Bahçede Baktığım Yavru Kedilere Karma Aşı?

Sinemsn
Sinemsn

250 Puan

Merhabalar, bahçeme 4 yavrusuyla gelen anne kedi vardı. Kendisi 1 hafta durdu, durmadı gitti. 4 yavru ile kaldım:) Ayrıca anneannemin evinin bodrumuna gelen annesiz başka bir yavru kediye gecici yuva olmuştum. O kedinin İç-dış parazitlerini, kuduz ve karma1, 2aşısını yaptırmıştım. Biraz daha büyüyüp toparlanınca bahçeye diğer yavruların yanına aldım. Diğer yavruların da iç dış parazitlerini ve kuduz aşılarını yaptırdım. Beni düşündüren konu yemek verirken dışardan başka kediler de gelebiliyor ve bir süredir sürekli aksıran, burnu tıkalı gibi yetişkin bir kedi geliyor mama kaplarından o da yiyor haliyle. Hiç birinin mamalarını aksatmıyorum. Yavruların gün aşırı vitaminlerini şırıngayla veriyorum. Sorum şu ki : Ben anneleri giden 4 yavruya da kıştan önce karma 1 ve 2 aşılarını yaptırmak istiyorum ama çok çekimserim. Çünkü ilk geçici yuva olarak izole baktığım yavru kedi diğer tüm aşıları ve karma aşıları da tam olmasına rağmen son 2 gündür burnu tıkalı. veterinere götüreceğim. Hem belediye veterinerine hem de diğer veterinere son durumu soracağım. Bugüne kadar iyi geldik. Ama dışarıdaki kedilerle irtibatı tamamen kesemeyeceğim için iyi yapmak isterken kötü bir sonuç almak istemiyorum. Sizin de fikrinizi almak isterim. Veterinerler yavru kediler için 4, 4.5 aylık olduğunu söyledi.

5 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128584

Önemli olan Gençlik Hastalığı, Nezle ya da Calivirüs bakımla, tedaviyle iyileşiyor. Hiçbir aşı tam olarak hastalıktan korumaz sadece kaparlarsa aşısız kediye göre daha hafif geçirmelerini sağlar. Mesela Gençlik Hastalığı kaptı diyelim, aşısızsa %98 ölür ama aşılıysa ağır geçirse bile kurtulma şansı yüksek olur. Ayrıca Kedi Koronasının aşısı yok, karma aşısı olsa bile Korona geçiriyor olabilir. Size tavsiyem ona bol bol sıvı tükettirin. Mümkünse şırınga ile siz su ve haşlanmış yağlı tavuk suyu içirin. Ne kadar sık ve bol sıvı alırsa o kadar hızlı iyileşir. Yemiyorsa insancılsa yedirebilirseniz siz ağzına yiyecek koyup yedirin. Zaten vitamin veriyorsunuz ona da sanırım. O kedi iyi bakımla antibiyotiksiz de iyileşebilir ama veterinerler genelde hemen antibiyotik veriyor. Yavrularda aşıyla geliştirilen bağışıklık yetişkinlere göre düşük oluyor, bu yüzden o kedi aşılı olmasına rağmen Nezle geçiriyor olabilir. Zaten Kedi Nezlesi çok illet, aşıdan önce vücudunda saklanıyorsa aşı Nezle'ye karşı etkili olmaz. Onlar bir kez kapınca hep taşıyorlar (Uzmanlar öyle söylüyor.) Yavrularda aşı hem yüksek bağışıklık sağlamaz hem de aşının etkisi zaman geçtikçe hızla azalır, o yüzden 1 yaş hatırlatma dozuna da ihtiyaçları olacak. Hayatlarında sadece 2 doz aşı olacaklarsa ne kadar geç o kadar iyidir ancak bu sefer aşı olana kadar risk altında olurlar. Ne zaman yaptıracağınıza risk durumuna ve maddi durumunuza göre siz karar verin. 4 buçuk aylıkken yaptıracaksanız 1 yaş aşısı gerekli. (Şart değil ama ilerde sizden bağımsız yaşamaya kalkarlarsa, kendi başlarına hastalığı yenmeleri açısından çok iyi olur.) Mesela 9 aylıkken olsalar 3. doza gerek olmayabilirdi. (Sokak kedisi sayıp maddiyatın ağırlığını düşünüyorum, ev kedisine zaten daha iyi korusun diye birçok doz yaptırıyoruz.) Zaten aşı, yapılması gerekenden erken zamanda 2-3 aylık gibi yapılırsa anneden geçen maternal antikorlar yüzünden tamamen etkisiz oluyor. Size tavsiyem maddi durumunuz yeterliyse aşılarını 2 doz da olsa mutlaka yaptırın. Çevrede salgın olmasa bile ilerde kısırlaştırmak isterseniz aşısız kedinin veterinerde gençlik hastalığı kapma riski var. Uzaktan taşıyıcı bir kedi gelip sizin kedileri hasta edebilir. 2 doz aşı onları ömür boyu bile Gençlik Hastalığı'ndan ölmekten koruyabilir. Soğuk algınlığına benzer hastalıklar geçirmeleri büyük problem değil çünkü bakımla yaşama şansları var. Bizdeki Covid-19 bile onlarda soğuk algınlığı semptomları oluşturabiliyor. Yeter ki Gençlik Hastalığından ölmesinler. Gençlik Hastalığı yüzünden geçmişte birçok kedi kaybetmiş biri olarak kesinlikle aşı yapılmalı diyorum.

Sinemsn
Sinemsn

250

Detaylıca bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Öncelikle burnu tıkalı olan kedim diğerlerine göre daha tosun oldu diyebilirim. gittiğim veteriner dediğiniz gibi antibiyotik başlattı ama verdiğim daha doğrusu vermeye çalıştığım ilk günden hiç istemedi. içiremediğim gibi sürekli kaçıyordu ve tamamen gitmesini istemediğim için ona, diğer kedilerime tavuk, ciğer haşlayıp veriyordum. yazarken fark ettim artık 'kedim', 'kedilerim' yazıyorum minnoşlarıma. bu ara çalışmadığım için evdeyim ve onlarla daha iyi ilgilenebiliyorum. ofis değil de şantiyede başlarsam cumartesileri dahil çalışıyor olacağım. kafam şimdiden rahat olsun karma aşılarına başladık. Yine dediğiniz gibi 1 yaş aşısına önem vereceğim. büyüseler de dönüp dolaşıp yine gelirler diye düşünüyorum.

Sinemsn
Sinemsn

250

birde iç parazit hapı ve dış parazit damlası hakkındaki sorumu sorabilir miyim iç dış parazitlerini belediye veterinerimize yaptırıyoruz. o 3 ayda bir diyor. karma aşıları için götürdüğüm veterinerimiz dışarda oldukları için ayda bir olmaları daha sağlıklı olur diyor.

Sinemsn
Sinemsn

250

geçen sene yavruyken sahiplendiğim kedime rutin her 2 ayda bir yaptırıyoruz.

aslihan_e
aslihan_e

128584

İç parazit ilaçları saatler içinde vücuttan atılırlar ve dış parazit ilaçlarına göre daha güvenilirler. Dış parazit ilaçları hayvanların karaciğerine yüklenen etken maddeler taşıyabiliyor. Böbreklerine de zarar verebiliyor. Aslında bunlara bizim asla temas etmemiz gerekiyor, hayvanların üstüne bulaştığında orada uzun süre kalıyor ve biz de dokunduğumuzda elimize, üzerimize zehir bulaşmış oluyor. Mesela en çok kullanılan pire damlalarından biri olan Broadline'daki fipronil denen ilacın, eti yenen hayvanlarda kullanımı yasak, çünkü onlardan bize geçme riski var. İnsana zararlı zehir elbette ki kedilere de zararlı olur. Bence hayvanlarda çok aşırı pire varsa her ay yaptırın veya pirelerin çok arttığı aylarda yaptırın yoksa bir iki pire için yapılırsa, pire için yorgan yakma olayına dönebilir. Uzun vadede zararları artıyor. Kansere de neden olabilecek ilaçlar. Kedilerin karaciğerlerinin kendilerini yenilemesi için süre tanımalısınız. Bazı veterinerler her ay yapılmasını güvenli kabul etseler de ben her ay uygulanması taraftarı değilim. Bence iç parazit hapını ayrı olarak alın ve onu her ay yutturun. Her ay uygulanırsa yarım doz da yeterli olabilir. Önerilenin yarısını verebilirsiniz. Birkaç pire yüzünden ölen kedi görmedim ama 2 buçuk ay şehir dışında kalıp döndükten sonra, gitmeden önce iç parazit ilacı verip anneme emanet ettiğim yetişkin kedim iç parazitler yüzünden ölme noktasına gelmişti. Tabi ki fazla pire hayvana zarar verir ama iç parazitler çok hızlı şekilde hasta edip elden ayaktan düşürebiliyor. Bazıları da yazın daha sık damla yaptırın, yaz aylarında her ay iyi olur diyor ama benim gözlemlediğim kadarıyla kış döneminde çok daha fazla pire problemi oluşabiliyor. Yani bence bu konuda mevsime ya da aya göre değil kedinin parazit durumuna göre karar vermeliyiz.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 181 Görüntüleme
  • 5 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 82072 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR