatırdım. Benim gördüğüm en yan etkisi az hatta hiç olan aşı Purevax'tı ama onu bulamadım sonra hiçbir yerde.

munevver_leo
munevver_leo

4360

merhaba aslıhan hanım öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim yavruyken felocell yapıldı tekrar bunu yaptırsam olur mu ve bu aşının yan etkisi daha mı az ?

munevver_leo
munevver_leo

4360

yaşadığım yerde sadece iki tane veteriner var dediğiniz aşıyı sorarım umarım vardır buradaki bir veteriner midesini üşüttüğünü söylemişti diğer veteriner ise bir şey yapamayız ölür dedi en son başka bir veteriner sayesinde iyileşti kan değerleri çok kötüydü şu an sağlığı yerinde ama dediğim gibi tekrar aynı şeyleri yaşamaktan korkuyoruz.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 177 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79893 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR