Ani Ölüm İle Ölen Kedim

Emelyl
Emelyl

238 Puan

Merhaba, benim kedim 2 ay önce hiç belirti olmadan arka ayaklarda tutmamazlık oldu. Sonra 5 dakika içinde normale döndü. Keyfi azalmaya her şeye ilgisizleşmeye başladı. Masa altında yattı hep. Sonra tekrar eski durumuna döndü. Bu sürede yemesinde içmesinde dışkılamada herhangi bir terslik yaşamadı. 2 gün kendi durumunu önceden hissederek yere oturup başını öne uzatıp hareketsiz kalarak ve göz bebekleri genişleyerek bayılmalar gerçekleşti. Bu an olmadan önce de vücutta dengesizlikler gördük. An geçtikten sonra ise yine normal yaşantısına devam ediyordu. Veterinere götürdüm. Dengesizlik ve arka bacak sorunu olduğunu duyunca hemen laftan fip teşhisi koydu. Test yapalım şu kadar fiyat diye. Benim kedim sokaktan alınmadı, başka bir kedi ile de teması olmadı. Hiç dışarıda çıkmadı. Sonra olmayadabilir dedi. Ama yaşlı olduğu için bağışıklığı düşmüş ve mutasyona uğramış da olabilir dedi. Şüpheli kaldım. O gün eve getirince nefesi biraz hızlıydı bu da yeni olmuştu. Dedim stres yaptı herhalde. Diğer gün başka veterinere götürdüm. Kan tahlili yapıldı tüm değerleri normaldi. Bağışıklığı iyiydi. Tüm hastalıkları elemeye başladılar. Kedime baktığında bir şeyi var gibi görünmüyor ama kalbe baktırmakta fayda var dedi. Bir de tüm vitaminleri içeren bir malt verdi. Eve getirdik bir süre olmadı bayılmalar. Durumum da el vermediği için kalbine baktıramadım. Yine keyifsiz gibiydi ama etrafta dolanıyor yemeğini yiyor sorun gözükmüyordu. 4 gün önce sabah çok iyiydi. Havasını alıyor etrafta dolaniyordu tekrar bir bayılma gerçekleşti. Hareketi dengesizleşti ve hızlı nefes alıp verirken bu sefer ağzı açık alıp vermeye başladı ilk defa öyle gördüm onu. Sakinlesmesini sağlamaya çalıştım ama yerinde durmuyordu. Ve son nefesini bir anda verdi. İnternetten bu veterinerlerin dediklerine baktığım zaman fiple alakalı hiç belirti göstermiyordu. Ama hipertrofik kardiomiyopati hastalığını veriyordu. Her şeyden ani korkmalarla kalbi çok hızlı atıyordu. (1)

7 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

136556

Sadece Korona bulaşması olabilir, fip mutasyon şekliyle bulaşmaz. Bilimsel olarak fipin fip şeklinde bulaştığı kanıtlanmamıştır. Sadece fipli kedi ile yoğun temas eden kediler uzun süre yoğun Korona etkisinde kalıp Korona'nın kendilerinde de mutasyona uğraması sonucu fip olabilirler. Zaten farklı bir viral hastalığa benzemiyor belirtileri, o yüzden ikinci kediye Korona dışında başka bir bulaşıcı hastalık bulaşma ihtimali yok. Sizinki ev kedisi, asla dışarı çıkmadı ama bu hastalık anneden yavruya geçen ve bazen hiçbir belirti vermeden ölene kadar vücutta kalan bir hastalık. Ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor. Diğer kedinin vücudunda da vardır zaten. Sadece sizin üstünüzde biraz fazla miktarda virüs varsa o da virüsleri hasta edecek düzeyde alabilir. Yine de fip hastası kediyle direkt temas edip, aynı kaptan yiyip içip, aynı odada kalması kadar yoğun virüs almış olmayacaktır. Bu da onda da fip oluşma ihtimalini düşürür. Dünyada Korona taşıyıcısı olmayan kedi bulmak imkansıza yakın. Belki bir kediyi götürür test yaptırırsınız ve negatif çıkar, kedide Korona yok sanarsınız ama bunun gibi hastalıklar vücutta aktif hale gelip çoğalmadan pozitif sonuç alınamayabiliyor. Veterinerin dediği gibi fip olmayabilir de tabi ki ama belirtiler nedeniyle fipten şüphelenmiş olması normal. Her veteriner aynı şekilde düşünürdü.

aslihan_e
aslihan_e

136556

Bilmiyorum açıklayıcı oldu mu ama Covid-19'da da bazı insanlar sırf virüs'ü yoğun olarak aldıkları için hayatlarını kaybetmişlerdi. Bir virüsü az miktarda almakla, uzun süre yoğun miktarlarda almak farklı oluyor biliyorsunuzdur sanırım. Fipli kedinin vücudu Korona istilası içinde olduğu için yoğun virüs yayıp başka kedilerin de aşırı Korona alıp fip olmasına neden olabiliyor. Sizin ayağınıza bulaşan virüsün diğer kediyi bu süreçte fip yapacak kadar yüksek düzeyde olması düşük bir ihtimal. Üstünüze fipli kedinin salyaları akmışsa ve diğer kedi de gelip iyice sürtünürse ve onun da vücudu virüse karşı olumsuz tepki geliştirirse ancak fip olma ihtimali oluşur. Aslında fip tamamen bağışıklığın düşmesi ile oluşmuyor. Virüsün hangi şartlarda mutasyona uğradığı bilinmiyor ama bağışıklıklık düşmesi ile de mümkün. Kan değerlerinin normal çıkmasına gelirsek Fip'in nörolojik formunda kan değerlerinin normal çıkması sıklıkla karşılaşılan bir durum. Zaten bu denge bozuklukları da genelde nörolojik fiple ilişkilendiriliyor ancak tabi ki kediniz kesinlikle Nörolojik Fip'ten öldü diyemeyiz. Dediğiniz gibi farklı bir rahatsızlığı da olabilir. Özellikle British, Scottish, İran kedisi ve birkaç cins daha kalp hastalıklarına yatkın oluyor.

aslihan_e
aslihan_e

136556

Zaten kedi Koronasının bir aşısı yok. Eğer ki eski kedinizin fipten ölme ihtimalini göz önünde tutarsanız yeni kedi için 1-2 ay beklemenizi öneririm. Mesela söz konusu Gençlik Hastalığı olsaydı virüsün yüzeylerden yok olması için 1 yıl gibi çok daha uzun bir zaman gerekirdi. Yine de özellikle eski kedinizin eşyalarını, temizleyebileceğiniz yüzeyleri çamaşır suyu karıştırılmış suyla temizlemenizi öneririm. Onun dışında bağışıklıklarını güçlü tutmaya çalışmak dışında kedileri fipten korumanın bir yolu yok. Kalp hastalığı ve diğer hastalıklara yatkınlık konusunda ise dediğim gibi cins kedilerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Onlar sürekli kendi aralarında çiftleştirildikleri için kalıtsal rahatsız taşıma riskleri büyük oluyor. Başınız sağolsun, defalarca kedisini kaybetmiş biri olarak acınızı çok iyi anlıyorum.

Emelyl
Emelyl

238

Çok çok teşekkür ederim değerli bilgilerinizi paylaştığınız için. İçtenliğiniz için de teşekkür ederim. Tavsiyelerinize kesinlikle uyacağım.

blue_hpood
blue_hpood

136605

ani ölüm değil bu, bayağı belirti göstermiş. sadece kısa sürede gerçekleşmiş. sebebini bilemiyorum ancak böyle durumlarda 2. hatta 3. görüş almak önemli, bir de parasını düşünmeden kontrole götürmek gerekli, bu da sizin sorumluluğunuz.
kedisi olan herkes kedisine, mümkünse her yaş aldığında, en kötü 5 yaşından sonra her yıl check-up yaptırmalı. fip bulaşma hakkında ise bir bilgim yok, hiç deneyimlemedim, umarım deneyimlemem fakat ben de fip olduğunu sanmıyorum, bana daha ziyade nörolojik ve göğüs hastalığı gibi geldi fakat bu konuda derin bir bilgim yok.

Emelyl
Emelyl

238

(2) asıl sormak istediğim ise kedimi defnettikten sonra üzerimi değiştirdim ellerimi kollarımı yıkadım ama evde biraz dolandım sonra başka bir eve gittim orada da kedi var. Eğer diyelim benim kedim fip ise ya da başka bir hastalık ise bunu ona bulaştırma durumu var mıdır yok mudur? Çünkü girdiğim zaman ben düşünmeden kendimi çekmedim ve ayağımı kokladı bu kedi. Şimdi kedinin gözünün içine bakıyoruz bir şey olur mu diye. Bugün iki damla burnunda akıntı oldu.

Emelyl
Emelyl

238

Çok teşekkür ederim açıklamanız için @aslihan_e
Sadece koklama durumu oldu. Zaten orada da üstümü tekrar değiştirdim. Üzüntü ve korku ile diğer kedimizin gözünün içine bakar olduk sadece. Onlar kesinlikle bir araya hiç gelmedi apayrı evdeler. Ve neredeyse 2 saatte oraya gidiyorum. O yüzden korktuk acaba benden taşınabilir mi diye. Sarmandı kedim. Ani korkmalar yaşardı kalbi hızlı ve gürültülü atardı. Asla aklımıza gelmedi bugüne kadar kalpten sorunu olur mu diye. Ama belirtileri okuduğum zaman bu hipertrofik kardiomiyopati belirtileri ile aynı neredeyse. Ama dediğiniz gibi fip belirti göstermeyedebilir derseniz o da olabilir diyebileceğim. Peki başka kedi sahiplendiğim zaman (ki bunu çok istiyorum kendimi hazır hisseder hissetmez) ekstra olarak veterinere gitmek dışında bu zaten yapılacak aşılar vs. Evde önlenme durumu var mıdır?

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap