Acil... Kedi Zehirlenme

gamzenoel
gamzenoel

1647 Puan

merhaba. arkadaşımın annesinin bir kedisi var yaklaşık 6 aylık. küçükken hasta bulup iyileştirdiler. havalar da düzelince bahçelerine alıştıracaklardı. bi haftaya salacaklardı dışarı normalde. annesi de dışarı çıkmadan pire damlası yapmış ama bilmemiş ve kedinin yalayabileceği yerlere de damlatmış. kedi o akşam durgunlaşmış. ertesi sabah veterinere gittiler. bikaç iğne yapmış. yarın tekrar gelin demiş. iğnelerden sonra pek yürüyemedi gece başka bi kliniğe götürdüler serum verilmiş. yapılması gerekenler yapıldı normal yürüyememesi falan denmiş. 15 güne toparlar diye eve gönderdiler ama kedi dün yine kötüleşmiş. gece klinikte kaldı serum vs. hekim demiş sinirsel bişey var. fip olabilir diye. bu sabah tekrar eve geldi.
ilk götürdüğümüz klinik sadece iğne yaptı. serumları da ben söyledim doktora söyleyin versin diye o şekilde vermişler. şimdi arkadaşlar yanlış yolda mıyız? ben diyorum bi kan tahlili yaptırın böbrek karaciğer vs ama hekimler hiç bir şey demiyor. kedinin sahibi de yaşlı bi kadın. üzüntüden onun da tansiyonu inip çıkıyor. tek başına ilgileniyor. kedi yiyip içiyor, yürüyor az zıplıyor ama sonrasında ayakları birbirine dolanıp yığılıyor. arkadaşımın söylediği bu şekilde. genelde hareketsiz. veteriner fip için ilaç getirtecekmiş falan bekliyoruz öyle. bize yardımcı olacak yol gösterecek önerilerinize ihtiyacımız var. başta iki hekim de normal bu süreç dedi 15 güne bomba gibi olur, kurtardık falan dediler ama iyileşme yok. dün çişini kaçırmış o yüzden acilen götürdüler. fotoğrafta sanki dudakları mor gibi biraz. oksijensiz mi kalıyor acaba? kusura bakmayın karışık yazdım biraz stresten..

9 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

134305

Ben 2 kedimi sokakta zehirlendiklerinden sonra sahiplenmiştim. Bizimkiler fare zehri ile zehirlenmişti. Kedi damlasından daha ağırdır diye düşünüyorum. Can çekişirlerken bulmuştum. Çok kötü bir manzaraydı. Yerde sürünüyorlardı, biri aklını kaybetmiş gibiydi. Bağırmalarına gelen komşularımız bakamamıştı bile dayanamadılar o hallerine. Yani o kadar ki ağır durumdaydılar. Veteriner eline bir avuç enjektör almıştı. O zaman bebeklerdi bir de yani 2-3 aylıklardı, yarı yarıya paylaştırıp teker teker vurmuştu. Belki 5-6 iğne vardı. Çok güçlü bir zehir değilse kurtulurlar ama güçlüyse yapacak bir şey yok demişti. Eve dönüşte daha takside bir canlanma hissetmiştim. Yani iğne sonrasında hemen faydasını görmüştük biz. Evde baygın halde mırlamaya başlamışlardı, veteriner kakalarını tutamazlar demişti, yavrularım etrafa kaka yapmamak için kendileri tuvalette uyumuştu. Demek istediğim bakın yapılan iğneler o haldeki yavrular için bile ne kadar etkili. Zehirlenmenin ilk belirtisi salyadır, daha önce de birçok sokak canını zehirlenmeden kurtardık. Böcek zehrinden zehirlenen de oldu. Kedide durgunluk varmış ama salya var mıymış? Durgunluktan ziyade hayvanda karın ağrısı, bulantı, kusma gibi rahatsızlıklar olur, öyle sakin duramaz genelde. Salya mutlaka olur benim gördüğüm kadarıyla. Hayvanlar iğneden sonra yürüyememekten ziyade zehirlenmenin etkisi ile dengesiz yürüyorlar birkaç gün. Öncesinde yürüyebiliyor muymuş? Veterinerlerin dediği gibi bence zehirlenmeden ziyade farklı bir sorun olabilir. Neden değerlerine bakılmıyor anlamadım. Sonuçta fip ilacı çok daha maliyetli kan testlerine göre. Karaciğer enzimlerine bakılarak bile zehirlenme nedenli bir hasar var mı, gerçekten zehirlenmeden dolayı zarar mı gördü ortaya çıkabilir. Zehirlenme sonrası dengesiz yürüme, ayak dolaşması olabilir ama bir hafta geçmiş, artık düşmemesi gerekliydi. Birkaç veteriner bakmış nasıl kan testi istemiyorlar anlamadım. Heralde damla yalama dedikleri için zehirlenmeye yoğunlaşıp iğne yapıyorlar. Peki fipten şüphelenen niye kan değerlerine bakmıyor, mantık işi değil gerçekten.

blue_hpood
blue_hpood

130619

damlayı yalamış olabileceğini veterinere söylediniz mi?

Ahudr
Ahudr

12725

Hangi şehirdesiniz fakülteye mi goturulse acaba etraftaki veterinerler yetersiz belliki benim kedimde yavruyken yaladı pire damlasini yemek yerken zorlandigini gördüm vet 2 gun igne yapti karacigere zarar gelmesin diye 3. Gün hicbir seyi kalmadı sizinki farkli bir durum kan tahlili vs şart bence

gamzenoel
gamzenoel

1647

tam bir hafta oldu bu arada.

gamzenoel
gamzenoel

1647

çok teşekkürler cevap için aslıhan. salya kusma vs hiç olmadı bildiğim kadarıyla. gayet güzel de yiyip içiyor. kedilerde methemoglobinemi gibi bişeyler okudum nette. karaciğer hasarlarından sonra olabiliyormuş. o tarz şeyler mi acaba diye düşünüp tahlil yaptırın dedim. yani karaciğer ya da böbrek hasarı varsa ona yönelik bişeyler yapılır en azından diye. farazi fip denmiş olmasın. bugün konuşacaktı arkadaşım hekimle tahlil işini. ne durumda şu anda bilmiyorum ama sabah durumu aynıymış kedinin. bayağı kendini temizlemiş. genel olarak gücü var ama biraz yürüyünce bacaklar dolanıp yıkılıyormus. anladığım kadarıyla yaşlılarda nasıl dizleri birden güçsüzleşir. bükülür aynı o şekilde. akşam tekrar alırım haberini. inşallah iyiye gider.

gamzenoel
gamzenoel

1647

teşekkürler ahudr cevabın için. tekirdağ ilçesindeyiz. küçük bir ilçe. çok olanak yok. bakan kadın yaşlı, arkadaşım da çok yoğun çalışıyor. iki kişi yaşıyorlar zaten. ben telefondan ancak destek olabiliyorum. hekimler dese ki bu bizi aşar fakülteye ya da şuraya götürün, ona göre bi çözüm buluruz belki ama bişey demiyorlar. şu ilacı yapalım, bunu getirtelim uygulayalım deyince kadın da bişey diyemiyor.

aslihan_e
aslihan_e

134305

Peki pire damlasının markası ne ve uygun dozda mı damlatmış yoksa kullanması gerekenden fazla mı? Köpek için olanlardan falan kullanmış olmasın? Onlar kediler için zehirli oluyor. Damla üstünde kaldıysa hayvan yalamaya devam ettikçe kötüleşmesin? Üstüne zehir bulaştıysa yıkamak gerekiyor ama bu durumda yıkanır mı bilemiyorum ben.

blue_hpood
blue_hpood

130619

bence siz müsaitseniz hayvanı adam gibi bir hekime götürüp durumu baştan sona anlatın. bu hayvana test tahlil lazım, para için şunu vuralım bunu vuralım deyip duruyorlar anladığım kadarıyla.

gamzenoel
gamzenoel

1647

pire damlası olayi da şöyle. damlanın üstünde hiçbir şey yokmuş. șeffaf bi plastik. köpek için olan damladan mı verdi diye biz de düşündük. kadın petshopa gitmiş tekrardan, kedinin durumunu söylemiş. adam benim de kedilerim var hep bundan kullanıyorum falan demiş. gerçekten kedileri var bu arada. yanlış damla verecek kadar cahil değildir diye düşünüyorum. kedi kötüleşince hemen ıslak bezle güzelce temizlediler, sildiler. bazı özel nedenlerden dolayı ben de çok dahil olamıyorum olaya. yoksa çoktan götürürdüm başka kliniklere. en son yurtdisindan gelen bi takviye vermiş sinir sistemi icin sabah veteriner. fip ilaci değilmiş. onu kullanmaya başlamışlar. duruma göre haberleşeceklermiș. beklemedeyiz. onun dışında tekirdağ'da önerebileceğiniz klinik varsa söylerseniz sevinirim. aklımızda olsun.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap