Kediye Farklı Marka Aşı

bayikbocuk
bayikbocuk

804 Puan

Temmuz ayı sonunda Bodrum'da yazlıkta sahiplendiğim kedinin, Ağustos ayının ilk haftasında çipini taktırıp aşılarını yaptırdım. Birinci doz karma aşıyı yaptılar. Tatil bitti, kediyi alıp Ankara'ya getirdim. İkinci doz karma aşı zamanı geldi, ama buradaki veterinerlerde birinci doz yapılan aşı markasından yok, başka markalar var.


İkinci dozu başka marka yaptırsak olur mu? Veteriner "olmaz, hiç yapılmamış gibi sıfırdan iki doz yapalım, hem daha iyi korur" dedi. Pek içime sinmedi. Sabah birkaç veterinere daha soracağım.


Ne dersiniz, aynı markayı bulamazsam farklı markadan ikinci doz mu, yoksa hiç yapılmamış gibi, farklı markadan iki doz daha mı yaptırmalıyım?

10 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128585

Aşıların iki çeşidi var, biri inaktif (öldürülmüş) aşı, diğeri modifiye (zayıflatılmış) canlı aşı. Sizin Purevax markası gençlik hastalığı ve kedi nezlesi için modifiye, calivirüs için ise inaktif virüs içerir. Siz aynı formda bir aşı markası bulmalınız. Aşı markalarının sınırlı olduğunu düşünürsek sizinkine en yakın Felocell ve Nobivac Trio. Tüm hastalıklar için canlı virüs içerirler. Burada sadece Calivirüs ile ilgili bir uyumsuzluk ortaya çıkar ancak Calivirüs, yıllardır yapılan aşılar sonucunda aşıya dayanıklı varyantlar geliştirmiştir. Günümüz aşıları Calivirüs enfeksiyonunu önlemede yetersiz kalıyor. Uzmanların onun için farklı aşı önerileri var, o ayrı bir konu. Yani demem o ki zaten her türlü kediniz Calivirüs'e karşı yüksek korunma halinde olmayacak. Zaten kedinizin bağışıklığı yüksek olursa Calivirüs'ü ve Kedi Nezlesini bakımla, bağışıklığı desteklenerek yenebilir
Önemli olan öldürücülüğüyle bilinen Gençlik Hastalığı. Mesela eğer ki ikinci dozu farklı marka yaptıracaksanız uzak durmanız gereken aşı Biofel. Aşının tüm içeriği inaktif, inaktif aşılar mutlaka iki doz inaktif aşı gerektirirler. Sizin için Calivirüs'le uyumlu olması dışında hiçbir işe yaramayacaktır. Maddi durumunuz varsa isterseniz içiniz rahat olsun diye yeniden iki doz aşı yaptırın, bu size kalmış. İki aşı markası birbirini tutmaz mantığı daha çok eğer ki Biofel gibi inaktif, üstüne felocell gibi modifiye aşı yaptırırsanız ortaya çıkar. İki aşının hiçbir şekilde bağlantısı yoktur.

aslihan_e
aslihan_e

128585

Aslında dediğim şey sonraki yıllarda yapacağınız güçlendirme dozları için de geçerli. Şimdi siz sonraki yıllarda aşı yaptırırken gidip Biofel yaptırırsanız o boşa olur. Eski aşınızı desteklemez. İnaktif olduğu için tek dozu, ilk kez inaktif yaptıran kedi için işe yaramaz. O yüzden aklınızda bulunsun. En azından aşı zayıflatılmış aşı mı diye sorun. Biofel yapılacaksa ilk inaktif aşılamada her türlü iki doz gerektirecek. Çoğu veteriner böyle şeylere dikkat etmiyor. İki doz gerekli, tek doz yeter, ilk aşı iki doz, yetişkinse tek doz, marka fark etmez ya da fark eder vs. deyip geçiyor. Çoğu veterinerin aşı türlerine dikkat ettiğini asla düşünmüyorum. Burda aşı karnelerinde alakasız markalar yapıldığını gördüm çoğu kişide. Veteriner bilgi vermemiş bile.

bayikbocuk
bayikbocuk

804

Bu arada kedi tahminen 6-8 aylık. İlk geldiğinde (Temmuz sonu) üst köpek süt dişleri duruyordu, yeni düştü.

bayikbocuk
bayikbocuk

804

Karneye yapıştırdıkları etikette Purevax RCP yazıyor. 2 ağustos'ta uygulanmış, ikinci doz için 30 ağustos'a gün verilmiş.

bayikbocuk
bayikbocuk

804

Tek tek arayarak değil, bizzat tek tek mahalledeki bütün klinikleri dolaşarak aşıyı aradım ve buldum. Dediğiniz gibi gecikmemem gerektiğini, hatta normalde sürenin 3 hafta olduğunu, 4 haftanın ise artık aşılmaması gereken kritik süre olduğunu söyledi hepsi. Ama ben nereden bileyim, bana aşı takvimi diye verdikleri programda 30 ağustos yazıyor. Meğer o geçirmememiz gereken son tarihmiş. Ben de 30 ağustos tatil olur diye 2-3 gün erken götürdüm zannediyorum. Yazsana oraya 21 ağustos diye, en azından 1 hafta toleransım olsun. Beni de son dakika strese sokuyorsun. Daha ilk aşıyı yapan Bodrum'daki veterinerden mesaj gelmedi mesela, akşam mesaj atarlar yarın karma 2 var diye. E sağol, son dakika söylediğin için.


Neyse aşıyı buldum, yaptırdım. Yeni bir aşı imiş. Eski kliniklerde yok, yeni açılan genç arkadaşların işlettiği kliniklerde var anladığım kadarıyla.

aslihan_e
aslihan_e

128585

*Zayıflatılmış canlı aşı mı diye sormanız gerekli, bilmediğiniz bir marka söylerlerse.

aslihan_e
aslihan_e

128585

Aşının markasına göre değişir, ilk yapılan neydi, diğer markalar neler? İlkini söylerseniz en azından, hangileri uyumlu diye bakarız.

Minminik
Minminik

14018

karmayı geç yaptıramazsın yarına kadar aynı ilaca sahip bir veteriner bulmalısın, benimde karma 2. doz günü işim vardı doktor en fazla 1 gün geç gelebilirsin yoksa aşı etkisiz olur başa döneriz demişti.
aşıyı bulamazsan malesef ki doktorun dediği gibi süreç baştan başlayacak tekrar 1. doz ve 2. doz aşı olacak çocuk
veterinerleri tek tek arayıp sorduğunuzu tahmin ediyorum.


bildiğim kadarı ile etken maddeler farklı olduğu için farklı marka bir aşı olamaz çocuk, zaten 1. ve 2. doz aynı ilaç 2. doz farklı bir içerikli karma aşı değil

aslihan_e
aslihan_e

128585

Yorumunuzu yeni gördüm. Purevax yeni bir aşı değil aslında, yıllardır var ama eskilere göre biraz yeni denilebilir. Adana'da şuan bulamıyorum. Düşük oranda yan etki yapıyor ya da hiç yapmıyor, o yüzden o aşıyla devam etmek istiyordum ama tüm kliniklerle iletişime geçtiğim halde bulamadım. Heralde artık üretimleri mi azaldı, diğer aşılar daha ucuza satıyor da vet.'ler onları tercih mi ediyor anlamadım.

Minminik
Minminik

14018

Bir tane veterineriniz olsun ve takibini o yapsin nacizane tavsiyem kedinin huyunu suyunu epikrizini bilir, biraz sanş işi iyi ve gereksiz masraf cikartmayan vet, google yorumlari bu konuda onemli ayrica biraz deneyimli veteriner tercih etmenizde yarar var.
Veterinerin temizligini masayi silip silmedigini gozlemleyin


Benim vet mesela dun sokak cocuklari icin acele parazit almak istedim hocam ucuzundan alicam dedim hemen vet ama biz minige baska yapiyorduk dedi bunlar onemli konular

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 220 Görüntüleme
  • 10 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 82074 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR