Kediye Ev Yemeği Verebilir Miyiz?

bayikbocuk
bayikbocuk

804 Puan

Normalde royal canin kitten kuru mama ile besleniyor. Arada bir de proplan junior yaş mama veriyoruz.


Ama ne zaman mutfakta kokusu hoşuna giden bir şey pişsin, deliye dönüyor. Bugün tavuk haşladım, delirdi delirdi. Bir tarafı şişmesin diye ona da verdim biraz. Ya da ne zaman bir ton balığı açıp salatama koyayım, nasıl bir burnu varsa kuduruyor. Şöyle azıcık versem dokunur mu?


Ara sıra böyle baharatlı, salçalı falan olmayan haşlanmış tavuk, ızgara et, balık, yoğurt, aşırı baharatlı olmayan köfte, pilav, ton balığı falan versek olur mu? Hem kendi yemeklerini benimle paylaşıyorlar diye düşünüp mutlu olur belki. Ama dokunacaksa bütün yalvarmalarına kulağımı tıkayıp kuru mamasını koyayım önüne.


Masadan dilenmesin diye sofradan direkt vermiyorum, mama kabına koyuyorum. Doğru mu yapıyorum acaba?

4 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128573

Hazır mamalardan çok daha faydalı emin olun. Baharat olarak da karabiber ve acı biber onlara zararlı, yoksa çoğu baharatı tüketmelerinde zarar yok. Hayvan sadece mama yemezse vitamin mineral eksikliği yaşarmış, sağlığı bozulurmuş. Sanki biz her gün günlük ihtiyacımız olan makro ve mikro gıdaları tam hesaplayıp, vitamin mineral dengesini ayarlayıp besleniyoruz. Biz de sürekli vitamin haplarıyla yaşasak sağlığımızı bozarız. Onların mamalarında vitamin hapı var bildiğiniz. Aşırı işlenmiş gıda çok zararlı olmasıyla biliniyor ve bizi kedilerimizi sadece onunla beslememiz konusunda ikna etmeye çalışıyorlar. Demek istediğim mama yararlı, evde pişmiş et zararlı denemez asla. Pilav dediğiniz pirinç ya da bulgur, bunlar zaten çoğu tahıllı mamada var. Zaten kedi tabak tabak yemeyecek, biraz yemesiyle mamadakinden daha fazla zarar görmez. Yoğurt ev yoğurdu ya da probiyotik yoğurt olmalı yoksa dokunabilir. Eskiden bu sitede evde pişmiş tavuk-et deyince millet deliye dönerdi, mamadan başka bir şey yememeli derdi. Sonra o kadar taş problemi yaşayan kedi çıktı ki şimdi herkes biraz daha sıvı alsın diye kedisine kendi pişirdiği et türlerinden yedirmeye çalışıyor. Sizin kastınız burada kuru fasülye vs. değil ev yemeği derken, öyle olunca emin olun hiçbir sorun olmaz, faydasını görür. İnsanlar bu salça konusunda da zehir gibi bir yaklaşım sergiliyor, hazır salça bize de zararlı ama güneşte kurutulmuş, tuzu belirgin şekilde fazla olmayan, acı olmayan salça aslında onlara zararlı değil. Çünkü biber ve domates onlara zararlı değil ama tabi ki yemeğe tuzlu acı salçayı koyup, üstüne tuz eklerseniz, bir de doğu yemekleri gibi kıpkırmızı salçalı yemek yaparsanız zararlı hale gelir.

Emirrckr
Emirrckr

13076

Ev yemeği başlığı görünce ilk olarak önyargılı yaklaştım fakat okuduktan sonra anladım ki tabiki verebilirsiniz :)
Kediler için haşlanmış tavuk,baharatsız az tuzlu köfte(tuzsuzu yemeyebilir.)çok güzel alternatiflerdir.
Şöyle ki gerçekten vaktiniz varsa yaş mama yerine haftada birkaç defa bu şekilde haşlanmış etlerden verebilirsiniz.
Sanılanın aksine birçok haşlanmış sebzeninde kediler için yararı çok büyük.
Örneğin havuç,patates,brokoli,ıspanak,bezelye vs.
Tabii bunları ev yemeği şeklinde değil de haşlanmış olarak sunacaksınız,önüne haşlanmış havuç koyduğunuzda yemeyebilir muhtemelen ama bunu tavukla karıştırıp harika bir yaş mama haline dönüştürebilirsiniz mesela.
İster püre şeklinde ister tavukları fileto haline getirip tercih sizin ve kedinizin :)
Pilava gelecek olursak,az miktarda pirincin zararı yoktur.
Schesir gibi kaliteli yaş mamanın dahi birçok serisinde pirinç bulunur.
Sizde mesela az önce tarif ettiğim tavuk fileto-haşlanmış sebze karışımına biraz pirinçte ekleyebilirsiniz.
Veya yiyorsa direkt az miktarda pilav şeklinde de verebilirsiniz.
Ton balığı kısmını biraz açmak istiyorum,şöyle ki insanlar için üretilen ton balıkları bazı kedilere ağır gelebiliyor ki zaten normalde de klasik ton balıkları genellikle yağlı ve tuzlu oluyor.
Fakat kedilerimiz için güzel bir alternatif light ton balıkları var,biz bazen alıyoruz,biraz kuru yani klasikler kadar lezzetli değil belki ama onlar seviyor,merak etmeyin :)
Son olarak yoğurda gelirsek,market yoğurdu pek önermem ama ev yoğurdu kesinlikle olabilir.
Market yoğurdu yerine kefir tercih edebilirsiniz fakat her kedi sevmeyebiliyor,bilginiz olsun.

Arietta
Arietta

1188

Tabii ki arkadaşların da dediği gibi, alerjisi vs. yoksa yağsız, baharatsız et verilebilir. Sadece şeye dikkat edebilirsiniz bunların yanısıra, kediler için doğal haliyle de zararlı meyve ve sebzeler söz konusu, üzüm, sarımsak, soğan bunlara örnek olabilir.
Ciğeri haşlayıp suyuyla eziyorum ben (yaş mamada da parçalı et yemiyor ondan öyle yapıyorum ufak ufak doğranabilir severse), haftada bir verilmesi iyi diyorlar, hem bu şekilde sıvı alımını da destekleyebilirsiniz, mamaya da güzel destek olur. Minnoşa afiyet şifa olsun şimdiden 🍓

Minminik
Minminik

14018

Bu konuda 3 farkli gorus var
1 evde kendileri mama hazirlayanlar
2 sade kuru mamacilar
3 kuru mama arada haslanmis tavuk suyu et suyu etc.


Evde full time kedinin her vitamini minerali taurini iceren mama hazirlamak bence cok zor ve boyle bir bilgiyi bulmak zor (suzi online blog sitesinin yazilarini mutlaka okuyun)
Iyi marka mama ile veterinerim sorun olmayacagini cogu hastaligin genetik faktorden kaynakli oldugunu iyi mamanin saglik sorununa yol acmadigindan bahsetti hatta asla ev yemegi vermemi verirsem sadece su ve tavuk gogus haslayip bol suyundan birazda kendisinden vermemi yagsiz et haslayip suyu ve az et verebilecegimi soylemisti

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 222 Görüntüleme
  • 4 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81957 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR