2.Kediyi Sahiplenicem

_aleykmsl_
_aleykmsl_

812 Puan

evimde 2 yaşına girmek üzere olan scottish straight kedim var yanına bir tane daha sahiplenmek istiyorum fakat ne gibi süreçler bekliyor beni tam karar veremiyorum şuan ki kedimin deprosyana girmesinden de korkuyorum çünkü çok hasass başka bir kediyi hazmedebilicek mi bilmiyorum bilgisi olan yazarsa sevinirim

8 CEVAP

gizmssahinn
gizmssahinn

107582

Bence de bir süre ayrı odalarda tutun karşılaştırmayın odanın kapısının altından birbirleriyle oynayabilir ilgilenebilirler. Sahiplendiğiniz kedinin kokusunun bulaştığı bir oyuncağı kedinize verin oynasın bir süre. Ama en önemlisi de satın almayın sahiplenin :)

Ketonmanya
Ketonmanya

114869

Merhabalar.


Aynı süreçlerden geçmiş biri olarak yaşadıklarımı, sizin de aynılarını yaşayacağınızı tabii ki garanti etmediğimi belirterek kısaca anlatmak istiyorum. Benim 2 tane Scottish kedimden sonra eve yetişkin bir tekir kedi geldi, gelmek zorunda kaldı desem daha doğru olur. Gelen kedi çok hareketli bir oyuncu bir kediyken benim kedilerim sakinliği seven kediler oldukları için gelen kediyi kabul edemediler başta. Gelen kedi erkekti, benim kedilerimin de biri dişi, diğeri erkek. Kedilerin üçü de kısır tabii ki de, başka türlü aynı ortamda bulundurmazdım zaten kesinlikle. Benim dişi kedimle gelen erkek tekir zamanla kanka kıvamına gelmeseler de en azından birbirlerinin varlığını kabul edip kendi sınırlarını koruyarak minimum iletişimle hayatlarına mutlu mesut devam ettiler. Ancak erkek kedimle gelen kedi, neredeyse 4 ay olacak olmasına rağmen birbirlerine alışmak bir yana, benim kedim depresyona girdi. Küçük odamızda duran box'ından dışarı çıkmıyor çünkü ne zaman çıksa tekir kedi onu dövüyor. Erkek kedilerde üstünlük kurma güdüsü vardır. Gelen kedi, benim erkek kedime üstünlüğünü çoktan ilân etti ve sürekli de ona bu üstünlüğünü onu döverek göstermeye çalışıyor. Bizimki de yenilgiyi o kadar acıklı bir şekilde kabullendi ki, ona baktıkça içimiz acıyor. Gündüzleri işteyiz, akşamları biz onu box'ından çıkartıp yemeğini yediriyoruz, suyunu içiriyoruz, tuvaletini yaptırıyoruz. Sürekli bir gerilim hâlindeyiz. Denemediğimiz bitkisel antidepresan kalmadı. Tekir kediye de yine anti-stress takviyeleri aldık ama bana mısın demedi. Olay artık bizden çıktı, kedimin sağlığı söz konusu. Zayıflıyor, tüy yapısı bozuluyor. Tabii bunlar bizim gözlemlediklerimiz. Tüm hastalıklarının temel sebebinin stres olduğunu düşünürsek metabolizmasında kim bilir ne bozulmalar başlamıştır. Her şeyi denedikten sonra artık mecburen önümüzdeki hafta işten izin alıp kedimi anneme götüreceğim. Terk edilmiş hissetmemesi için bir hafta ben de orada onunla kalacağım. Annemin de iki tane kedisi var, onlarla alıştırmaya çalışacağım kedimi. Çünkü çaresiziz. Nişanlımın tekir kedisini sahiplendirmemiz aslında herkes için en iyisi ama o kadar zor bir kedi ki, sahiplendireceğimiz kişi ona bizim kadar sabır göstermez de zarar verirse ya da sokağa atarsa diye korkuyoruz. Bizdeki durum bu.


Gördüğünüz gibi iki cins kedimden biri hiç sorun çıkarmazken diğerinde hiç aklımıza gelmeyecek kadar ciddi sorunlarla karşılaştık. Sizin için de bu açıkçası bir kumar diyebilirim. Ancak sizin bize göre bir avantajınız var, sahipleneceğiniz kediyi kendiniz seçebilirsiniz. Yavru bir kedi sahiplenirseniz evinizdeki kediye üstünlük kuramayacağı için kediniz daha rahat alışabilir. Bir de bu doğruluğu kanıtlanmış bir şey olmamasına rağmen benim defalarca gözlemlediğim bir şey olduğu için rahatlıkla yazabiliyorum, kedinizin karşı cinsinden bir kedi sahiplenmeniz çok daha iyi olacak. Çünkü hemcinslerin arasında bambaşka bir çekişme yaşanıyor genelde. İstisnalar elbet vardır ama risk almamak adına buna dikkat etmenizi öneririm. Bir de mutlaka bir B planınız olsun. Yani örneğin sokaktan bir yavru sahiplenecekseniz, evdeki kedinizin uzun süre geçmesine rağmen kesinlikle alışamayacağını gördüğünüzde o kediyi sahiplenebilecek biri olmalı. Diğer türlü gerçekten çok çaresiz kalıyorsunuz, bu çok acı oluyor. Bir diğer nokta da kısırlaştırma. Kedinizin kısır olup olmadığını yazmamışsınız ama sahipleneceğiniz kedi eğer karşı cins olacaksa kısırlaştırmayı önceliğiniz yapmalısınız mutlaka. Sizin üretici olmadığınızı düşünerek bu tavsiyede bulunuyorum. :) Son olarak tavsiyem (biz bunu uygulamadığımız için çok pişmanız, belki de uygulasaydık her şey çok başka olurdu), Youtube'da kedileri birbirlerine alıştırmak için hayvan davranışları konusunda uzman kişilerin çektikleri videoları mutlaka izleyin ve orada önerilenleri harfiyen uygulayın. Kademeli olarak onları bir araya getirmek, ikisine de aynı mesafede durmak gibi çok kritik aşamalardan bahsediyorlar. Bizim evimiz müsait olmadığı için biz onları mecburen direkt bir araya getirdik, dengelerinin bozulmasına sebep olduk, siz böyle yapmayın.


Bir de, lütfen satın almayın, muhtaç bir kediyi sahiplenin eğer ikinci kedide kararlıysanız.


Bol patili günler dilerim. :)

cemremio
cemremio

2637

Merhabalar Bir süre ayrı odalarda tutun, yeni gelenin battaniyesi o evdeki kedinizin yatağına koyun, sonrasında sizin gözetimizde yeni geleni ara ara dışarı çıkarabilirsiniz, evin asıl sahibinin tavrını gözlemleyin ve daha çok onunla ilgilenin, aslında böyle süreç kendinden ilerliyor, benimkiler can ciğer olmadılar ama en azından artık kabullendi benim kızım, önceden dışardan eve geldiğimde üzerimde kedi kokusu alda yaygara çıkarırdı

cemremio
cemremio

2637

Ama en önemlisi sizin sabırlı olmanız ve bu süreci doğru yönetmeniz, bazılarında hiç bu aşamalara gerek bile kalmıyor, tedavi için aldığım minik erkek kediyi, ikinci kedim anında kabullenmiş onunla deli gibi oyun oynamak istemişti, bu arada inşallah gerçekten yuvaya ihtiyacı olan muhtaç bir cana yuva olursunuz.

MHG
MHG

2065

Öncelikle sizin adınıza sevindim benim hayalim bir gün yaşlanıp evi kedi dolu kedili teyzelerden olmak 😅
Bildiğiniz üzere kediler yeni eve geldiklerinde oldukça stresli oluyor ve onlara en azından bir kaç gün eve alışabilmeleri için zaman tanımamız gerekiyor.
Evinizde bulunan kediniz içinde oldukça stresli bir durum olacaktır. Benim tavsiyem süreci olabildiğince zamana yaymanız. İlk bir kaç günü farklı odalarda geçirirseler hem evdeki kedinizin “kendine ait alanı” daha az ihlal edilmiş olur hemde yeni gelen kediniz daha az stresli bir süreç geçişmiş olur. Tabiki de bu süreç hem kediler hemde sizin için zor olacaktır evdeki kediye ilginizi biraz daha arttırabilirsiniz, evini bir başka kediyle paylaştığı için onu ödül mamasıyla ödüllendirebilirsiniz. yeni gelecek kediniz zaten bir süre sizden uzak durup bir şeyler altına saklanmak isteyeceğini düşünüyorum onunda eve alışma süreci bittikten sonra havada uçan patilere sağa sola işemelere kendinizi hazırlayabilirsiniz.
Yeni alacağınız kedi belli mi bilmiyorum ama eğer yavru olursa evdeki kediniz kendini daha az tehdit altında hissedecektir.

IIREMMM
IIREMMM

112831

Yorumlardaki bütünn arkadaşlarıma katılıyorum, umarım en stressiz bir şekilde atlatırsınız bu süreci ve birlikte nice güzel anılarınız olur :) muhtaç olan bir kedi sahiplenebilirseniz harika olur (mesela depremzede bir kedi olabilir,hala yuva arıyor birçoğu. Bunun için instagramda
ardanin.patileri,aynuraydınvekedileri,nilayınpatileri,kedi_sahiplendirme, kedikopeksahiplendir, kedisahiplendirme__, kedisahiplensekmi, kedisahiplenmeistanbul ve ankarakedisahiplendirme gibi sayfalara bakabilirsiniz). Ek olarak feliway sprey deneyebilirsiniz,bir de biz yolculuk için kullanmıştık gerçekten hayatımızı kurtardı biofeline markasının relax paste ürününü onu da deneyebilirsiniz bu süreçte tabi kediden kediye göre etkilerinin değişebileceğini unutmayın)

_aleykmsl_
_aleykmsl_

812

@ Ketonmanya görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim pek çok konuda yardımcı oldu evet kedim kısır üretim gibi bir amacım yok sadece yanına arkadaş istiyoruz ve veterinerden tekir bir kedi sahiplenmeyi düşünüyorum

Dann
Dann

1204

Şuan da iki tane üç renkli kedim var. İlk kedimiz toffy bir yaşındayken ikinci kedimiz bal’ı sahiplendik. İlk bir kaç gün sadece banyoda tamamen ayrı tuttuk sonra kutusu içinde yavaştan tanıştırmaya başladık ilk hafta gerçekten çok zor geçti, fakat bir hafta sonra kadar birlikte takılmaya başladılar. Bunda toffy’nin çok sakin bir kedi olmasının etkisinde var. Depremden sonra daha da ürkek bir kedi olmuştu zaten , çok fazlada olayları büyütmeden küçük yavrunun varlığını kabul etti. Şuanda birlikte koşturup duruyorlar evin içinde, tek sıkıntı küçük olan sürekli oyun oynamak isterken büyük olan sakin yerde yatmak istiyor. İkinci kedinin alışması bana göre şansla alakalı. mutlaka B planı yapın eğer birbirlerine alışamazlarsa diye. İlk haftada olduğu gibi toffy’nin üzgün ve hayal kırıklığına uğramış halleri daha uzun sürseydi ikinci kedimiz için başka bir yol bulmamız gerekecekti. Bu riski almaya değer mi tartışılır. evde ki kediniz için çok zor zamanlar olacak bunu bilin. Şimdiden başarılar.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap