Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
çok soru sordum fakat gerçekten bilgisi olan birine ihtiyacım var. bir hafta önce sokaktan bir aylık bir kedi aldım, annesinden ayırmışlar. evde 2 yaşında bir kedim var, her şeylerini ayırmaya çalışıyorum. mümkün mertebe ayrı ortamda tutmaya çalışıyorum. küçüğün ağzında ciddi koku var, normal bir seviye değil, ağır bir koku. herhângi bir hastalığın işareti olmasından korkuyorum, ara sıra öksürüp aksırdığını duyuyorum. kedim ben farkında olmadan onun yediği mamadan yemiş, gerçekten endişeleniyorum, bulaşıcı ciddi bir şeyler olabilir mi?
Şöyle söyleyeyim, ben Gençlik Hastalığıyla çok sık karşılaştım ve öyle pireyle bulaşma olsaydı dünyada sokak kedisi kalmazdı. Pireyle bulaşma çok extrem bir durum. Ayrıca hastalığın başında yayılan virüsle kedinin ağır hasta olduğu zamandaki virüs saçılma miktarı bir değil. Şuan kedide bir şey olsa bile henüz başlangıç seviyesi olduğu için bulaştırma riski daha düşük olacak. Tabi bu demek değil ki asla bulaşma olmaz. Bir zamanlar topluca sokak kedisi baktığım bir dönem vardı. Eğer o erken dönemde hastalık bulaşsa hepsi aynı anda hastalanırdı ama ben birinde hastalık belirtileri gördüğümde onu karantina altına alırdım ve asla diğerlerine bulaşma olmazdı. Ben iştahsızlık ya da solunum problemleri gözleyene kadar illa ki en azından sularını paylaşıyorlardı. Kakasında parazit yok ama ilaç almadan kakaya parazit çıkmayabilir. Gençlik hastalığı söz konusu olduğunda daha yeni dişleri çıkmaya başlamış bebeklerin bile dişlerini çürütüp döküyor. Tabi ki ağzı kokuyor diye öyle bir hastalık var diyemeyiz ama hapşurduğu için tedbirli olmakta fayda var. Diş çıkarma dönemi olduğu için biraz koku olabilir de. Sadece parazit ihtimalini ilaç vererek eleyin derim, ne olur ne olmaz. Oyun oynuyorlarsa hastalık bulaşma riski daha yüksek olur. Ayrıca yavruya dokunduğunuzda ellerinizi yıkamanız gerek. Bence çok endişelenmeyin, sizin kediniz aşılı. Lösemi aşısı da varmış. Zaten uzmanlar bunlardan başka aşı önermiyor. Ya odaları ayırıp siz de hijyene dikkat edeceksiniz ya olan olmuştur zaten deyip bir arada tutacaksınız, size kalmış.
Önce dişlerini kontrol edin, özellikle arka dişlere bakın bir sararma var mı diye. İkinci olarak iç parazit ilacı verdiniz mi? 1 aylık bebeklerde iç parazit çok sık görülür. Kakası iyi durumda mı? Mümkün olduğu kadar ayrı odalarda tutmaya çalışın. Eğer kedi nezlesi, Korona ya da Calivirüs varsa sizin kediniz yetişkin olduğu için daha kolay atlatabilir hele de aşılıysa ancak tehlikeli olan gençlik hastalığı bildiğiniz gibi. Onun da başlangıcında diş çürükleri, üst solunum yolu rahatsızlığı, nezleye benzer belirtiler yatıyor. Başlangıçta ya sadece diş ve diş eti problemleri, diş eti kızarıklığı var veya nezle sanarsınız, kusma ve ishal-kanlı ishal ilerleyen evrelerde kendisini gösterir genelde. Tabi kediniz aşılıysa kapsa bile yine normale göre çok daha hafif geçirecektir. Yine de aşılı kediyi veterinerlik yapabiliyor. Öyle bir kere mamasını yedi diye hemen bulaşmıyor genelde. Ortak tuvalet kullanmasınlar. Poposunu falan koklamasın yavrunun. Yavruya mutlaka vitamin mineral takviyesi verin ve bol sıvı tüketmesini sağlayın. Hatta şırınga ile mümkünse saat başı siz su içirin ki hastalık varsa hızlı atsın. Doğal destek olarak bir fiske zencefil tozunu çay yapıp içirirseniz o da enfeksiyonlarda çok etkili. Çay için laktozsuz süt de kullanabilirsiniz daha severek içsin diye ama zencefil acı olduğu için kendileri içmezler genelde, şırınga ile içirmek gerek. Zencefil kediler için de güvenilir sayılıyor. Gerçekten çok etkili, 2 gün önce umudu kesmeye başladığım yavrumun içtikten sonra gözünü açtırdı. Boğaz ağrısı varsa birebir. Bağırsaklara da iyi geliyor. İç parazit hapından çeyreğin yarısı, onun da yarısı gibi minik parça yutturun ve sonrasında yapacağı kakayı mutlaka takip edin. Evde olduğunuz bir saatte verin kaka yapmasını bekleyin. Parazit görürseniz en azından ağız kokusunun parazit nedenli olup olmama ihtimali ortaya çıkar. 2 hafta içinde yavruda kusma, ishal, kulaklarda anormal soğukluk, iştahsızlık görmezseniz bir araya getirebilirsiniz ama şuan yapmayın. Daha önce balkondan zorla giren yavru yüzünden bir kedimi gençlik hastalığından kaybettim. Her yeri kapattık yine haberimiz yokken biri tavanla demir boşluğundaki minicik aralıktan girmiş. Olan benim oğluma oldu, yavrular da öldü iyi bakmamıza rağmen ama bizimkini aşılatmamıştık o zaman, daha tecrübesizdim. Sizinki aşılıysa daha güvende olur. İhmali elden bırakmayın, ben o zamanlar mesela bildim hastalık gelebileceğini, engel de olmaya çalıştım ama bir gece bir baktım yavru girmiş, bizimki yalıyor onu. İş işten geçti. Yavru her ihtimale karşı ayrı odada kalmalı.
Kendi kedim yavruyken çok ciddi balığa benzer ağız kokusu vardı yaklaşamıyorduk yüzüne doğru dişleri bile henüz çıkmamıştı her farklı veterinere gittiğimde sormuştum hastalık sebebi değil demişlerdi o dönem büyüdükçe de devam etti.Bende şu an bir kaç tane yavruya bakıyorum biri arada hapsiriyor kendi kedilerimle ayri odalardalar hiç karşılaştırmıyorum sizde temas etmemeleri için yan yana getirmemeye çalışın endişe etmekte haklısınız bende ediyorum ancak aşıları olduğu için ve ayrı odalarda tuttuğum için biraz daha endişem azaldı pamuğa crystalin sıkıp yavrunun ağzını ve kendi kedinizin temizliğini de onunla yaparsanız iyi olur diye düşünüyorum çok ciddi hastalığı olan yavrular genelde hareketsiz halsiz isteksiz oluyor gozlemleyin o açıdan da
Sevimcolak yavru aşırı hareketli, resmen hiperaktif diyebilirim. bir haftadır bende kalıyor, evin altını üstüne getirdi.
ben birbirlerini yalamalarına ve koklaşmalarına izin vermiyordum normalde, sadece birbirlerini görsünler diye bir araya getirdim, oynamaya başladılar, ben de oynamalarına izin verdim, bu sırada da gözümden kaçtı, kedim yavrunun yediği mamadan yemiş. belki yavrunun ağız kokusu normaldir, bilemiyorum fakat bugün bunu düşünmekten doğru düzgün uyuyamadım bile.. keşke hiç almasaydım diyorum.
Olumsuz düşünmeyin, yavru her kedi için illa hastadır diye düşünüyoruz çoğu zaman yatkınlıkları fazla olduğundan ve küçük yaşta bağışıklık sistemleri yeni geliştiğinden dolayı ama olmama ihtimali de her zaman fazla.İnsallah herhangi bir hastalık geçmemiştir diye umuyorum.🙏🙏🙏
Evet o yüzden aşılı olduğu için çok endişe etmeyin dedim, karma aşıyı bunun için yaptırıyoruz. Öksürüyorsa ciğerlerde enfeksiyon olabilir, bilemem tabi ki var mı yok mu. İyi bakımla düzeltirsiniz siz onu bence. Bağışıklığı yüksek olsun yeter.
kedimde sadece kuduz, karma ve lösemi aşıları mevcut. aşırı iyi beslenen, sağlıklı bir kedi.
yeni gelen yavru ise daha sadece 1 aylık, dişleri bile yeni yeni çıkmaya başlamış. ağzında hiçbir şey göremedim. tuvaletleri tamamen ayrı, küçüğün kakasında parazit vs yok. öğrenci olduğum için kendi kedime bile vitamin mineral vs kullanamıyorum. sadece çok sık tavuk, balık, ciğer haşlama yiyen bir kedi. yavruya sadece acıdığım için aldım fakat şu an aşırı endişeliyim. evde değilken asla bir arada bırakmıyorum, koklaşıp birbirlerini yalamasınlar diye fakat evdeyken salıyordum, oyun oynamaları için. şu an ikisi de birbirlerinin yanında bulundular. evi temizleyip yavruyu kapatmalı mıyım? aşırı endişeleniyorum şu anda ya.. pişman oldum resmen..
aslihan_e
üstelik internette şöyle bir yazı buldum
Kedi gençlik hastalığı etken virusu direk veya endirek temasla bulaşabilmektedir. Dışkıyla, idrarla, salyayla, kusmukla veya oral temasla bulaşan bir virustur. Hastalık kedi pireleri yoluyla da bulaşabilir. Hastalığın inkübasyon süresi 3-12 gündür. Bu süre sonrası semptomları görülür. Kedi hastalıkları arasında panlökopeni hastalığı ani ölümlerede sebep olmaktadır.
tek seferde de bulaşabiliyor demek mi bu? gerçekten aşırı pişmanım şu an, canım gibidir kedim, benim yüzümden bir şey olursa kafayı yerim
aslihan_e iç parazit hapından sonra parazitlerin döküldüğünü bilmiyordum, hiç yaşamadım. en iyisi iç dış parazit yaptırıp kontrol etmek, dediğiniz gibi. bu arada hapşırmıyor, öksürüyor hatta aksırıyor, böyle tuhaf bir şey. beni korkutan da bu oldu. dişlerine tekrar baktım, ben bir şey göremedim, kızarıklık veya sarılık yok.
bir de gençlik aşısı da varmış galiba, bilseydim onu da yaptırırdım, maalesef bunu da şimdi öğreniyorum. ben ikisini ayrı tutmaya devam edeceğim, bir arada kaldıkça koklaşmaya devam ediyorlar. gözümden kaçarsa yine birbirlerinin yemeğinden yiyebilirler. teşekkür ederim.
aslihan_e veterinerle görüştüm. gençlik hastalığına karşı karma aşı koruyucuymuş, karma aşıları tam, bir nebze içim rahatladı.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.