Kısırlaştırma Dönemi İçin Önerileriniz

Merhabalar benim kedim 7 aylık dişi, yakın zamanda kısırlaştırmayı düşünüyorum. Bu süreç içinde özellikle önereceğiniz şeyler var mıdır? Örneğin evi ona nasıl hazırlamalıyım? Ya da gaz anestezi önerir misiniz? Bu tarz kesin yap ya da asla yapma dediğiniz şeyleri yazabilirseniz çok sevinirim.

6 CEVAP

IIREMMM
IIREMMM

112777

Gaz anestezi büyük kolaylık sağlıyor gerçekten eğer imkanınız varsa ben öneriririm, 2-3 gün boyunca bağırsak düzeni için yaş mama vermeyi önermişti bize veterinerimiz onun dışında dikişlerine dikkat etmek önemli yüksek yerlere atlayıp zıplamasını mümkün olduğunca engellemekte fayda var. Dişi kedilerin iyileşme süreci erkek kedilere göre biraz daha uzun olabiliyor ama değişiyor tabi kediden kediye göre, elizabeth yakalığı tarzı yakalıkları erkek kedilere takıyorlar büyük çoğunlukla dişi kedilerin operasyon bölgesi ise sıkı bir şekilde sarılıyor ama bazen dişi kedilere de elizabeth yakalığı takılabiliyormuş biz hiç denk gelmedik ama eğer öyle bir durum olursa hekiminizden operasyon bölgesini sarmasını rica edebilirsiniz( yakalığı pek durdurmak istemiyorlar çünkü ,teyzemin erkek kedisi operasyonun ertesi günü yakalığı çıkarmayı başarmıştı bizim kedimiz dişi olduğu için operasyon bölgesi sarılmıştı biz sıkıntı yaşamamıştık o yüzden). Bir de dikiş türünü sorabilirsiniz estetik dikiş tarzı kendiliğinden eriyen,operasyon sonrası aldırmaya gerek olmayan dikişler kullanılıyor bizim hekimimiz öyle tercih etmişti rahat bir süreç geçirmiştik belki bunu da bir sorabilirsiniz seçenek dahilinde mi diye , umarım en kısa sürede rahatlıkla atlatırsınız bu süreci

Balimlilac
Balimlilac

11271

Kısırlaştırma öncesi kesinlikle kan tahlili yaptırın. Değerlerine bakıp operasyona alsınlar yada almasınlar. Ben öncesi kan tahlili yaptırdım, gaz anestezi ile oldu ameliyatını ve yarım gün veterinerde yattı. Ayılır ayılmaz kediyi almayın bir süre veteriner kontrolünde kalsın. Şimdiden geçmiş olsun.

Arietta
Arietta

1345

Merhaba, benim kız da iki gün önce ameliyat oldu, bir buçuk yaşında, tecrübelerimden direk aktarayım 🍓 Hemogram ve biyokimya yaptırmanızı öneririm, veteriner gerek yok dese bile şansa bırakmayın bence, içiniz rahat olur bir nebze daha.
Gaz anestezi kesinlikle öneririm, katı anestezili kedi hiç görmedim direk olarak fakat aldığım duyumlar hep o anesteziyi kedinin vücudundan daha zor attığı, daha uzun sürede kendine geldiği yönündeydi.
Biz gaz anestezi kullandık, iki saat sonra kedimi teslim almaya gittiğimde yine de sarhoş gibi beklerken baya fincan gibi gözlerini açmış bana bakıyordu :) tabii bir kerecik kustu, öğlen iki gibi bitti ameliyat, akşam on on bir gibi baya baya kendine gelmişti. Kesinlikle kedi için daha rahat olduğunu düşünüyorum o sebeple.
Ev düzenine gelince, eğer mümkünse kedinizin normalde tırmandığı yüksek eşyaları ortadan kaldırmanızı ya da o odaları geçici olarak kapamanızı öneririm. Benimkini tutamıyorum ve o imkanım kısıtlı (eşyalar sabit, dolap falan gibi), yine de dikişlerinde problem olmadı bugün antibiyotiğe gittik yine sorun yok dediler. Canı acıyacak gibi olursa da atlamaktan falan vazgeçiyordu ilk gün, ama içinizin rahatlığı ve hiç risk almamak adına yapabilirseniz bunu güzel olur.
Alçak bir çamaşır sepeti ya da kutu içine yumuşak bir şeyler sererek dinlenebileceği bir alan yaratabilirsiniz, ilk gün bol bol dinlenecektir.
Yeme içme durumunu veteriner de söyler, bizimkine iki saat sonra yiyebilir dediler. İştahını ve tuvalet yapma durumunu kontrol edersiniz ilk zamanlarda, o da iyi olur.
Yakalık takabilirler, bizimkine sadece sargı taktılar, ilk gün biraz fazla uğraşır gibi oldukça dikkatini çekiyordum, baya korkmuştum bir şey olacak diye ama sonra bıraktı kendisi de, şimdi sargıyı yalıyor hart hurt eh
Ama yakalıktan ziyade tulumun daha rahat olduğunu söylüyor insanlar, veteriner ve tulum-yakalık kullanmış arkadaşlar da bu konuda bilgi verir size.
O şekilde yani biraz korkutucu bir süreç, ama çok rahatlatıyorsunuz o ilk saatler geçtikten sonra, hijyenine dikkat edip mümkünse riskli hareketleri engellemek önemli olan.
Ha bir de anlaştığınız veterinere dikiş hakkında sorular sormanızı öneririm, estetik dikiş baya rahat oluyor anladığım kadarıyla. Dikişin gereksiz büyük olmaması gerekiyor, olabildiğince küçük kesi açılması minnoş için daha iyi. Bize iki gün sonra antibiyotik yaptılar (bugün) Pazartesi günü de dikişini alacaklar sizde de öyle ilerler süreç diye tahmin ediyorum
Şimdiden geçmiş olsun, umarım en rahat şekilde atlatırsınız bu süreci

Arietta
Arietta

1345

Ha bir de, kısırlaştırılmış kedi mamasını verirken alışma sürecinde önceki mamayla karıştırıp vermek iyi oluyor, mümkünse mamaları cam kavanozda muhafaza etmenizi de öneririm. Kum temizliğini birazcık daha sık yapabilirsiniz, sorun olmaz ama ne olur ne olmaz diyerekten.
Kendine geldikçe oyun oynamak isteyecektir, çok zıplatmadan böyle sakin oyunlar oynayabilirsiniz hem stresini alır.
Bir de anesteziden çıkmış kediler ışığa daha duyarlı olurmuş, zaten o göz bebekleri böyle koccaman oluyor ilk saatler 🥺 o yüzden dinlenirken olabildiğince loş ışık sağlamak iyi olabilir

Arietta
Arietta

1345

Ha bir de, kısırlaştırılmış kedi mamasını verirken alışma sürecinde önceki mamayla karıştırıp vermek iyi oluyor, mümkünse mamaları cam kavanozda muhafaza etmenizi de öneririm. Kum temizliğini birazcık daha sık yapabilirsiniz, sorun olmaz ama ne olur ne olmaz diyerekten.
Kendine geldikçe oyun oynamak isteyecektir, çok zıplatmadan böyle sakin oyunlar oynayabilirsiniz hem stresini alır.
Bir de anesteziden çıkmış kediler ışığa daha duyarlı olurmuş, zaten o göz bebekleri böyle koccaman oluyor ilk saatler 🥺 o yüzden dinlenirken olabildiğince loş ışık sağlamak iyi olabilir

tengrist
tengrist

112186

İmkanınız var ise hemogram ve biyokimya testlerini yaptırın. Tam kan sayımı ve biyokimya sonuçları sonrası veterineriniz operasyon tarihine kadar nelere dikkat etmeniz gerektiğini size söyleyecektir.
Operasyon saatinden 12-13 saat sonra mama vermeyin, 5-6 saat önce de suyunu kaldırın. Gaz anestezi tabii ki daha güvenli ve konforlu olacaktır ancak anestezi şekline veteriner karar verir, eğer veteriner hekim bazı sebepler sonucunda katı anesteziyi uygun görüyor ise diretmenin manası yok. Riskli olan ilk 24 saatte veteriner müşahedesinde kalsa daha iyi bence çünkü olumsuz bir durum karşısında daha erken mücahele edilebilir hem de siz aldığınızda narkozun etkisi geçmiş, normalleşmeye dönmüş olur. Bundan sonrası da kediniz için sakin, rahat, hoplayıp zıplayamayacağı bir alan yaratmak. Dişi kedilerin ameliyat sonrası riskleri erkeğe göre çok daha düşük ve daha hızlı toparlanırlar. Şimdiden çok geçmiş olsun.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 234 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 91.050 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR