Artık Çıldırmanın Eşiğindeyim, Lütfen Akıl Verin.

somnium
somnium

12640 Puan

kedim 5.5-6 aylık oldu. bir dahaki ay kısırlaşacak. lakin geçmeyen bir yaramazlığı var. daha önce bunun hakkında başlık açtım. kendini hiperaktif bir kedi. buraya kadar hiçbir sıkıntı yok. lakin artık duşa kabinin içine girmeyi bile öğrenmiş. biz o giremez diye deterjanları orada saklıyorduk, kendisi dolapları da açtığı için çünkü. ama artık engel olamıyoruz. her şeyi yaptım, nefret ettiği tüm kokuları kullandım gitmesin diye. ama nafile. şu an evde sadece 2 oda açık ona. güvenli diye. banyoyu kapattık. duşa kabine girip zehirlenmesin diye. ayriyeten sürekli lavaboya çıkıp kendini ıslatıyordu, mantardan da korkmaya başlamıştık. evin içi serin olduğu hâlde bunu yapıyordu. yatak odası kapalı, oradaki kedi sinekliğini yırttı çünkü. 18 senedir olan kedim hiç yırtmayı başaramadı o başardı cidden. mutfak da kapalı çünkü her şeyi deviriyor ve cam balkon sıkıntımız var. benim korkum kendine zarar vermesi. ev küçük zaten, o böyle yaparak kendi alanını daha da daraltıyor. kumu tuvaletteyken, oturma odasına almak zorunda kaldık. kedimi girmesini istemediğim köşelere girmemeyi nasıl alıştırabilirim? uyurken bile aklımda kalıyor, şu an hangi deliğe girdi diye. ve açıkçası çok korkuyorum, kendine zarar verecek diye. lütfen bu konuda tecrübesi olan ya da nasıl engelleyeceğimi bilen öneri verebilir mi? (çift taraflı bant, alüminyum, limon vs. kokusu işe yaramıyor.)

15 CEVAP

Cennet29
Cennet29

123890

Merak etmeyin bu huyları zamanla azalıyor. Benim kedimde tam bit kurtlu g.t olmasına rağmen şuan günün coğu saatini uyuyarak geçiriyo. 1 yaştan sonra sakinleşmeye başlayıp 2 yaşından sonra çook daha sakin oluyolar. Kedim pinpon toplarını parkede sektirmeye bayılırdı şimdi suratına bakmıyo. Oltasıyla dakikalarca oynardı şimdi iki dk oynatıp sıkılıp devriliyo kenara 😂

aslihan_e
aslihan_e

128354

Yetişkin olunca çoğu kedinin hareketi azalır ama bazılarınınki de aynı kalır. Büyük ihtimalle durulur biraz ama kesin diyemeyiz. O sineklikler bir süre sonra çürüyor, kolayca yırtılmaya başlıyor. Biz kafes tellerinden taktırdık her yere, onlar daha güvenli. Bazı kediler daha meraklı oluyor, bizde de tuvalet kapalı mesela sürekli, yoksa direkt girer yavrular. Özellikle vasistas denen pencereler çok tehlikeli, o nedenle tuvaleti açamıyoruz. Banyodakine de bir kere denedi 5 aylık kedim, ben azarladım, bir daha cesaret etmedi. Bazıları kedi eğitilmez diyor ama anneleri bile tehlikeli bir şey olunca kızar uyarır onları. Gayet de anlıyorlar. Size kin gütmüyorlar ya da üzülmüyorlar, yasak olduğunu kabul ediyorlar sadece. Bence yatak odasına bir an önce tel ya da file taktırın, bir şekilde oraya habersiz sıza da bilir, mutfakta da kırılacak dökülecek bir şey bırakmayın ortada. Dolap açıyorsa çocuk kilidi takın. Zaten eğitirseniz tezgaha çıkmaz o, ayda yılda bir belki dener. Hadi bir oda kapalı, tamam diyelim ama e mutfakta eşya kırıyor kapat, yatak odasında pencere korumasız kapat, banyoda deterjan var kapat, balkonda cam balkon kapat. E bu hayvan nerede yaşayacak nerede koşturacak? Ona eziyet olur öyle. O şekilde asla kedi bakılmaz.

pablopicasso
pablopicasso

117031

Henüz daha küçük enerjik olması çok mormal…


Gün içinde bol bol oynar, enerjisini atarsanız yaramazlık yapmaya hali kalmayacaktır. Oyundan sonra besleme yapıp, uyumasını sağlarsanız rutin oluşturacaktır.


Zarar gelmesin diye kısıtladıkça dikkatinizi çekmek için elinden geleni yapacaktır. Telinize kaleler için kullanılam file geçirebilirisiniz. Ona zarar veremeyecek temiz hava almış olacaktır.


Oğlum gibi pika sendromu yoksa detarjanları sıkıca kapakları olan kutuşarda saklabilirsiniz.


Evde bir çocuk ile yaşadığınızı kabullenmek gerekiyor. Her kedinin kendine has huyu var cins yada tekir olması bunu değiştiriniyor. ☺️ İlginizi çekip, sizi oyuna davet için yapıyor bazı şeyleri tecrübe ile sabit.


Tüyü kadar ömrü olsun küçük hanımın

Simbaloski
Simbaloski

848

Bizimkide öyleydi, hatta bir yerlere saklanıp biz tam oradan geçerken bizi tek tek avlardi resmen avı olmuştuk, heryerimiz yara bere içindeydi özelikle ayaklarımız, asla kapıların kapalı olmasına tahammül etmezdi açtıran kadar mivaylardi inanın bu 2 saat sürecek Bile olsa vazgeçmezdi, eşim eve gelmek istemiyordu işten gelince asla dinleneme şansı yoktu direk av muamelesi:) nerdeyse yuvamız yıkılacaktı :)) kızım desen kolları tirnak izi , perdelere tirmanma meraki evdeki tum perdeler yirtik, cekmecelerdeki coraplar tek tek yataklarin altina taşınır
vs vs, ben calismadigim icin surekli evdeyim 5 dakika kaybolsa nerde diye bakardım, ne haltlar karistiriyor acaba diye kisirlastiktan sonra biraz duruldu, ergenligede girdiği için eskisi kadar oyuncu değil, simdi ara ara yine bizi avliyor ama genelde uyuyor , akşamları daha aktif ama eskisi kadar zarar vermiyor, yani anlayacağın hem karakteri hemde bebekligin verdiği öğrenme meraki ve enerjisi sonrasi durulma ...

somnium
somnium

12640

ahaha, çok teşekkür ederim yorumunuz için! inanır mısınız, günde en az 2 saat oyun oynuyoruz. hatta oyundan sonra direkt uyuyor. olta ile tüm evi en az 9 defa turlatıyoruz. ama sanırım benim kedim biraz ilgi manyağı. uykusu geldiğinde illa sizin de yatakta bulunmanız, onun da kucağınıza kıvrılması gerek. bu en tatlı şikayetlerinden. :) şu deterjan olayı için de biraz önce çözüm bulduk. duşa kabinin açılan hısımlarının arkasını deterjanlarla sabitledik. bu sayede boşluktan geçemiyor hanımefendi. birkaç kere çırpındı geçmek için, açamadı. pes etti sonunda. zamanla unutacaktır diye düşünüyorum. ve evet, çoğu şeyi inadına ve ilgi görmek için yapıyor. ölen kedim, yetişkindi. onda böyle şeyler görmediğim için hayrete düşüyorum. ve biraz da pimpirikli olduğum için onu kaybetmek çok korkuyorum. şu camlara dediğiniz şeyi kısa zamanda yaptıracağım, teşekkür ederim!

Coconutbey
Coconutbey

15125

Kısırlaştırınca durulacak zatrn sakin olun 😀 ve arkadaşın dediği gibi oyun oynayın koşturun kedinizi yoksa evet sıkıntıdan evin altını üstüne getirebilirler :)

Minminik
Minminik

13975

Bende aynı durumdaydım ilk geldiğinde allahım her saniye bir yerdeydi, şimdi gelmesinin üstünden 1 sene geçti evi öğrendi her yeri gerekirse kaldırdım ben gösterdim koklattım, şu an o merakı azaldı ama tabi bunlar olana kadar ne çektiğimi bir siz anlarsınız.
size ek olarak bizimki gardrop kapağını açıp içine girip herşeyi parçalardı


kısırlaştırın
kalm mama verin
hayırı öğretin gerekirse kızın ve odasına kapatın siniri geçene kadar(bunun aksini söyleyenler olacaktır onlarada katılıyorum ama fazla duyara gerek yok burada herkes kedisinin iyiliği için geliyor cinnet halini anlayamazlar)
inşallah durulacak pozitif düşünün
birde dışarı çıkmasına izin vermeyi değerlendirin böyle kediler dışarı çıkınca durulduklarından çok bahseden oldu bu platformda

somnium
somnium

12640

@cennet29 yorumunuz için teşekkürler! ahah, ben yaramazlığından şikayetçi değilim aslında. oynasın, koşsun. avcı bir hayvan sonuçta! ben sadece kendine zarar vermesinden korkuyorum. ama yorumunuz içime su serpti. sanırım zamanla kendi canının kıymetini bilmeyi öğrenecek. :)

somnium
somnium

12640

@simbaloski ve @coconutbey yorumlarınız için gerçekten teşekkür ederim! kedim bize geleli 2 ay olduğu için huylarını yeni yeni keşfediyoruz. ve ona göre evi dizayn etmeye başladık. 2 sene önce yaşlı kedimi kaybettiğim için, içimde sürekli bir kaybetme korkusu var. bu da daha pimpirikli olmamı sağlıyor şimdiki kedimde.


umarım minik yavruların, tüyleri kadar uzun ömürleri olur!

somnium
somnium

12640

@aslihan_e öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. yatak odasını normalde açık kullanıyoruz lakin yazdan dolayı kapatmıştık. teli taktıracağız. mutfak konusunda ise tek sorunumuz cam balkon ya da dolaplar değil. cam balkonun kilitli camları, korumaları ve kapısı ayriyeten var. tele ise site yönetimi sözde “kirli görüntü”den dolayı balkona izin vermiyor. ki balkon camına da başta burun kıvırıyorlardı. mutfağı açmama sebeplerimizden birisi: kedimin oburluğu. her şeyi ağzına atma potansiyeli var. ki veteriner hekimin muayene odasında bile bunu yapıyor. veterinerimizde tavsiye etmiyor mutfağı açık tutmamızı. çünkü kedimin huyunu da biliyorum. benimle inatlaşmayı çok seviyor. ben tezgaha çıkmasını istemedikçe çıkacak. onu tanıdım bu iki aylık süreçte. :) ki tezgaha çıkması ne benim için ne de evde yaşadığım babam için sorun. çıksın ama biz kendine zarar vermesinden korkuyoruz. o da her yiyeceğe atlayarak bu sorunumuzu pekiştiriyor.


evin diğer odaları açık. banyoya çözüm bulduk. 2+1’lik alanı var şu an. ve evde hep onunlayım, dışarı çıkmıyorum. günde en az 2 saat oyun oynuyorum. camın yanında ayriyeten iki odada da koltuğu var. günün birkaç saati orada dışarıyı izliyor. iki saati benimle, birkaç saati toplarıyla ve diğer saati uyumayla geçiyor.

grsaras
grsaras

3214

Yazınızı okudum ve sizi tebrik etmek istiyorum.Böyle yaramazlıklar yapan bir kediniz var ve önce onun sağlığını,iyiliğini düşünüyorsunuz başkası olsa sahiplendirmeyi dener kendini kurtarmaya çalışırdı.Ben annem mesela böyle bir kediye hayatta tahammül etmezdi edemezdi değil etmezdi,maalesef.Umarım o da biraz yaramazlıkları bırakır sizin gibi düşünceli bir sahibi daha üzmez kıymet bilsin :D

aslihan_e
aslihan_e

128354

Tezgaha çıkıyorsa tezgaha bıraktığınız şeyin üzerini ağır tencereyle falan kapatın, ortada yiyecek bırakmayın. Onun yerine neden kapıyı kapatmayı tercih ediyorsunuz anlamadım. Oyun oynuyorsunuz ama kafes hayatı gibi olur evin içinde gezemediği sürece.

somnium
somnium

12640

@grsaras yorumunuz için teşekkür ederim! bence ben onun kıymetini bilmeliyim. ahah, o kadar sevgi dolu bir kedi ki! şu an yazarken bile sürtünüyor. bu yaramazlıkları bu tatlılıkları yanında hiçbir şey kalıyor. ve sanırım insandan insana değişiyor, tahammül seviyesi. annenizin yaramaz kedilerle yıldızı barışmıyor da olabilir. :( ben babamla yaşıyorum. ve kedimizin yaramaz, çok hareketli olması onun çok hoşuna gidiyor. ''kedi, dediğin böyle olmalı.'' diyor.

somnium
somnium

12640

@aslihan_e aslıhan hanım, öyle kurmuşsunuz ki cümlenizi bir an kendimi çok kötü hissettim. kedim hapishane hayatı yaşamıyor. cümlenizi okuyan biri, kedimi tek bir odaya hapsettiğimi düşünecek. sadece mutfak kapalı ona. uzun bir koridor+ olarak 4 oda ona açık. ki mutfağımız, 5 adımlık yer. her kedinin karakter yapısı aynı değil, sanırım bunu atlıyorsunuz. ayriyeten kediler komutlarla da tam olarak eğitilemez. ben, kedimi tanıyorum. kedim bir şeyi yasakladığımda onu daha heyecanlı görüyor ve inatla yapmaya çalışıyor. mesela yaşlı kedime mutfak açıktı. çünkü ne tezgaha çıkıyordu ne de ağzına her şeyi alıyordu. ama şimdiki kedim öyle değil. ki bu tencere kapama işini zaten denedik. biz yemek yaparken bile kendisini tehlikeye atıyor. gaz borusunu alüminyum ile kapattık, dişlemesin ve tırmalamasın diye. dişlemeye devam ettiğini görünce artık kapıyı kapatmak zorunda kaldık. gaz borusunu kapatacak her şeyi yaptık ama ulaşıyordu. ki en sonunda kendini zehirleyecekti. ki mutfak büyük olsa bu dediğinize anlam vereceğim. ama koşacak bir yer yok mutfakta. :d ki kafes demişsiniz, bu noktaya canım çok sıkıldı. sanki tek birkaç odadan tutuyormuş gibi... en kötü şu an 75 metrekarelik alanı var kedimin. ve koşacak yeri de. pek hapis hayatı değil, ne dersiniz?

fcylan
fcylan

10316

Üç kedim var bir tanesi aşır aşırı yaramaz. Kediniz benim kedimi geçebilir mi bilemiyorum. Televizyonumuzu kırdı, eşimin montunu yırttı, bardak görürse devirmeden geçmez, saksıları yıkmaya bayılır, su kabını döker, banyo açıksa kırmadığını bırakmaz, kapalı çekmecelere girer.. 2 yaşını geçti ama hala aynı. Banyo ve mutfak biz de daima kapalıdır. Bitkiler balkondadır ve kapısı hep kapalıdır. Biz hayatımızı ona göre şekillendirdik maalesef, mizacı böyle. Diğer iki kedim böyle değil mesela ama bir tanesi çok çok yaramaz. Başka bir sebepten kot bayoun kullandık ama bana mısın demedi. Artık ona göre şekil alıyor evin durumu, ileri de uslanır deniliyor ama bakalım. Ben yine de bu halini de seviyorum.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 408 Görüntüleme
  • 15 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80516 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR