Lütfen Biri Bana Yardımcı Olsun, Kedimin Üçüncü Göz Kapağı Düzelmiyor!

PESso_O
PESso_O

5258 Puan

Merhaba bu başlık altında pek çok paylaşım gördüm ama kimse sonucun ne olduğunu doğru dürüst açıklamamış. O yüzden bu sorunla karşılaşıp süreci paylaşabilecek olanlar lütfen bana ve aynı problemi yaşayan diğer arkadaşlara yardımcı olsun. Benim sarman cinsi iki kedim var. Hasta olan kedimin normaldeki halini ve hastalıktan sonraki halinin fotoğraflarını paylaştım. Kedimde görselde görüldüğü gibi üçüncü göz kapağı iki gözündede 3-4 gündür çok belirgin şekilde ortada ve göz bebeği büyümüyor sabit hep aynı, odaklandığında dahi büyümüyor sabit yani. Aranızda bu sorunla karşılaşıp nedeninin ne olduğunu bilen var mı sormak istedim. Çok endişeliyim yemek yiyor çok su içmiyor şu ara sokağa salıyorum sokakta çok vakit geçiriyor. Yeni traş ettim, yıkarken biraz fazla miyavladı hep yıkamam, traşıda senede bir kere yapıyorum üzerindeki kalan tüyleri yutmasın diye yıkamak zorunda kalıyorum bundan olabilirmi diye düşünüyorum. Bu durumu internette araştırdığımda az su tüketimi, travma dolayısıyla, üst solunum yolu enfeksiyonu-orta kulak rahatsızlığı, iç parazit sebebiyle ve bağışıklığı düşmüş olabilir yazıyordu. İç parazitini 20 gün önce yaptım bu gibi durumlarda 15 gün aradan sonra tekrar iç parazit ilacı verilebilir diye okuduğum için tekrar verdim ama durum değişmedi. Haricinde bağışıklığıyla ilgili, diğer kedim idrar yolu sorunu yaşıyor onun arada urinary mamasından tüketiyor ben görmeden yiyor o neden olmuş olabilir mi acaba diye düşünüyorum yaklaşık 3 aydır arada mamasından ben görmeden yiyor. Yaş mama veriyorum bilemiyorum normal her kedi sahibi gibi takviye paste vitamin vs desteklemeye çalışıyorum, nedeni ne hiç anlamadım. Bugün veterinere götürdüm Neo-Kort adında bir göz damlası verdi bir hafta kullanmamı eğer geçmezse operasyonla o inen göz perdelerinin kesilip alınması gerektiğini söyledi ama bunu kabul edemem mutlaka bir sebebi olmalı. Çünkü bir çok kişi bir süre sonra geçtiğini söylüyor ama sorun ne bilmiyorum, lütfen çok acil bilen biri bilgi verirse çok sevinirim.🙏🏼


12 CEVAP

Durukj
Durukj

5768

Kedilerde üçüncü göz kapağı çıkmasının olası nedenleri şunlardır1234:
Kedi çok yorulduğunda ya da rahatladığında üçüncü göz kapağının bir kısmının görünmesi normaldir. Uyurken ya da bol eforlu bir oyun seansından hemen sonra kedinizin üçüncü göz kapağını görebilirsiniz. Kedi uykudan uyandıktan ve kendine geldikten sonra üçüncü göz kapağı tekrar çekilir.
Medikal bir işlem için kedinin sedasyon ya da anestezi alması durumunda aşırı fiziksel rahatlamaya bağlı olarak üçüncü göz kapağı gözün bir kısmını kapatır.
Göz içindeki ve çevresindeki büyüme, tümör, kitle ve kistler, üçüncü göz kapağının iltihaplanmasına ve çıkmasına neden olabilir.
Kedinizin gözlerinde her iki üçüncü göz kapağı da kalktığında ve aşağı inmediğinde, veterineriniz şahin sendromu teşhisi düşünebilir. Bu durum genellikle bağışıklık sistemi zayıflığı, solunum yolu enfeksiyonu, iç parazit veya beslenme bozukluğu gibi altta yatan bir hastalığın sonucudur.
Göz enfeksiyonu, iltihabı, alerji, yaralanma veya ülser gibi diğer göz hastalıkları da üçüncü göz kapağının çıkmasına sebep olabilir.
Kedinizin durumunu değerlendirmek için veteriner hekiminiz muhtemelen şu testleri yapacaktır:
Göz muayenesi: Gözün yapısı, hareketi, rengi, ışığa tepkisi ve akıntısı gibi özelliklerine bakılır.
Gözyaşı testi: Gözyaşı miktarını ölçmek için bir kağıt şerit kullanılır. Yetersiz gözyaşı kuruluk, tahriş ve enfeksiyona yol açabilir.
Göz tansiyonu testi: Göz içi basıncını ölçmek için bir cihaz kullanılır. Yüksek basınç glokom gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Floroscein boyama testi: Gözde yara veya ülser olup olmadığını anlamak için bir boya damlatılır. Boya yaralı bölgeye yapışır ve mavi ışık altında görünür hale gelir.
Kan testi: Altta yatan bir hastalık veya enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için kan örneği alınır. Kan sayımı, biyokimya profili ve viral antikor testleri yapılabilir.
Kedinize verilen Neo-Kort adlı göz damlası, kortizon içeren bir ilaçtır. Kortizon, iltihabı azaltmak ve kaşıntıyı gidermek için kullanılır. Ancak kortizonun yan etkileri de vardır. Örneğin, kortizon kullanımı gözdeki enfeksiyonu maskeleyebilir veya kötüleştirebilir. Ayrıca, kortizon gözdeki yaraları veya ülserleri iyileştirmek yerine geciktirebilir veya büyütebilir. Bu yüzden, kedinize Neo-Kort vermeden önce veteriner hekiminizin gözde enfeksiyon veya ülser olmadığından emin olması gerekir.
Veteriner hekiminizin operasyonla o inen göz perdelerinin kesilip alınması gerektiğini söylemesi, muhtemelen şahin sendromu teşhisi koyduğu anlamına gelir. Bu durumda, üçüncü göz kapağının çıkmasının nedeni altta yatan bir hastalık olduğu için, öncelikle o hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer hastalık tedavi edilirse, üçüncü göz kapağı da kendiliğinden geri çekilebilir. Ancak eğer hastalık tedavi edilemez veya üçüncü göz kapağı geri çekilmezse, o zaman cerrahi müdahale düşünülebilir. Cerrahi müdahale, üçüncü göz kapağının tamamen alınması veya gözün içine dikilmesi şeklinde olabilir. Ancak bu işlem son derece riskli ve zor bir işlemdir. Üçüncü göz kapağı, kedinin gözünü koruyan ve nemlendiren önemli bir yapıdır. Üçüncü göz kapağının alınması, kedinin gözünde kuruluk, tahriş, enfeksiyon ve görme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, cerrahi müdahale son çare olarak düşünülmeli ve veteriner hekiminizin tavsiyesine göre karar verilmelidir.
Kedinizin durumunu iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
Kedinize bol su içirmeye çalışın. Su tüketimi, vücudun toksinleri atmasına ve bağışıklık sistemini güçlendirmesine yardımcı olur.
Kedinize kaliteli ve dengeli bir mama verin. Mama seçerken kedinizin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna uygun olanını tercih edin. Mama içeriğinde protein, vitamin, mineral ve omega-3 yağ asitleri gibi besleyici maddeler bulunduğundan emin olun.
Kedinize takviye paste veya vitamin desteği verebilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce veteriner hekiminize danışın. Bazı vitaminler veya mineraller fazla alındığında zararlı olabilir.
Kedinizin stres seviyesini azaltmaya çalışın. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatır ve hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Kedinizi rahat ettirmek için onunla ilgilenin, oyun oynayın, sevin ve güvenli bir ortam sağlayın.
Kedinizin gözlerini temiz tutun. Gözde akıntı veya çapak varsa, ılık suya batırılmış yumuşak bir bez veya pamukla nazikçe silin. Gözleri farklı bez veya pamukla silmeye dikkat edin. Göz damlası kullanırken de temiz ellerle uygulayın.

Durukj
Durukj

5768

Ameliyat konusunda karar vermeden önce, veteriner hekiminizle tekrar konuşun ve sorularınızı sorun. Ayrıca, başka bir veteriner hekimden de ikinci bir görüş alabilirsiniz. Bu şekilde, kediniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

Zuhreylmz
Zuhreylmz

708

Benim kedimin de böyleydi. Hatta dışarıda bi kedide daha görmüştüm. Acaba viral bir şey mi diye düşünüp veteriner bir arkadaşıma sordum. Ciddi bir şey gibi durmuyor ama istersen çay suyu damlat düzenli dedi. Yaptım ama etkisini görmeyince bıraktım. Daha sonra kendi kendine düzeldi. Bazen küçülüp bazen büyüyordu. Nedenini ben de çözememiştim o zaman.

blue_hpood
blue_hpood

128941

arkadaş çok güzel açıklamış, bana kalırsa da gerekli testleri yaptırmadan ilaç kullanıp ameliyat ettirmeyin. bu ameliyat da anladığım kadarıyla zor bir ameliyat. bence 2. ve 3. görüş almakta fayda var. umarım ameliyata gerek kalmadan düzelir. geçmiş olsun.

Durukj
Durukj

5768

Ameliyat konusunda karar vermeden önce, veteriner hekiminizle tekrar konuşun ve sorularınızı sorun. Ayrıca, başka bir veteriner hekimden de ikinci bir görüş alabilirsiniz. Bu şekilde, kediniz için en doğru kararı verebilirsiniz.

PESso_O
PESso_O

5258

Durukj
Verdiğiniz bilgiler için gerçekten çok teşekkür ediyorum bu kadar açıklayıcı bir anlatım ve yol gösterimi veterinerim bile yapmadı. Ben çok az su tükettiğinden çok eminim artık yani bilemiyorum ama belkide bundan dolayı olmuş olabilir diye düşünmeye başladım. Çünkü çok su tüketen bir kediydi şu ara hiç görmedim su içtiğini ve biberonla az az vermeye çalışıyorum. Damlayı da damlatmayacağım o zaman başka veterinere götüreceğim tekrar. Verdiğiniz bilgilerin üzerinde duracağım, tekrar tekrar teşekkür ediyorum 🙏🏼🌸

Fistik23
Fistik23

3408

Pek bir bilgi sahibi değilim üçüncü göz kapağı ile ilgili ama gözü kuruyor üçüncü göz kağapağı bu yüzden açılmıyor olabilir vetrinerden göz kuruluğu için damla önerisi alıp bir deneyin derim belki fayda eder

PESso_O
PESso_O

5258

Fistik23
Mutlaka soracağım pazartesi günü tekrar veterinere gideceğim o zaman söylerim, zararı olmaz derse o şekilde damlada kullanabilirim bilgi alıp, teşekkür ediyorum 🙏🏼

Fistik23
Fistik23

3408

İnşallah düzelir ameliyat olmadan gözünden amaliyat olmuş biri olarak göz ameliyatı çok zor bir ameliyat değildi amaliyattan sonra ki süreç çok zor ve acılı oluyor göz insanlardada kedilerde çok hassas bir organ ilaçlarla düzelir inşallah Allah şifa versin

PESso_O
PESso_O

5258

Fistik23
Çok geçmiş olsun sizin adınıza çok üzüldüm. 😓
Haklısınız bende ameliyat kesinlikle istemiyorum bir kaç veterinerden de bilgi alacağım umarım iyileşir bir an evvel ve gerek kalmaz tüm bunlara.

PESso_O
PESso_O

5258

Zuhreylmz
Anladım acaba sizin kedinizin süreklimi böyleydi, çünkü benim kedimin asla geriye gitmiyor o şeffaf kısım sabit hep böyle gözüküyor. Normalde anlık gelir gider uykuya daldığında uyandığında her kedide olduğu gibi farkediyordum ama şu an sabit hep böyle duruyor. Sizin ne kadar sürdü peki, ne kadar zaman sonra geçti acaba ? Birde bu durum olduğunda yazmıydı susuzluktan olabilirmi diye düşündüm de.

PESso_O
PESso_O

5258

blue_hpood
Evet zaten veteriner, operasyon çok gerekli değildir alternatif yollar mutlaka bulunur derse önceliğim zaten o asla ameliyat düşünmedim istemiyorum da. Bu şekilde olan pek çok hayvan düzelmiş ameliyat olanı ben okumadım araştırdığım kadarıyla. Burdur veterinerlik fakültesine kadar gideceğim gerekirse yani o kadar basit değil inanın benim içinde. Umarım, sağolun çok teşekkür ederim 🙏🏼

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 374 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.993 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR