Kedi Sahiplenmeden Önce?

aytunccc123
aytunccc123

14318 Puan

Arkadaslar şu an sahipleneceğim oglusum annesinin yanında ve 42 günlük
Sizce ne zaman sahiplenmeliyim 60 günlükken ideal midir?
Kuru mama olarak orijen six fish kullaniyorum severek yiyor yaş mamaya alismasin diye fazla vermiyorum eve alınca muhtemelen haşlanmış tavuk falan veririm yaş mama olayına çok bulaşmak istemiyorum zaman zaman ödül olarak verecegim mesela veteriner dönüşleri veya seyahat sonunda falan
Terasa file yaptıracağız ve onun için oraya da oyun alanları kuracağım dilediği gibi çıkar ama kapıyı açık birakmaktansa kedi kapısı düşündüm balkon kapısına yaptıracak şekilde kendi ne zaman isterse çıkar yani sizce mantıklı mıdır?
Özel bi odası olacak ama gece yalnız kalamazsa odamı yukarı taşıyacağım onunla kalacağım umarım beni odasında ister😅
Birde kum kabini açık mı almalıyım kapalı mı?
Son olarak özellikle yavru kedilerin hoşuna giden oyuncak önerisi alabilir miyim otomatik hareket eden topu araştırdım muhtemelen alacağım ama kedi oltasi kurmalı fare önerir misiniz birde terasa nasıl ne gibi oyun alanları kurabilirim mümkünse geniş olsun?
Şimdilik aklıma gelenler bunlar baya sorum var ama ayrı ayrı sormak yerine böyle yazdım ilgilenen arkadaşlar ilgilendiği konuya göre yanitlarsa ve onerilerde bulunursa sevinirim
He birde şeyi çok merak ediyorum daha önce hiç evde kedi bakmadım hep aşağıda baktım ve haliyle kışın da dışarı cikiyordular
Şimdi sahiplenecegim kedim uzun tüylü ve bildiğim kadarıyla kışın tüyleri daha da kalinlasiyor bu mevsime göre mi oluyor yoksa ortam soğudu diye mi?
Şimdi mesela bizimki evde olacak ve onun odasının petegi baya büyük olduğu için çok hızlı ısınıyor ayrıca akşam güneşi de alıyor o yüzden kışın sıcacık oluyor bu durum tüy dokumune yol açar mı?(hani vücudunu şaşırtıp yazlık tüylere geçmesi gibi)
Saçma ama kafama takıldı gercekten

14 CEVAP

Emirrckr
Emirrckr

13076

Birkaçına tek tek yanıt vereyim;
1)Evet yanında annesi varken olabildiğince emsin ve güçlü bir bağışıklık oluşsun.60.günden itibaren sahiplenmeniz ideal olur.
2)Kedi kapısı geniş olabilirse evet mantıklı olur,odanın mantığı sanırım terasa açılıyor.Ve kedinizde istediği zaman terasa istediği zaman odasına geçecek.Odasının sessiz,sakin,kuytu olması daha fazla güven verebilir birde kışın haliyle sürekli kapı açık tutamazsınız zaten bu yüzden kedi kapısı iyi olabilir.
3)Kum kabı yavru bir kedi için ben açık öneririm.
4)Siz her tarafı oyuncağa boğsanız bile o en fazla kağıttan yaptığınız toplara bayılacak :))
Veya terasta bir bölgeye bebek havuzu koyun ve havuzun içini pinpon toplarıyla doldurun alın size müthiş bir oyun alanı :))
Oyuncak ve yatak gibi eşyalarda aşırıya kaçıp fazla masrafa girmeyin,elbette oyuncağı olsun tabiki ama öyle çok bir şey almanıza da gerek yok.
Kurmalı fareler de ilgilerini çekebiliyor evet.
Otomatik hareket eden toplarda bu aralar tercih ediliyor onlardan da dilerseniz alabilirsiniz zaten bu kadarı yeterli dediğim gibi.
Çoğu oyuncak gereksiz bir şekilde kenarda kalıyor ve yüzüne dahi bakılmıyor.
5)Tüy dökümü,kışlık ve yazlık tüyler bildiğim kadarıyla tüm kedilerde ortak bir şekilde mevsim geçişlerinde oluyor.
Tabii mesela Şubat gibi tüy dökümü artmaya başlayabilir.En gür olduğu dönem Aralık-Ocak ayları olacaktır muhtemelen.
6)Eğitim için ayrıca konuşulur fakat ufak bir tavsiye,yapmasını istemediğiniz şeylere karşı ortak bir tepki belirleyin.
Ailedeki tüm üyeler bu tepkiyi versin mesela"hayır veya şşt"olabilir.
Ya da diyelim tezgaha mı çıktı,burnuna hafifçe vurup(dokunup)aşağı indirin örneğin.
Fakat yine de kedilerin başına buyruk olduğunu tanımış ve anlamış olmanız lazım,bana kalırsa hiçbir kedi tam manasında eğitilemez.Ancak elbette eğitilmez deyip boşvermekte olmaz,gerektiği yerde hayır demesini bileceksiniz.
Benim diyeceklerim bu kadar :)

Ketonmanya
Ketonmanya

114506

Merhabalar.


Bayılıyorum sizin bu bilinçli, duyarlı her şeyi ince eleyip sık dokuyan hâllerinize. :) Arkadaşlar verilebilecek tüm tavsiyeleri vermişler zaten, benim üzerine ekleyebileceğim başka bir şey yok. Sadece sizi ne kadar takdir ettiğimi söylemek istedim.


Sevgiler, bol patili günler dilerim. :)

Cennet29
Cennet29

123984

Cok sevindim sizin kdr düşünceli bilinçli birinin artık bir kedisi olacağına :))) gözünüz aydın 😂

Cennet29
Cennet29

123984

En az 2 ay annesini emsin.


Tuvalet olarak kesinlikle xxl büyük boy tuvalet öneririm. Yavruyken üstü komple açık kullanırsınız büyüyünce üst katmanı kapatırsınız ama kapısını hiç takmazsınız. Ben giriş kapısını cıkardım attım hayvan içerde bunalıyo bence.


Kum bastet yada feles öneririm tozsuz ve kokusuz kum.


Yavru kediler en cok ses cıkaran tüylü topları ve oltaları seviyor.


Tüy dökümü yılda 2 defa kesin olacak bunun bi önlemi yok malesef o süreçte sadece bol bol tarar ölü tüyleri toplarsınız taramaya yavruyken alıştırın ki sonra işiniz daha kolay olsun.


Birde ellerinizle oyun oynatmayın ki sizi oyuncak belleyip her seferinde sağınıza solunuza atlayıp çizmesin. Tırnaklarını cok dipten kesmeyin ucundan kıl kadar kesseniz o iğne gibi batan sivri yeri gitse yeter. Yavru kediler tırmanmayı sağa sola atlamayı cok seviyor tırnakları kısa kesilirse bunlar yapamayıp her yerden düşüyorlar ve üzülüyorlar bence.


Çok beğendiğim bazı güzel kedi ürünleri var. İsterseniz tek tek hepsinin linkini atarım 🤗

Venusss0
Venusss0

3087

Balkona yaptıracağınız kapıdan çıkabilir yavruyken fakat büyüdüğünde çıkabilir mi bilmiyorum küçük olmamasına dikkat edin taktırırken. Burdakiler sorduğumda kapalı tuvalet iyi değil demişlerdi açık ve büyük tuvaletten yanayım ben. Oyun alanı olarak balkonunuza kedi tüneli alabilirsiniz birde şu dönen toplu oyuncaklarla oynamaya bayılıyorlar yapıskanlı kedi oltaları oluyor balkonun büyüklüğüne bağlı bir kaç tane alıp asabilirsiniz, kendi kendine dönen toplar var onlarla oynayacağını düşünüyorum hangi kedi sevmez ki topla oynamayı🙄 Tüyleri mevsim geçişlerinde yenilenir normaldir. Güneş için perde takabilirsiniz

Venusss0
Venusss0

3087

Söylemeyi unutmuşum 60 günlük olunca sahiplenmeniz daha iyi olur annelerinden bir çok şey öğreniyorlar.

Tulay__
Tulay__

47

Ben kapalı bir tuvalet kullanıyordum girip çıkıyordu. Fakat yavruyken kolay kullansin diye kapağını yukarı kaldırmıştım şimdi asla kapatmak istemiyor alışkanlıkları oluyor ona göre karar vermek lazim. Oyuncakları abartmamak lazımmış onlar bir kenarda duruyor genelde. Karton, top, oltalar daha çok dikkatlerini çekiyor. Sağlıkla yanınıza gelsin.

Merhaba, öncelikle hayırlı olsun.
Sahipleneceğiniz kedi annesiyle en az 2ay vakit geçirmeli. İlk 1ay sağlığı için, 2.ay da kedi olmayı öğrenmesi için gerekli zamandır. 60günden önce kediyi almayın, hatta bekleyebiliyorsanız 2.5ay olana kadar bekleyebilirsiniz. Yavru kediler annelerinden 3aylıkken sonra ayrılırlar. Bu süreçte hem anne sütünü almış hem de kedi olmayı ondan öğrenmiş olur. Minimum 60gün annesiyle olmalı.
Tuvalet olarak açık tuvalet kullanın. Kapalı tuvalet denilen şey biraz bizim için; kokmasın, görünmesin diye...Özellikle yavru kediler açık tuvalet kullanmalı, onunla daha çok rahat ediyorlar. Eğer çok kapalı kullanmak istiyorsanız biraz daha büyüdükten sonra kapalıya geçin ancak yavruluk döneminde mutlaka açık kullanmalısınız.
Oyuncak konusu tamamen size bağlı. Ben kedime ne oyuncaklar aldım yüzüne bakmıyor, ama önüne bir pet şişe kapağı, bir toka koyun saatlerce oynar. (Bu gibi nesnelerde boyut çok önemli, kediler her şeyi yutabilir, yutamayacağı boyutta olmalı) Bir kağıt parçasıyla bile oyuncak yapabilirsiniz. Zilli toplar ve olta alabilirsiniz, enerjisini atması için iyi oyuncaklardır.
File konusu da bence uygun, ona özgür bir alan sunuyorsunuz, kısıtlanmadan istediği yere girip çıkabilmeli (güvenlik önlemleri alınarak tabii ki)
Oda konusunda da; siz ona en güzel yatakları yapın, yeri kurun, özel oda verin...Hiç fark etmez. O yine gidip nerede isterse orada uyuyacak :D asla sizin ona belirlediğiniz yerde kalmaz, kafası nereye istiyorsa o odada durur.
Kedinizle sağlıklı günler dilerim.

aytunccc123
aytunccc123

14318

Herkese çok teşekkür ederim arkadaslar onun için en iyisi olması adına cabalayacagim aklıma takılan olursa tekrar yazarim bu süreçte tekrardan tesekkurlerr

aytunccc123
aytunccc123

14318

Tabi iyi olur atabilirseniz çok sevinirim😊
Birde tırnak kesme konusunu merak ediyorum ne zaman başlanmalı?
Şart dimi kesmek?
Kesmeyi beceremezsem veterinerimize götürürüm artik çünkü hiç tecrübem yok gerçekten bir kedide en uzak olduğum konu tırnak kesmek olabilir suana kadar hep sokak canlarıyla ilgilendigim için onlarda böyle bi ihtiyaç olmuyordu😅

aytunccc123
aytunccc123

14318

Eğitim falan da aklımda vardı da o konuları farklı bi gün acarim öncelikle bi hazirliklarini tamamlayayim

Cennet29
Cennet29

123984

Tırnak kesmeninde püf noktası var rast gele kesilmez. Size doğru kesme yöntemi ile ilgili yardımcı olucam msj attım

Minipettan
Minipettan

326

28 kedi sahibi olarak deneyimlerle söyleyim daha minik kediler asla kesilmemelidir tırnakları okuduğuma göre 2 aylık kedi;2 aylık kedilerin Tırnakları eğer çok uzunsa veya yara açacak gibi gözüküyorsa ucundan kesilmeli ve biraz daha büyükse yada yetişkin ise falan orta şekerli kesilmeli ama tırnak kesmek deyince tırnağın tamamı kesilmiyor tabi kedilerin cırmalayacak bölüme kadar kesilmeli yani uç bölüme kadar ucu kesilince pek cırmalamayamaz zaten ama siz ne olur olmaz diye önlem alın evcilleştirin iyice sevecan yapın ve kızdırmayın kışkırtmayın sonra benim gibi hastanelik ve şüpheli kuduz olursunuz bu arada aşıları yaptırdınız değil mi?

Dann
Dann

1176

Son zamanlarda ki tecrübelerimden bahsedeyim, büyük kızımızı bir hafta önce fipten kaybettik,hemen arkasından küçük kıza da gerekli testleri yaptık , kronik ishal, corona pozitif , a/g :0,8 , fcov titre: s5, elimizdeki verilere göre küçük kız için bugün fip tedavisini başlattık. Veteriner hekimin ve çevresinin anlattıklarına göre ciddi bir fip salgını olduğu çok sık karşılaştıklarından bahsetti. O yüzden benim için acı bir ders olsada eğer ikinci bir kedi yada yeni bir kedi sahiplenmeye karar verirsem, fcov ile ilgili testlerini ilk anda yaptırırım. Bu virüs oldukça sinsi ve pek belirti vermiyor, tipik semptomlar ortaya çıktısındaysa geç kalınmış oluyor, ilacın temini en erken 2-3 gün sürüyor ve hasta kediler için iki gün çok uzun bir zaman maalesef. Eğer maddi imkanınız el veriyorsa hemogram biyokimya, röntgen, elisa testlerini tamamlayarak hekiminizden sonuçları değerlendirmesini isteyin. Hala fip için tüm dünyanın kabul ettiği bir aşı yok, bunun yanında onaylanmış bir tedavide yok ortada. Bu konularda aklınızın bir köşesinde olsun şimdiden mutluluklar.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 411 Görüntüleme
  • 14 Cevap
  • 3 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81957 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR