Lütfen Bunu Yapın, Lütfen...

hocipaw
hocipaw

166 Puan

Ben sırf bunu buraya yazmak için üye oldum, sonra hesaptan çıkıp gideceğim. Ben sokak hayvanlarını, özellikle kedileri çok seviyorum. Elbette dünyada bunu düşünen de tek ben değilim fakat lütfen bu yazımı sosyal medya hesaplarınızda, Facebook gruplarında, diğer forumlarda falan paylaşın...


Türkiye'de bir sürü ev, hane, daire var. Belki de milyonlarca. Tamam ekonomi zor. Et, tavuk ve balık yemek artık belki zor. Ama yine de her evde yemek pişer elbet. Az çokta olsa her evde artık yemek kalır elbet. İşte her ev, artan yemeklerini kat kat poşetelere koyup çöplere atacağına, sokak veya köşe başlarına, ağaç kıyısına falan dökse çok mu kötü olur? Yemek çıkmasa bile bayat ekmekleri ıslatsa, veya kırıntı yapıp dökse bile kuşlar, karıncalar, böcekler yer. Veya bir tas su koymak, beş litre pet şişenin altını çıkarıp su koymak veya dondurma veya yoğurt kaplarına su koymak çok mu kötü olur?


Bakın bunlar basit şeyler. Her hane elbet yapamaz, ama yarısından çoğu bunları yapsa sokakta tek bir aç canlı kalmaz! Ki o kadar restoran, lokanta, yemek yeri falan var. O kadar tavukçu kasabı veya normal kasap veya balıkçılar var. Onlar da artık ürünlerini çöp yerine hayvanların toplaştığı yerlere günlük ya da iki günde bir dökse çok mu kötü olur?


Şehirdeki evler ya da iş yerleri belki her zaman kapı önüne yemek dökmek hoş olmayabilir, ama Türkiye'de çoğu yer buna müsait! Sokak başı, köşe başı, ağaç kıyısı, boş arsanın ortası falan... Ki zaten su kabı en basit olay o her yerde konulabilir!


Sokakta yaşayan canlarımızın bizden başka kimsesi yok. İstediğiniz dine inanın ya da inanmayın, merhamet ve vicdan sahibi iseniz zaten bana hak verirseniz. Ha yine de kimse bunları yapmak zorunda değil, ama bari hayvanlara dokunmasınlar!


Eminim zaten ben de görüyorum ki çevremde çoğu kişi köşe başlarına falan yemek artıkları, su kapları koyuyor. Ama bu maalesef insan nüfusumuzun yüzde beşi kadar anca... Yani herkes duyarlı olmasa bile bu yüzde beş oran katbekat artsa bile aç can kalmaz ki!

12 CEVAP

IIREMMM
IIREMMM

112777

Duyarlılığınız için çok çok teşekkürler,çok haklısınız.Ama bu yemek artığı kısmında benim de bir çağrım olacak grup üyelerinin birçoğu bilinçlidir diye düşünüyorum ama mesela biz sokağımızdaki kedileri beslerken o kadar saçma yemek artıkları görüyoruz ki suyun içine yumuşamış simit,güneşin altına konmuş birkaç tane çiğ sucuk parçası,aşırı baharatlı sucuklu yumurta kalıntıları,bezelye yemeği kalıntıları vs. bu örnekler daha dün ve geçen ay boyuncaki beslemelerde rastladıklarımız,ben bu kadarını da bencillik olarak değerlendiriyorum artık çünkü genelde bozulmuş şekilde koyuyorlar kendimize layık görmediğimizi onlara da görmeyelim lütfen.Bu artıklar orada günlerce aynı şekilde duruyor ve her ne kadar aç da olsalar yemiyor hayvanlar bozulmuş ürünler çünkü,en sonunda sinirlenip atıyoruz biz açıkçası zaten hemen sinekler üşüşüyor,onun dışında dediğiniz gibi herkes su koyabilir her evin önüne konsa asla yaz-kış susuzluk çekmezler zaten ama bazı insanların umru olmuyor,sokak hayvanları için uygun fiyatlı mamalardan herkes bütçesine göre bir miktar alıp en azından kendi mahallesindeki,bırakın kendi mahallesini kendi sokağındaki birkaç kediyi düzenli beslese ve bunu birkaç insan dahi düzenli bir şekilde yapsa yine aç kalmayacaklar ama nerde... Daha da biz besleme yapanlara nefret kusuyorlar öylelerini artık Allaha havale edip kendi vicdanları ile baş başa bırakıyoruz..
Uygun fiyatlı mama demişken biz sokak hayvanları için luis marka mama almıştık yemeyen kediye denk gelmedim şimdiye kadar bakabilirsiniz siz de ,tabi sokak köpeklerini de unutmamak ve elimizden geldiğince beslemek gerek :))

KedicikUzum
KedicikUzum

12791

Evet yukarıdaki üyeye katılıyorum, hatta bir komşum bana beslediğin kediye zeytinyağlı fasulye verdim yedi dedi :/ çok değişik şeyler görebiliyorum aklıma gelmiyor ama küflü ekmek, bezelye, balık kılçığı,balık kafası, üstünde 1 gram et olmayan kemik bile koyan var.

Mmtklndr
Mmtklndr

124009

İnsanlar çürümüş kokuşmuş yemekleri ekmekleri veriyorlar veterinerler ev yemekleri yerine market mamalarını daha uygun görüyorlar. En kötü market maması ev yemeğinden bile daha iyi diyorlar. Ben ev yemeği ekmek kemik vermiyorum. Fiyatı daha uygun olan mamalardan alıp onlarla besliyorum

AyseMia
AyseMia

111368

@Kedicikuzum;
Kediler için fasulye (yeşil fasulye) ve bezelye zararlı değil yararlı sebzelerden bilginize, zeytinyağı kullanarak yapılması da çok iyi. Sadece tuz ve kullanılmışsa baharat yönünden olumsuz diyebiliriz ancak çöpten yedikleri bozulmuş gıdaların yanında bulunmaz nimet kalır onlar için. Ayrıca bozuk gıda vermedikleri sürece besliyor olmaları gayet iyi bir şey, o açıdan bakılmalı. Beslemenize karışıp bir de üstüne çöp gibi kaldırıp çöpe atanların yanında melek kalırlar. Karınlarını doyurabiliyor olmaları burada esas önemli olan.

mei
mei

4622

Merhabalar oncelikle bu yaziyi yazmaniz cok tatli. Ama acikcasi ben sulu yemek artiklarinin cop kenarina konulmasina cok anlam veremiyorum. Cogu kisi eksimis her turlu yemegin sokak hayvanlarinin yiyebilecegini saniyor. Hayir senin yiyemedigin her seyi hayvanlar yiyebilecek degil ya. Senin yiyemedigin peyniri kedi nasil yesin? Peynir de kediye cok faydaliydi ya zaten. Sirf yiyemedikleri seyleri cope atmamak icin, cop kenarindaki kediye vereyim bari diyip gonul rahatlatmaya calisiyorlar. Marketten aldiklari keki bitiremeyip kedilerin onune koyan kisiler gordum ya. Bu duyarlilik degil bence. Ha biz de akrabalarla yemek artiklarini koyde besledigimiz kopeklere veriyoruz. Fakat yemekleri de sece sece veriyoruz. Hicbir sey bulamadiysak da firindan bayat ekmek alip et suyuyla yumusatip veriyoruz. Mesela bazen bizim burdaki yavru kedilerin onune sert ekmek birakiyorlar. Tamam evdeki ekmegin bayatladi ama o kediler semsert ekmegi nasil yesin dalga mi geciyorsunuz ya? Islatip vermek cok da zor olmasa gerek.

mei
mei

4622

Inanin benim de butcem artik besleme yapmaya el vermiyor. Ne zaman dershane donusu cop kenarindaki yavru kediler benden mama istese yakindaki petshopa borc girip 10-15tlye mama aliyorum. O kedilere o kadar uzuluyorlarsa 10tlye acik mama alabilirler cidden. O kediler ile petshop arasindaki mesafe 300m falan yani. Oraya koyduklari yemegin kedilerin asla yemeyecegini biliyorlar ama kendileri degil de baskalari o yemegi cope atsin diye kirk takla atiyorlar sanki. Kendi mahallem icin konusuyorum, o kadar duyarli olsalardi koyduklari yemegin yanina bir kap su da birakirlardi diye dusunuyorum. Bu konuda cok doluyum o yuzden boyle konusuyorum. Herkese iyi gunler dilerim 🩷

Superisi814
Superisi814

125141

Merhaba,


Sokak kedilerine baktığım mama kaplarına, bazen yaz süreci için gelen komşuların döktükleri çöpleri bir görseydiniz..Kokmuş yemek artığı dolardı, onları temizlemek de bana kalırdı.Lutfen derdim, dökmeyin.
Bir gün de bir araba geldi mahalleye gözlerimin önünde, çöp konteynerina yaklaştı, camdan bir adam poaca ve türevi fırlattı.
Nimete de mi saygısı yok insanların dedim bir taraftan , ve bölgesel zehirlenme yapılan yer olduğu için , poşet geçirip elime hepsini çöpe attım.
Besleme adı altında pislik çıkartılmasına cidden karşıyım.
Ancak hayat pahalılığı vb bahanesiyle hayvanların aç bırakılmasına da bir o kadar karşıyım.
Tabii ki fiyatlar artmakta ama insan istese nelere kadir .
Kişiler birlikte mama alabilir, dönüşümlü besleme yapılabilir.
Belediyelere gelince, bir çoğu ödenek ayırmamakta barınaklara..Geçtim sokak canlarına mama dağıtmayı.
Ancak bu konuda çok iyi belediyeler de iyi ki varlar.
Bir de yerlere kuru mama atılmıyor mu, bunu da sokak hayvanları için ayrılmış su kaplarına izmarit atan mantık gibi cözebilmiş değilim.
Paris'te artan ve sokakları basan fareleri görüyoruz ekranlarda .Neden orada sokak kedisi yok ..
Bu beğenilmeyen hayvanlar halk sagligina hizmet etmekte de gören yok..
Demem o ki, iyilik adı altında pislik çıkarılması konusunda hassasım , bir o kadar da sokak canlarının kıymeti bilinsin isterim.

Ahudr
Ahudr

12303

Mei o kadar haklasın ki cips cikolata dondurma ne ararsan var benim de yemek verdigim kedilerin alanlarında insanlar maalesef saçmalamakta zirveler.Arkadaşın dedigini herkes bulunduğu bölgelerin belediyelerinden istese belki faydali olabilir bu çünku sadece bizlerin çabasıyla olacak bir sey degil belediyelerin bunu vazife edinip cevre restrorantlari bunu yapmasi icin teşvik etmesi gerekiyor.

AhsenAise
AhsenAise

117695

Tanıdıgimiz restoran,cafe, yemekhane gibi yerlerden artıklar alınıp verilebilir
Tabii patlıcan musakka değil bahsettiğim
Mesela anaokulu yemekhanesinden haşlanmış yumurta getirip kedileri her akşam doyuran bir hanım vardı ,bir diğeri Adana'nın meşhur kebapçılarindan yağlı ekmekleri ( kebabın suyunun ve yağının emdirildigi ekmekler) alıp kedilere veriyordu


Mama alamadığım vakitlerde , yahut kargo gecikince yoğurda çok az su ekleyip içine ekmek doğrayıp verdim ,1 kg pirinci el kadar tavukla lapa yapıp verdim


Güzel düşünceniz için size
Güzel eylemleri için burada bulunan / bulunmayan tüm merhametli insanlara teşekkür ederim

Emirrckr
Emirrckr

13407

Evet belki bir açıdan güzel bir düşünce gibi görülebilir ama arkadaşlara katılıyorum,
Olur olmadık şeyleri atıyorlar,bu sıcakta kokuşuyor ya da zaten bozulmuş oluyor.
Ki zaten kediler genel olarak dikkatli canlılar ve çoğu koklayıp yemeden geçiyor.
Bu sefer diğer mahalle sakinleri tarafından tepki oluşuyor,buraya yiyecek bırakmayın,kokudan geçemiyoruz diye.
Su olayına kesinlikle katılıyorum hele ki şu sıcaklarda keşke ama keşke her sitenin önünde bir kap su olsa..

Emirrckr
Emirrckr

13407

Heh aynen,
Kokuşmuş,bayatlamış,bozulmuş yemekleri koyuyorlar(atıyorlar diyelim.)
Sonra kediler de tabiki yemiyor ve ardından"bak diyorum işte nankör bu kediler"diye laf yapıyorlar.
Yahu hayvan senin artığını,bozulmuş yemeğini yemek zorunda mı?

Lucky0
Lucky0

1009

yorumunuz çok değerli kesinlikle katılıyorum

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 506 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 5 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.993 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR