Kedilerde Böbrek Küçülmesi Acil.

Gonderwal
Gonderwal

2529 Puan

Twitterda bu ara kedi çocuklarını aniden çok fazla kaybeden canlar görmem sebebiyle çocuğuma genel bir kontrol yaptırmak için öylesine çocuğumu check up için veterinere götürdüm. Kedimin bir böbreğinde küçülme tespit ettiler, diğer böbreği normal. Küçülme olan böbrek sağlam olanın yarısı kadar olmuş
Bu yüzden küçülen böbreğinin muhtemelen çok az çalıştığını söylediler ve fotoğraftaki mamayla birlikte renal veti ömür boyu kullanacağını söylediler. Şimdi benim bu konuyu yaşayan arkadaşlara bir kaç sorum var.
Benim ekstra yapabileceğim bir şey var mı?
Bu yönlendirme doğru mu?
Kedim eğer bir böbreğini komple kaybederse diğer böbreğiyle aynı şekilde yaşayabilir mi? Yaşam süresine etkisi olmadan.
Bu konuda vermek istediğiniz başka tavsiyeler nelerdir?
Kaçıncı evrede olduğunu tespit etmenin bir yöntemi var mı? Bunu nerede tespit edebiliriz? Hayvan hastanesinde mi? Evresi veya böbreğin tam durumuyla ilgili bir şey demediler çünkü. Tam bilemiyoruz dediler sadece.
Bu arada kan değerleri Gayet normaldi yani röntgende böyle bir küçülme olduğu çıktı ve idrarında sadece protein +. Başka hiçbir şey yok.
Tavsiyelerinize ve deneyimlerinize ihtiyacım var, şimdiden çok teşekkür ederim hepinize 🙏🏻


11 CEVAP

Ketonmanya
Ketonmanya

114869

Merhabalar.


Bizde de aynı durum yaşandı. Biz farklı takviyeler kullandık aylarca. Sonra hekimimi değiştirmek zorunda kaldım taşındığım için. Yeni hekimimiz de kontrol ettiğinde herhangi bir küçülme tespit etmedi, boşu boşu onca takviyeyi yüklediğimizle kaldık yani çocuğumuza. Size tavsiyem, en kısa zamanda başka bir hekime daha ultrason muayenesi yaptırmanız. Yanılma payları illaki oluyor çünkü.


Eğer küçülme gerçekten varsa da kullanacağınız takviyelerle sağlam böbreği korumaktan başka bir çözümünüz yok maalesef. O böbrek de yaşla yıpranmaya başladığında muhtemelen sağlıklı bir kediden daha erken böbrek yetmezliği görülebilir ama şimdilik bunları düşünmeniz için çok erken.


Bir de kediniz şu an kaç yaşında?

Gelyahron
Gelyahron

118178

Şimdi böbrek %70 %80 kayıp olana kadar normal çalışmasına devam eden bir organ. Sdma testi yaptırmadınız ki veteriner de gerek görmemiş zaten . Kan değerleri normal. Ancak tekrar test yapıldığında küçülme devam ediyorsa ona göre yol izleyebilir veteriner. Biz de büyüme vardı(darbe kaynaklı ödem). Üre kreatin fosfor yüksek seyrediyordu. Serum alınca düzeliyordu. Serum tedavisi bitince takviyelerle 6-7 ay normal bir şekilde devam ediyordu. Sonra kısır döngü yeniden başlıyor. Bizim gözden kaçırdığımız idrar yolu enfeksiyonuydu. Çünkü ne zaman kötüleşse bir hafta serum tedavisi ve takviyelerle düzeliyordu. Takviyeden kastettiğim çeşitli antioksidanlar. Enfeksiyonun altında da fosfor bağlayıcı olarak sadece ipakitin ve pronefra( bazı durumlarda yetersiz kalıyor) kullanmamız oldu. Bir ara sevelamer kullanmıştık bir buçuk sene boyunca hiç serum almadı. Sevelamere ara verdiğimiz dönemde tekrar nüksediyor. İnşallah böyle bir durumla hiç karşılaşmazsınız. Ama beslenmeye çok dikkat etmeniz gerekiyor. Yabancı kaynaklı bir kaç veteriner önerisi çiğ beslenme üzerine. Tekrardan geçmiş olsun

Gonderwal
Gonderwal

2529

Kedim şu an 6 yaşında. Başka bir hekime daha yaptıracağım tabiiki uygun bir yer arıyorum maalesef her yer ticarethaneye dönmüş durumda.


Peki bu takviyeler sayesinde diğer böbreğe hiçbir şey olmama şansı var mı? En iyi şekilde bakıldığı taktirde. Her yaşlanan kedide illa böbrek sorunu devam etmek zorunda mı?

Gelyahron
Gelyahron

118178

Böbrek küçülmesi genelde böbreğe yeterli kan akışı sağlanamadığında yeterli süzme işlemi gerçekleştirilemediğinden küçülüyor. Prerenal yetmezlik olarak geçiyor zaten. Yani altında yatan Primer sebep bilinmeden herhangi bir takviye almak doğru olmaz(zamanında bu hatayı yaptığımız için yazdım)

Gonderwal
Gonderwal

2529

@Gelyahron
Veteriner hekim sadece, kedilerde oluyor dedi.


Altında yatan sebepleri nasıl bulacağız? Nasıl bir test yapılıyor? Yani ne yapabilirim lütfen bana bir yol gösterin. Siz ne yapmıştınız?


Kan testi, idrar testi, hormon testi yapıldı röntgen çekildi. Röntgende küçüldüğü çıktı. Bunun dışında sadece idrar testinde + protein vardı. Diğer her şey çok iyi.

Ketonmanya
Ketonmanya

114869

Merhabalar.


Tabii ki sağlıklı böbreğin o takviyeler sayesinde kesin olarak sağlıklı kalacağının garantisini verebilmek imkânsız, küçülen böbreğin de işini üstleneceğinden daha çok yorulacak ve daha çabuk yıpranacaktır ancak o takviyeler bu süreyi olabildiğince uzatır muhakkak.


Bu arada iç organların durumlarıyla ilgili tetkik, ultrasonografiyle yapılır. Röntgen, kemik ve kıkırdak dokuyla ilgili net görüntüler sağlarken iç organlarla ilgili sağlamaz. Röntgen, iki boyutlu tek bir fotoğraftır ancak ultrason, üç boyutlu bir videodur ve bir videoda görünen her zaman bir fotoğrafta görünenden daha detaylıdır. Açıkçası gittiğiniz hekimin bir röntgen görüntüsünden böbrekle ilgili böyle net bir yorum yapmış olmasına şoke oldum. Bence çok amatörce. Ben sorunuzdaki görseli bir ultrason kesiti sanmıştım.


Mutlaka detaylı tetkikleri ultrasonografiyle yapacak bir hekim bulmalısınız. O zamana kadar da önceki hekimin yorumlarını pek dikkate almamanızı öneririm. Umarım her şey sizin ve kediniz için çok güzel olur.


Bol patili günler dilerim.

Gonderwal
Gonderwal

2529

@Gelyahron,
Gerçekten çok çok geçmiş olsun. Böbrek hastalıkları gerçekten çok zor ve doğru tedaviyi yapacak hekimi bulmak da maalesef gün geçtikçe zorlaşıyor.


Ben Ayka’ya bir ara çiğ beslenme denedim ancak asla yemedi. Genel olarak kendi düzenine çok bağlı ve fazla naif birisi kendisi. Değişimler hem onu hem de beni çok zorluyor. Beni zorlaması önemli değil ama aşırı inat olduğu için asla değişimi kabullenmiyor beğenmediği sürece.
Benimle deneyimlerinizi bu kadar detaylı bir şekilde paylaştığınız için, bana ve Ayka’ya değerli zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederim.


Sizin minnağın çok sağlıklı ve rahat bir şekilde, bu durum onu etkilemeden hayatına devam etmesini diliyorum ve öyle de olacağına inanıyorum. Deneyimlerinizden minnağın çok iyi bir ailesi olduğu belli. Tüyleri kadar ömürleri olsun hepsinin.


Sevgiler ..

Gonderwal
Gonderwal

2529

++güncel, lütfen deneyimlerinizi paylaşın benimle.


Bu konuda Türkiye'de ki en iyi üniversite hastan hastanesi nerededir? Bu konuda da yorum bekliyorum.

Gonderwal
Gonderwal

2529

@Ketomanya,


O kadar haklısınız ki şoke olmakta ve söylediklerinizde. Bende aynı şekilde şok üstüne şok geçirdim ve dün baya bir araştırarak, bu işin sizin de dediğiniz gibi ultrasonla belli olabildiği sonucuna ulaştım. O anda bana söylediklerinde de zaten inanamamıştım. Bir sürü soru sordum hiçbirine doğru düzgün cevap vermediler. Sebebini bulamıyoruz, %75 kayıba kadar kan normal gelir vs. Bunların hepsi bana çok çok mantıksız geldi ve bugün başka bir veterinere gittim sonuçları göstermek ve ultrason istemek için.


Benim ilk gittiğim yer benim 6 yıllık veterinerim bir de. Ayka’yı sahiplendiğimden beri ilk günden beri götürdüğüm bir yer. Son zamanlarda çok bozdular. İnsan kedisini fazla düşününce kötü kalpli hekimler tarafından enayi gibi algılanıyor sanırım. Bana baya bir şeyler kitliyorlardı zaten bunun farkındaydım.


Neyse .. Sonra bu yeni götürdüğüm yer bana her şeyi öyle bir detaylı açıkladı ki burdan bir kez daha Allah razı olsun diyorum. İlk sordukları soru hangi testi önce yaptılar, mesanesi dolu muydu? Su içmiş miydi gibi sorular oldu. Bunlar bana dün hiç sorulmadı. Verdiğim cevaplar sonucunda ve röntgene de bakılınca mesanenin full olduğu ve ilk önce idrar testinin yapılması gerektiğini söylediler. Dün bana verdikleri böbrek mamasının 6 aydan fazla kullanılmaması gerektiğini ve başka bir sürü şey anlattılar. Değerlerinin çok iyi olduğunu böbreğinde hiçbir sorun olmadığını bundan ziyade bağırsaklarında gaz birikimi olduğu için sindiriminin yavaşladığını bunun da çok önemli olmadığını söylediler. Dikkat etmem gereken şeyleri anlattılar. Daha neler neler anlattılar .


Ultrason konusuna gelince şu anda ultrasona gerek olmadığını çünkü bir böbreği gitmiş bir kedinin değerlerinin böyle çıkamayacağını söylediler. Benim isteğim üzerine bir röntgen daha çektiler ve evet mesanesi boştu ve böbreği de gayet normal duruyordu.


Ultrason yapmak istememelerinin bir sebebi de Ayka dün bin tane teste maruz kaldığı için daha fazla gerilmesini istemediler. Çünkü ultrason için gövdenin iki yanından traş yapmak zorundalarmış.


Yani işin özeti, bu insanlar bana kedinde bir şey yok diyerek ne kazanabilir? Kötü niyetli olarak bakarsak hiçbir şey. Aşırı şeffaf ve mükemmel iki hekimdi. Her işte bir hayır vardır. Bu sayede 6 yıllık veterinerimizi bırakmaya ve buraya devam etmeye karar verdim.


Ve size ayrıca o kadar çok teşekkür ederim ki. Bana ve Ayka’ya değerli zamanınızı ayırdığınız için, ,bir veteriner hekimin yapmadığı doğru yönlendirmeyi yaptığınız için gerçekten size minnettarım. Karşınıza hep iyi insanlar ve iyilikler çıksın. Dediğiniz gibi böyle bir amatörlük olamaz. Minnaklarınızla size mutlu,sağlıklı ve kalbiniz kadar tatlı,sevgi dolu bir hayat diliyorum. Çok çok teşekkür ederim. İyiki varsınız. Sizler olmasaydınız ben dün kafayı yemiştim. Sizi çok seviyorum.

Ketonmanya
Ketonmanya

114869

Ne kadar güzel şeyler yazmışsınız, çok duygulandım. İyi dileklerinize de yumuşacık kalbinize de sağlık. :)


Hepimiz birer ebeveyniz burada. Kendimiz için ne istiyorsak diğer ebeveyn kardeşlerimiz için de onu istiyoruz, her şey hepimiz için çok güzel olsun istiyoruz, hepimizin evlatları hep çok sağlıklı olsunlar istiyoruz. Siz de iyi ki varsınız. Hep böyle mutlu olun. :)

Catsusam
Catsusam

3415

Ben de 6 yıllık veterinerimi bıraktım. Böbreğin biri bitmiş, eve götürün yavaş yavaş halsiz kalacak zaten. Uyutulması için getirirsiniz diyip bir sıvı mama bile vermeden eve gönderdi. O gece ve sabah yoktum sanki. Şu anda 1 ay oldu, kendine geldi oğlum. Evet çok zorlu ve evet bir böbreğinde yetmezlik var ama hayatta. Ve ben çaresiz şekilde ölmesini izlemedim. Bana umut veren, çabalayan bir veterinerimiz var artık. Uzun ömürler dilerim kedinize.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 329 Görüntüleme
  • 11 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.033 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR