Beslenmeden davranışlara kadar, evcil dostunuzun yaşamına dair detayları keşfedin.
Tüm Blog YazılarıMerak ettiklerini sor, dostlarımızla yaşayanlar cevaplasın.
Merhaba,
dişi kedim 8 aylık,sahipleneli 2 ay oldu.İlk hafta kuduz aşısı için vete götürdük ve önce karma 1 aşısının yapılması gerektiğini söylediler ve yaptırdık .Normalde 2-3 hafta sonra götürüp bu sefer kuduz aşısını yaptıracaktık ama maalesef o hafta kedimize mantar teşhisi kondu.Veterinerimiz mantar hastalığını önce atlatırsa daha iyi olacağını söyledi biz de tedavisine başladık derken çok şükür 2 ay sonunda mantarı atlattık.Ama bu süre zarfında hem kuduz hem de karma 2 aşısını yapamadık maalesef.Veterinerimiz kediler hastalandığında aşıların biraz tehlikeli olabileceğinden ve sadece iç ve dış parazit aşılarının yapılmasının daha uygun olacağından bahsettti.Karma 2 ve kuduz aşısı da öylece kaldı.İlk karma aşısının üzerinden neredeyse 2 ay geçti.Sizce bu ay kuduz aşısını ve karma 2 aşısını yaptırırsam sorun olur mu ? ilk aşının üstünden çok zaman geçtiği için soruyorum .Acaba etkisinde azalma olur mu ?Bu arada bizden önceki sahip kedimize çip de taktırmamıştı,pasaportu da yok.Bu konu hakkında da bana biraz bilgi verir misiniz?nasıl bir yol izlemem gerek?veterinere sordum ama maalesef bazı vetler para için çalıştıkları için pek güvenemedim o yüzden buradan sizin tecrübelerinizi dinleyip sonra işleme başlamak istiyorum.Bunu yazarken lütfen kedimi ihmal ettiğimi düşünmeyin, onu gerçekten çok seviyorum ama bu mantar illetini atlatmak çok uzun sürdü ve mantarla uğraşırken aklımız hep bir an önce ve sağlıkla iyileşmesiydi özellikle de mantar aşısı olmadan bu hastalığı atlatmasını istedim.Bu yüzden kedimin parazit aşıları dışındaki aşılarını biraz istemeden de olsa geciktirdiğimi fark ettim.
tecrübelerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim.
Bence ihmalkar olduğunuzu düşündürecek bir durum yok :) Daha önce yani siz sahiplenmeden de önce hiç karma aşı olmadıysa iki doz olması gerekiyor diye hatırlıyorum ki size de öyle bilgi verilmiş sanırım. İkinci doz karma aşının ya 14 ya 21 gün içinde tekrarlanması gerek. Bu süre aşıldıysa tekrar karma 1 ve 2'ye başlanıyor. Çip ve pasaport özel kliniklerde fiyatları değişir 300-350'den başlıyordu en son ama zam gelmiştir :) bağlı olduğunuz ilçenin ilçe tarımını bir arayıp bilgi alın 6 aydan büyük hayvanları çiplemiyolarmış ama yeni sahiplendiğiniz için sıkıntı olmamalı. Orada da yeni fiyat çip pasaport kuduz aşısı dahil 230 muş sanırım. Forumda çok kez ilçe tarım steril mi iyi mi diye konuşuldu. Biraz şansa bağlı. Özel klinik gibi özenli olamıyorlar maalesef ama kalabalık değilse gayet ilgililer.
karma aşı etkisinde azalma olur. birinci dozdan başlanması lazım. aynısını salak veteriner bana söylemediği için tek doz vurdurup mutlu mutlu dolaşıyordum. meğer koruması yokmuş. ilk seferde iki doz vurulmalıymış. başa almanız gerekiyor.
ben bugün tarım ilçede çip taktırdım, fırsatınız varsa veterinerde taktırın derim. hiç steril olmayan bir yerde baştan savma yapılıp gönderiliyor. zaten arada 200 lira gibi bir fark var. ben öğrenci olduğum ve beyanname verdiğim için mecburen tarımda yaptırdım fakat bundan 6 ay önce veterinerde 200 liraydı, bilsem özelde yaptırırdım.
ben karma ve lösemiyi baştan yaptırmak zorunda kaldım, bir ücret daha ödedim. tarihler de şöyle
30.07.22 karma1(bipfel pch)
17.08.22 karma2
05.09.22 lösemi1(purevax)
22.09.22 lösemi2
markalarını yanlarına yazdım. tarihleri özellikle, üzerine basa basa sorun. bence çipi de en önce taktırın, bunun da sorun olup olmayacağını mutlaka sorun. lösemi gerekli değil bu arada fakat yakalandıktan sonra tedavisi olmadığı için ben yaptırdım. yakalanmak da zor bu arada. size kalmış. bir diğer nokta da şu, ben ilk aşıları yaptırırken kedim 4 aylıktı, bana tek doz yeter demişti. daha sonra 1.5 yaşındayken tekrarladım, 8 aylıkken de çift doz vurulabilir diye düşünüyorum, bunu da sorun. benim gibi yapmayın:)
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru SorŞikayet göndermek için bir sebep seçmelisiniz.
Teşekkürler!
Şikayetiniz başarıyla gönderildi, en kısa zamanda inceleyeceğiz.