Kedim Sık İdrara Çıkıyor

Aysenurbisgn
Aysenurbisgn

4130 Puan

6 yaşındaki dişi kısır kedim dünden beri tuvalete daha sık gitmeye başladı. 30 defa gibi aşırı anormal sayıda ve çok az miktarda gitmese de günde 8 defa gidiyor. Bazılarında 15-20 damla gibi az, bazılarında normal miktarda yapıyor. Bugün veterinere iç dış parazit için ve bu konuyu danışmak için gittim ama her zamanki veterinerimiz yoktu ve yeni gelen veteriner pek üzerinde durmadı. 4 ay kadar önce happy cat'tan exclusion mamaga geçmiştim ve sanırım protein oranından dolayı erkek kedim 3-4 gün boyunca çok sık ve az miktarda idrara çıkmaya başladı, mamayı değiştirince düzeldi, o dönem dişi kedimde böyle bir sorun olmamıştı. Geçen hafta royal canin sterilised mamayı happy cat kısırlaştırılmış ile karıştırıp vermeye başladım. Acaba royal canin kaynaklı böyle bir sıkıntı oluşmuş olabilir mi? Yaz aylarında soğuklara yattıklarından üşütmüş olma ihtimali de olabilir bir fikrim yok. Biraz fazla panil birisiyim ve en ufak sorunda veterinere giderim, şu dönem zaten stresliler bir de yine veterinere giderek daha da streslendirmek istemiyorum. Biofeline urinary tableti düzenli olarak kullanıyorum idrar yolu sağlıkları için. Bir bilginiz ya da öneriniz varsa lütfen belirtin ama kötü şeyler yazmayın lütfen dediğim gibi çok çabum panil yapıp stresleniyorum ve bunu kedilerime de yansıtabiliyorum. Bu arada bahsettiğim konu harici bir anormallik fark etmedim, iştahi keyfi yerinde, sadece veteriner lenf düğümleri çok hafif şişmiş dedi onun da yazları betonda yatmaktan kaynaklanabileceğini söyledi ancak gözlemleyeceğim.

13 CEVAP

zey940
zey940

2687

Tekrardan ilgili bir veterinere gitmelisiniz. Sebebini sonra tespit edersiniz. Anlık müdahale isteyen bir durum olabilir. Üriner mamaya geçiş yapılması lazım ayrıca.

Catsusam
Catsusam

3415

İdrar yollarında yaş veya kum olabilir. Kana karışması durumunda zehirliyor. Acil düzgün bir vete götürün. Panik olmanız şu anda uygun olur açıkçası.

10 gün önce aynı sıkıntılarla vete gittik Exclusion kullanıyordum
İdrar yolu kristal ve taş dolmuş biraz daha geç gitseydik dişileştirme ameliyatı olmak zorunda kalacaktı ki hala öyle bir risk var maalesef 10 gündür tedavi oluyor ve evde cystocure veriyoruz sabah akşam. İdrar yolu enfeksiyonu var muhtemelen sizin kedide de olabilir

6 yaş kediye bu durumda mutlaka bi tam idrar analizi ve tam biyokimya yaptırmanız gerekiyor. 8 kesinlikle normali değil 2 3 normali. erken panik olup gerekenleri yaptırmazsanız riske sokabilirsiniz kedinizi.

Kokostar
Kokostar

1071

Merhaba
Benimde üç yaşında erkek kısır bir kedim var oda sık idrara çıkıyordu ve çok az bir miktar çiş yapıyordu sonrasında hiç yapamamaya başladı veterinere gittik mesanesinde taş ve kristal olduğunu söyledi sonda takıldı işe yaramayinca ameliyat oldu çok şükür şuan iyi fakat bu durum dişi kedilerde var mı bilmiyorum benim dişi kedimde hiç olmadı ama yinede bir veterinere görünmekte fayda var 🐱🐾

Lucky0
Lucky0

1009

idrara yollarında problem olabilir mide sorunu olabilir bunun kararını biz veremeyiz kesinlikle veterinerde testler yapılmalı

büyük taş varsa röntgene yansır ufak kristallenmeler ultrasonla görünür. biyokimya da cre kaç çıktı böbrekler %75 bozulmadan cre yükselmiyormuş. bizim mesela cre 1.52 yken sınır 1.8 bayağı yakındı sdma değerimiz 13 çıktı ki sınır 14. biyokimya değerleri normal aralığında olsa da sdma sınıra yakın olduğu için takviye başladık renal. keşke idrarlarına da bakılsaydı belki enfeksiyon bulunurdu. bence bir baktırın mutlaka idrarlarına da. çok su içiyorlar mı çok yaş mama tüketiyorlar mı bilemedim ki normal gelmedi pek. yani çok sulu yaş mama sıvı ödül vs versem bile 4 ü buluyor en fazla normalde 2 3. damla damla çiş normali değil ki direkt idrar bakmak yerine hemogram vs neden baktı vet anlayamadım çok güvenemedim.

Aysenurbisgn
Aysenurbisgn

4130

Aynısını sordum, böbreklerde %75 işlev kaybı olmadan kan değerlerine yansımaz diye biliyorum dedim. Veteriner özellikle açıkladı, %75 kayıp olmadan klinik belirti vermez, kan değerlerinde işlev kaybı daha öncesinde gözükür yani bir problem olsaydı değerlerden anlaşılırdı dedi.

zey940
zey940

2687

Öncelikle SDMA testi ve idrar testi yapılması lazımdı. SDMA kandan bakılıyor böbreklerin %25 ve üstü sıkıntılıysa haber veriyor. Kedilerin bu kadar sık tuvalete çıkması normal değil maalesef, erken önlem şart. Bu testler sadece checkup için iyi olmuş.

Aysenurbisgn
Aysenurbisgn

4130

Veterinere götürüp hemogram+biyokimya+röntgen yaptırdık, iki kedimde de çok şükür ki bir sorun çıkmadı değerleri normal dediler. Gittiğimiz veterinere de bu sorundan bahsettim, sonuçlar iyi çıktığı için idrar testine gerek olmadığını söyledi. Kedilerde 5 yaşından sonra kalıcı olarak üriner mama kullanılmasını daha doğru bulduğunu söyledi bu yüzden hills urinary mama aldım. Royal canini kestiğimde kedilerimde sık idrara çıkma sorunu ciddi anlamda düzeldi bu yüzden mamadan kaynaklı olduğuna neredeyse eminim. Royal canini bırakıp hills urinary kullanmaya başladım ve aynı sorun şimdi de bu mamayı kullanırken erkek kedimde başladı. Gerçekten ne alaka olduğunu çözemiyorum ne yapmam gerktiğini de bilmiyorum. Bu gidişle hillsi de kesip tamamen happy cat'e döneceğim ve durumlarını gözlemleyeceğim. Veterinerler mamadan kaynaklı olduğuna pek ihtimal vermedi ama ben şu ana kadar o şekilde gözlemledim. Mamanın içeriğindeki bir maddeye karşı hassasiyetleri mi var emin değilim. İdrar yollarında taş olsa neden üriner mama kullanmaya başladığımın ertesi günü sık idrara çıkmaya başlasınlar bunu da çözemedim. Buna benzer bir durum yaşayan var mı merak ediyorum çünkü hiçbir sonuç bulamadım internette.

Aysenurbisgn
Aysenurbisgn

4130

Hemogram bakma sebebi check up yaptırmak istememdi, direkt idrarına bakmasını istemedim. Sorundan bahsettiğimde de zaten idrar tahlili şu an kesin gerekiyor demedi. Güvendiğim bir veterinere götürdüm, bir süre daha gözlemleyeceğim bakalım

ben de bir sürü vet hekim takipliyorum dediğim gibi diye biliyorum tam olarak. barış ulutaş a bir girin instagramda sizler için diye sabitli story ler var şimdi yeniden baktım. böbrek nefronları %70 bilmem ne olmadan cre yükselmiyor diye anlatıyor. bence mutlaka idrarlarına da baktırın sonra baktırabiliyorsanız sdma.

Sürekli kesinlikle üriner mama kullanılmamalı. En fazla 4-6 paket. Kemik erimesi yapıyor içindeki ilaçlar yüzünden. Asit değeri çok fazla ki öyle olması gerekiyor idrarı asitleştirip kristalleri eritmek için. Bir müddet sonra kemik erimesi yapıyor. Ömür boyu kullanılmaz yani. Biz Hills sd aldık yemedi mecbur proplan urinary a geçtik

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 530 Görüntüleme
  • 13 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.993 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR