Bombay Cinsi Kedim Aşırı Hiperaktif Ve Saldırgan

MELOSKC
MELOSKC

1333 Puan

Merhaba,
Geçen sene Eylül ayında sokakta zor durumdayken bulup sahiplendiğim bombay cinsi kedim var, ondan önce evde 2 kedim vardı.
Bu kedim aşırı hareketli ve saldırgan diğer kardeşlerine saldırıp tüylerini yoluyor ve tüyleri yiyor :( hiç bir şekilde engel olamıyoruz. Çok defa sokağa bırakmayı düşünsem de (çoğu kişi eve adapte olamadığını söylediği için) ve vicdanım el vermediği için bırakamadım ama ciddi anlamda sıkıntı yaşıyorum. Geceleri hiç bir şekilde uyumuyor miyavlayarak dolaşıyor bütün kapıların açık olması gerek kapalıysa açıyor ve diğer kardeşlerinin de psikolojisini bozdu.Biraz koşsun nefes nefese kalıyor 2 dkkada normale dönüp kaldığı yerden devam ediyor. Veterinere götürdüm sağlık problemi yok sakinleştirici verebilirsiniz dedi ama oda çözüm değil dedi sakinleştirici malt aldım yiyor ama hiç etkisi olmadı. Böyle bir durumu yaşayan var mı ? Ya da tavsiyeleriniz neler olur, ne yapmam gerekiyor ?

5 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128369

Kaç yaşında? Kısır mı?

aslihan_e
aslihan_e

128369

Bizimkiler de o yaş civarında çok kavgacıydı, yaşları ilerleyince sakinleşiyorlar. Bence sizinki de öyle olabilir. Şuan delikanlılık zamanları. Bizim özellikle biri öyle bir anda saldırıp ağız dolusu tüy koparırdı, hatta bazen derisiyle birlikte. Şuan 3'ü doldurdu 4'e girdi, çok çok nadir öyle bir şey yapar. Özellikle dışarıdan kedi sesi duyduklarında daha çok agresifleşiyorlar. Ben öyle yaptığında genelde ismini bağırarak söylüyorum kendisine geliyor ama şuan gerek kalmadı uzun süredir saldırmıyor. Eskiden dişi kedimizi bile boğmaya çalışıyordu. Bizimki de aynı Bombay türü. Biz pitbull diyoruz ona. insanlar kedinize kızmayın falan diyorlar ama açıkçası ben bu tarz kedilerin disiplin altına alınması taraflısıyım. Ben kedime, saldırdığında kızmasam, azarlamasam şuan kedim bu hareketlerine devam ediyor olabilirdi. Karşıma alır azarlar konuşurum. Bir şekilde sizden çekinmesi gerekiyor. Bizimkiler de öyle kapılar açık kalsın derdi, sürekli bağırırlardı, özellikle öteki Bombay kedim ama kısırlaştırdıktan sonra tamamen geçti. Hatta miyavlamayı unuttular ama dediğim gibi heralde sizinki genç olduğu için böyle. Ne kadar kısırlaştırılsa da hâlâ hormonları aktiftir onun. Ne zaman kısırlaştırıldı bilmiyorum tabi ki, hormonların azalmasının da bir süresi var. Bizimkiler de aynı tür olsa da cinse özgü olduğunu düşünmüyorum çünkü geçmişte çok daha fazla sayıda bu cinste kedilerim vardı ama onlar çok usluydu. Siz onu kalın ip tarzı bir şeyin peşinde ara ara çok hızlı çekerek çok hızlı koşmasını sağlayın, iyice yorun, daha az hareket etme ihtiyacı duyar. Belki de sahiplendirebilirsiniz. Onu bu şekilde kabul edecek biri çıkar mı bilemiyorum ama ben olsam mesela çok sayıda kedim olmasa alırdım çünkü bir kere yaşı ilerleyince sakinleşeceğini biliyorum. Evde kuduruk kedilerim var onlarla oynardı, onlar alışık öyle kavgalara. Bizimkiler gibi sert kayaya çarpsa kimseye saldıramazdı zaten onu korkuturlardı. Demek istediğim onu bu huyuyla kabul edecek birini bulabilirsiniz belki. Eğer bulamazsanız da eminim zamanla düzelir o. Sadece dediğim gibi disiplini elden bırakmayın. Şuan kedilerim bahçeye inince gelen kedileri öldürecek olurlar ama evde nefret ettikleri kediler olsa bile kavga etmiyorlar çünkü benden çekiniyorlar.

blue_hpood
blue_hpood

128183

önceliğiniz ortamı ona göre düzenlemek olmalı. kediler yüksekte kendilerini çok daha rahat hissederler, ilk işiniz duvarları onun için bir oyun alanına çevirmek olsun. cam ve balkonlara mutlaka file veya tel yaptırın, balkonda vakit geçirmeyi çok sevecektir, özellikle hamak ve yatak tarzı şeyler, balkonda vakit geçirmesine olanak sağlar, daha huzurlu hisseder. gün içerisinde 1.5-2 saat oyun oynatılmalı, yorgun kedi mutlu kedidir. siz enerjisini attırmazsanız o atmanın bir yolunu bulut. yemekten önce oyun oynatıp yormalısınız. genelde yukarı sıçramayı seviyorsa buna yönelik oyuncaklar edinin. bir kedi ağacı da iyi fikir. bunun dışında güvenli bir bahçe bulabilirsiniz, haftanın belli bir günü ve belli saatlerde göğüs tasmasıyla bir aylık alıştırmak sürecinden sonra enerjisini arttırabilirsiniz, elbette güneşin tepede olmadığı saatlerde. güvenli bahçeden kastım, kedi ve köpek olmayan, mümkünse düz çimenlik ve sessiz, temiz, çevresi kapalı alan. bunun dışında benim belalı kedim programı da işinize yarayacaktır. benim gözlem yapmamda yardımcı olmuştur.

MELOSKC
MELOSKC

1333

@ aslihan_e = Benim büyük kedim 6 yaşında bombay olan ondan çekiniyor biraz ona çok yanaşmıyor ama ortanca var dişi fiziksel olarak küçük ama bombayla ay farkı var aralarında onu çok hırpalıyor sürekli ağzında tüy bizde kızıyoruz uyarıyoruz ama nafile hatta elimde su dolu spreyle uyarıyorum bana mısın demiyor. 2023 martta kısırlaştırdım. Bir arkadaşım dedi ki bazı kediler eve adapta olmakta zorlanır eğer evde durmuyorsa sokağa bırak ama ben öyle yapamıyorum işte sokakta yapamaz bu. Çok zor bir durumdayız şuan. Böyle bir kediyi kimse istemez zaten yavruyken ilan açmıştım kimse istemedi. Teşekkür ederim tavsiyeler için.


@blue_hpood akşam eve gelince lazer oyuncak var onla oynatıyoruz yoruluyor ama gece yine aktif. Bütün camlarda file var balkonda yok. Belalı kedim programına bakayım :) teşekkür ederim tavsiyeler için

MELOSKC
MELOSKC

1333

Eylülde yaşına 1 yaşına girecek, kısır. Kısır olmadan öncede aynıydı ben kızma dönemiden dolayımıdıe diye düşünüp kısırlaştırdım ama hala aynı maalesef. Eve adapte olamadı dicem ama çokta korkak ani seslerden kaçıyor saklanıyor sokakta o şekilde de yaşayamaz.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 269 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80620 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR