Kopegim İstedigi Olmayınca Eve İşemeye Başladı

ececiiim
ececiiim

181 Puan

Merhaba 6 ay once 2 yasında biewer yorkshire terrier sahiplendim onu sahiplendigimde tuvalet egitimi vardı,mevsim kıştı her şey normaldi sonrasında yaz mevsimi gelince eve cis kacırmaya basladi son 1 aydır her gun eve isiyor her kızdıgında istedigi olmayınca evin her kosesine isiyor lutfen yardım edin ne yapmam gerekiyor

9 CEVAP

AyseMia
AyseMia

111367

Dışarıda daha fazla zaman geçirmeniz gerekiyor, o artık yetişkin. Köpekler hem içeri hem dışarı tuvaletini yaptığında aklı karışır ve tuvalet eğitimi tam oturamaz. Evden çıkmadan bolca su içsin, dışarı çıkın ve yürüyüş yapın, koşturun, oyunlar oynatın. Tuvaletini her yaptığında ödüllendirin; ya en sevdiği ödül mamasını/yiyeceği vererek yada severek, hangisini daha çok seviyorsa. Tuvaletini yaptıktan sonra da asla hemen eve girmeyin, ödül olarak en az bir 10-15 dk daha gezdirmeye devam edin, hemen eve girerseniz tuvaletini yaptıktan sonra gezmenin biteceğini anlayıp tutabileceği kadar tutacaktır. Tuvaletini yapmak için yeri her koklamaya başladığında direkt dışarı çıkarmanız gerekiyor. Yere yaptığında da yaparken yakalamadığınız sürece kızmayın, ceza vermeyin, olay üzerinden zaman geçtikten sonra anlamayacaktır.

ececiiim
ececiiim

181

cok tesekkur ederim yorumunuz icin sizce kac dakika gezdirmem yeterli olur? bide genelde onu aksam gezdirmeye cikardiktan sonra saat 10 a dogru yapiyor yani cisi cok geldigi icin degil tutamadigi icin degil bana inat olsun diye yapiyor nasıl onune gecebilirim

AyseMia
AyseMia

111367

Belli bir süresi yok, tuvaletini yapana kadar gezdirmeye devam etmelisiniz, bazen inat edip eve girmemek için saatlerce bile yapmayabiliyorlar. Tuvaletini yaptıktan sonra ödül alacağını ve hemen eve götürülmediğini görüp pes edecektir sadece sabır ve kararlılıkla ilerlemeniz gerekiyor. Fakat bu söylediklerim elbette sağlıklı bir köpek için geçerli, bu konu ile ilgili hekiminize kontrole götürdünüz mü detaylı bir şekilde bakıldığı (muayene, idrar ve kan tahlili, röntgen) halde böyle ise ve günde 3 defadan aşağı tuvalete çıkarmıyorsanız ancak tepkisel olduğunu düşünebiliriz. Az sayıda tuvalete çıkarmak ileriki yaşlarda köpeklerde mesane sarkması yapıyor ayrıca, bu yönden de çok sakıncalı. Bir de küçük ırk olduğu için daha hassaslar, tuvalete çıkarma konusunu bu sorun atlatılana kadar hazır çetin kışlar da henüz gelmemişken olabildiğince fazla sayıda çıkarıp pekiştirmelisiniz (3'den fazla). Tuvalet eğitimi tam oturmuş, evi sadece barınma alanı olarak gören "yetişkin" bir köpek 2 gün boyunca bile evde mahsur kalsa tuvaletini yine de yapmaz tutar. Ayrıca köpeğiniz dişi/erkek/kısır, herhangi bir travması/aşırı heyecan duyduğu durumlar var mı? Bu konular hakkında da bilgi vermelisiniz.

AyseMia
AyseMia

111367

Sabahları erken değil çok geç çıkarıyorsunuz, o minik köpek 16 saat boyunca tuvaletini tutuyor. :( Köpek besleyen çoğu insan sabah işe gidecek olsa bile daha erken kalkıp sabah 5-6 gibi köpeğini tuvalete çıkarır. Ben de Golden Retriever ırkı bir kızım varken böyleydim, sadece biraz fedakarlık etmek gerekiyor. Günde 2 kez gerçekten çok az, min. 3 kere çıkarınız, ki dediğim gibi eğitimi pekiştirmek için daha da fazla dışarı çıkarmak çok önemli zaten bu evrede. Siz daha fazla gezdirdikçe hem mesanesini boşaltıp rahatlayacak işeme ihtiyacı hissetmeyecek, hem de daha fazla gezdikçe yorulacak ve mutlu olacaktır, yorgun köpek=mutlu köpektir.


Bir de zaten küçük ırk da olsa günde en az 1 saat gezdirilmeli, koşmalı, oynamalı, köpeği olan kişilerle de bir araya getirmeli, buluşmalar düzenlemelisiniz; egzersiz ihtiyacı, psikolojik rahatlama ve sosyalleşme için bunlar birer zaruri ihtiyaç. Az gezdirilen köpekler de stresli olduklarından bu davranışı sergileyebiliyorlar. Bu süre orta boy ve büyük ırk için de min. 2 saat örneğin.


Günde en az 3 kere çıkarmalısınız kesinlikle, örneğin: sabah 6, öğlen 2, gece 11 gibi. Yüksek ihtimalle sorun çözülecektir, bir süre devam edin ama 3'den az çıkarmayın asla. Sorun hâlâ devam ediyor ise dediğim tahlil ve röntgenleri muhakkak yaptırın, sağlıksal bir problem de olabilir, umuyorum ki değildir.

AyseMia
AyseMia

111367

Ayrıca yaptığı yerleri silmek için de kesinlikle çamaşır suyu, bulaşık deterjanı gibi ürünler kullanmayın, onlara göre kokusu benzediği için tekrar tekrar yapmaya daha çok teşvik edecektir. İnternetten köpekler için idrar kokusu giderici ürünlerden alın yorumlarına da bakarak. Şimdilik ise karbonat+sirke ile silin. Evinizde halı varsa ve en çok oralara yapıyorsa bu alışkanlığını bırakana kadar halıları kaldırmanız gerekli.

ececiiim
ececiiim

181

geç yazıkcaktım erken yazmışım kusura bakmayın :( sanırım bu yuzden bana inat işiyor her yere, tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim hepsini uygulayacağım🙏🏻

kobeya
kobeya

337

inatlasmak icin cis yaptiklari da oluyor gunluk cikardiginizda uzun zaman gecirmeye yorulmasina ozen gosterin eger gece uyumadan once cikarma gibi bir sansiniz varsa bu da ise yarayabilir(diger rutin cikmalardan ayri olarak biraz daha kisa tutabilirsiniz.)

ececiiim
ececiiim

181

kopegim disari cikinca sorunsuz bir sekilde cisini ve kakasını yapiyor dısarı yapmakta hicbir sıkıntı yok sadece son 1 aydır eve de yapiyor, bugun veterinere goturdum marlonun bu durumundan haberi var ve bir saglik kontrolu istemedi, gunde 2 kez cikariyorum kopegimi sabahlari biraz gec kalktıgım icin 11 gibi cikariyorum genelde aksamda 7- 7 bucuk gibi cikariyorum acaba sabahları erken cikardigim icin mi boyle yapiyor gercekten hic anlam veremiyorum (kopegim erkek ve kısır degil 2 yaşında) (ben buyutmedigim icin herhangi bir tramvası olup olmadigini bilmiyorum)

aslihan_e
aslihan_e

128369

Kısır olmayan köpekler eve yapmaya meyilli oluyor, özellikle erkekler ama dişiler de yapabilir.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 291 Görüntüleme
  • 9 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80620 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR