Merhabalar. 3 yıldır bizimle yaşayan 8 yaşında kısır ve erkek bir kedimiz var, adı Veli. Sokaktan sahiplenmiştik. Bayramda memlekete gittiğimizde, köydeki evimizin bahçesine bir kedi geldi. Sahibini aradik, ilan verdik derken çipi de olmadığı için sahibini bulamadık. Parazitlerini yaptırdık, kavga yaralarini tedavi ettik ve sahiplendik. İzmir e dönünce de Veli ile tanıştırdık. Tabi iki gün oldu ve Veli, Bobo'muza hırlıyor malum alışma süreci. Sorun şu ki, Bobo erkek ve kısır değil. Aşılarını yeni yaptığı için veterinerimiz Bobo'yu bir hafta sonra kısırlaştıracak. Bu süre içinde mobilyalara püskürtmemesi için Bobo'ya ayrı oda yaptık. Gece Bobo'yu o odada bırakıyorum. Gündüz de göz hapsindeler, enselerindeyim devamlı. Yalniz Bobocuğum tuvalet kabına çişini yapıyor olmasına ragmen kakasını kabın dışına yapıyor. Bu arada çok uysal bir kedi ve hiç tıslamadı Veli'ye. Aksine sırnaşmaya çalışıyor ama Veli mesafeli. Bu arada Bobo yaklaşık olarak 3 yaşında. Bu kaka sorununu nasıl çözebilirim? Onu gece odaya kapattığım için mi yapıyor acaba? Yaptığı kakayı alıp tuvalet kabına atıyorum sonrakileri oraya yapsın diye ama nafile.
Anladım. Sadece bir sefere mahsus bir şey mi diye gözlemleyin bence. Baktınız ki hep aynı koltuğun üzerine yapmaya devam ediyor, önce kum kabını o koltuğun üzerine, tam kaka yaptığı yere koymayı denersiniz. Bu sefer de gidip başka bir yere yapıyorsa bunun stres ya da size tepki kaynaklı olduğu sonucuna varabilirsiniz. Tabii koltuğu da kaka kokusundan tamamen arındırmalısınız. Kokuyu aldıkça da aynı yere yapmaya devam edebilir. Zaten kısırlaşacak diyorsunuz. Ameliyat sonrası nekahat dönemini de atlattıktan sonra odaya kapatmayı artık bırakırsınız, bir de o zaman kaka yapmaya devam edecek mi ona bakarsınız.
Stres kaynaklı bir sorunu biz şu aralar yaşıyoruz. Veteriner hekimimizin üstüne basa basa söylediği tek cümle, stres kaynağını yok etmeden kedinin davranışlarını kalıcı olarak düzeltemezsiniz cümlesi. Umarım süreci çabucak atlatırsınız. :)
Merhabalar.
Hayatının 3 yılını sokakta geçirmiş ve ona göre alışkanlıklar geliştirmiş yetişkin bir kediyi eve adapte etmek bazen zor olabiliyor. :(
Şunu soracağım: Kakasını kum kabının hemen civarına mı yapıyor yoksa kaptan uzakta yaptığı belli başka bir yer mi var?
Sokak kedisi olduğunu sanmıyorum, tasması vardı boynunda. Ama köy yerinde evde mi besliyorlardı yoksa bahçede mi bilemiyorum. Kum kabından yaklaşık bir-birbuçuk metre uzaktaki kanepenin üstüne yapıyor kakasını. Neyseki önlem alıp kanepenin üstüne alez örtmüştük. Köyde bir hafta kaldı bizimle. O bir haftada kum kabına yapıyordu. Dün araba yolculuğu yaptık üstüne gelir gelmez veterinere götürüp aşısını tahlillerini yaptırdık. Yoruldu minnoş, baya da stres oldu tabi.
Daha önce hiç kısırlaştırılmamış bir erkek kedi beslememiştim. Sanırım bizimki kızgınlıkta. Garip miyavlamaları var ve idrar püskürtme yapıyor. Hatta bu akşam kısır olan erkek kedimin arkasına geçmeye çalıştı dişiye yanaşır gibi. Sanırım onu dişi sanıyo :)) yani bir stresimiz daha var. Malesef hergün aynı yere çiş ve kaka yapmış oluyor sabah uyandığımda. Gün içinde onu kum kabına götürüyorum. Kumuna yapıyor . Sanırım en büyük sorunumuz şuan kısırlaştırma. Ondan sonra düzene gireceğini düşünüyorum. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım, çok teşekkürler.
Oley o zaman, kakanın sebebini bulduk. :)
Hekiminiz başta kısırlaştırma için bir hafta bekleyelim demişti, yazdığınız tarihe bakılırsa 3-4 günü kalmış sürenin dolmasına. Kızgınlıktayken kısırlaştırabilir mi bilmiyorum, bunun zararları konusuna pek hâkim değilim ama en azından sayılı gün çabuk geçecek. :)
Şimdiden geçmiş olsun.
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor