Yaş Mama Sıklığı

Realbadvroken
Realbadvroken

4004 Puan

Kaç günde bir veriyorsunuz. Benimkiler yaş mama aşığı iki kedim var haftada iki gün yarım paket olarak versem yani hafta bir pakete denk geliyor fazla mı olur biri gayet normal sarman olan malesef biraz daha fazla kilolu net bilmiyorum

12 CEVAP

Emirrckr
Emirrckr

13407

Yaş mama kaliteli ve temiz içerikli olduğu takdirde haftanın 3-4 günü verebilirsiniz.
Veterinerler piyasa ve satışlar gereği maalesef kuru mama yanlısılar,
Bunun en büyük diğer kanıtı da sattıkları markaları en iyiymiş gibi övüp illa onları önermeleridir.
Veteriner hekimlere her konuda saygımız büyük elbette ama kedimize vereceğimiz ürünlerde öncelik bizim ve kedimizin kararı olmalıdır bana kalırsa.(vitamin gibi takviyeler hariç.)
Sonuçta hiçbir kedi her öğününde kuru mama yemeyi tercih etmez.Tabiki ana yiyeceği kuru mama olmalı bunda hemfikiriz ama ara sıra değişiklikte iyidir.
Mesela Schesir gibi yaş mamalar verebilirsiniz,zaten içeriğinin kalitesini paketi açtığınız an görüyorsunuz.
Yine kendiniz evde tavuk haşlayıp suyuyla beraber verebilirsiniz.
Canlarımızı sürekli kuru mamaya mahkum etmeyi doğru bulmuyorum ben.
Sonuçta bu hayvanlar,kendi doğalarında(artık doğa falan kalmadı ama)avlanarak çiğ etle beslenerek hayatta kalan canlılar.Tabiki çiğ et verin demiyorum ama kuru mamaya da bağımlı etmeyin.
Ayrıca diş konusuna da yorum yapmak istiyorum son olarak,
Diş bakımı zaten her halükarda yapılmalıdır.Kuru mama yerse dişleri temiz olur diye bir şey yok.
Bebeklikten dişleri fırçalanmaya alıştırılması lazım.
Kuru mama da yaş mama da dişlerde birikir.
Sadece bir nokta;kuru mama yemesi diş gelişiminde faydalıdır sebebi kırarak yediği için dişlerini daha güçlü yapar.Bu yüzden özellikle yavru kedilere kitten kuru mama yedirmek büyük önem taşır diş gelişimi adına.

Balimlilac
Balimlilac

11271

Haftada 1 kez veriyordum veteriner kızdı bana. 3 ayda bir kez ödül için verin gerek yok yaş mamaya, zaten düzgün bir mama yiyor dedi. Diş ve diş eti sağlığı için çok önemli bir durum dedi. Şimdi öyle yapıyorum.

Busesi
Busesi

4422

Ayda bir vermenizi tavsiye ederim veterinerle görüştüm kedim seviyor diye iki haftada bir veriyordum. Diş tartarına sebebiyet verebiliyor artı olarak bazı ucuz yaş mamaların içerikleri aşırı kötü sağlığı tüy döküm olsun bu tür sorunlara yol açabilir. veteriner ayda bir ödül gibi verirsen daha iyi olur demişti.

Emirrckr
Emirrckr

13407

Ancak burda demek istediğim temiz içerikli bir yaş mama olması.
Gidipte içeriği çöp olan bir yaş mamayı her gün kediye verirsek elbette dişleri çürür hatta uzun vade de böbrek gibi organlarda da sorunlara yol açar.
Çünkü düşük segment yaş mamalarda,etten ziyade bol tahıl,şeker,tuz,tatlandırıcılar,kıvam arttırıcılar yer almakta.
Bunlarda kedi sağlığı için sık kullanımda oldukça zararlı.
Dediğim gibi sadece diş sağlığı değil direkt uzun vade de iç organlara da zarar verir.

tengrist
tengrist

112185

Yeri geliyor her gün veriyorum haftada 2,3 mutlaka bu konularda buradaki kimseyle fikirlerim uyuşmuyor maalesef Türkiye'de yaş mamaya öcü gibi yaklaşılıyor ben sıvı ödül mamalarını da günlük veriyorum kedi eğitmeye ödül mamasıyla gönül eğlemeye ihtiyacım yok %75 %80e yakını et olan ürünler bunlar sonuçta zaten doğası gereği yemesi gereken şeyi ben neden ödüllendirmek için vereyim? Bu hayvanlar alt tarafı 50-100 yıldır kuru mama ile besleniyordur hangi ara adapte oldular yok zararlıymış diş tartarıymış önce içerik okumayı bilmek gerekiyor. Sen tabii ki içinde et olmayan hayvansal türevdi hayvansal proteindi çöp gibi karbonhidrat ağırlıklı yaş mamayı alırsan tartar da yapar hastalık da, aynı şey kuru mamalar için de geçerli tuz oranı yüksek kuru mama yedirip hayvan böbrek hastası olunca kuru mamalar organlara zarar veriyor demek ile aynı mantık bu. Et yiyen hayvana hiçbir şey olmaz bu canlılar zorunlu etçildir içerisinde et barındıran her şeyi yiyebilir önemli olan yaş mamanın tahıl miktarı içeriğindeki karbonhidrat oranıdır ha ileride çıkar bu sorunlar diyecekler için kendim 23 kendi yetiştirdiğim en büyük kedim 11 yaşında enerjisi yavruyken geldiği zaman nasılsa hala aynı şekil çok şükür aşılar ve rutin bakımlar haricinde veteriner görmüyorlar ve kan değerleri hep normal seviyede.

beyzathemoc1
beyzathemoc1

118037

Kedi kilo tablosuna bakın üstten görüntüsünü baz alarak kilonun derecesini belirleyebiliyorsunuz haftada 2 defa yaş mama ekstrem bi kilo yapmaz her gün olsa yapabilir ama 2 defa yapmaz diş bakımını ihmal etmeyin ve içeriği **********lar kullanın yeter ben de haftada 1-2 veriyorum

E_Thor
E_Thor

764

İdeal olan haftada 1 kez yaş mama tüketimidir. 2 kedi için haftada 1 paketi bölüşseler o da olur.

mehtapkaplan
mehtapkaplan

5553

10 günde bir verebilirsin demişti bizim veteriner. Ben haftada 1 veriyorum. 85 gr konserveyi 2 ye bölüyorum sabah yarısını akşam kalan yarısını veriyorum. Sabah kalan kısmının ağzını kapatıp buz dolabında bekletiyorum

Midnightoil
Midnightoil

1127

Haftada 2 kez veriyoruz. Akşam öğünü olarak.

Balimlilac
Balimlilac

11271

Ben veterinerlerin kuru mama satış odaklısı olduğunu düşünmüyorum. Kendi veterinerimden yola çıkacak olursam kuru mama da yaş mama da satışını yapıyor. Para odaklı olsa zaten hem kuru mama hem yaş mama satmakta ısrar eder. İkisini birden ver deyip daha fazla kazanım sağlar. güvendiğiniz veteriner varsa ne diyorsa onu yapın siz. Sonuçta hekim bu. Kedinin yada sizin isteğiniz değil onun önerisi sağlık bakımından daha önemli. Aynı durum bizim için de geçerli, canım ne istiyorsa yiyorum yaa doktorlar para tuzağı demiyorum.. Ben müthiş bir klinikle tanıştığım için onlara sonsuz güveniyorum. Her hafta vermeyin dediler vermiyorum, hele ki haftada 3-4 çok fazla bir oran. Ev kedilerinde ishale çevirme olasılığı çok yüksek.

Emirrckr
Emirrckr

13407

@tengrist katılıyorum ama evet ülkemizde bu şekilde düşünen insan sayısı çok az.
Kediler etçil canlılardır,haftada birkaç defa bana kalırsa mutlaka ya taze et ya konserve et almalılar.
Veterinerlerin önermemesinin bir diğer sebebi de aslında insanımız bilinçsiz.
Yaş mama verebilirsiniz dediklerinde gidip marketten Felix,Gourmet gibi yaş mamaları alıp verdiklerinde kediye faydadan çok zarar sağlamış oluyorlar.
Üstelik kediler bu tip yaş mamalara bağımlı olduklarından bu sefer diğer tüm besinleri,kuru mama da dahil reddetmeye başlıyorlar.
Ben temiz içerikli yaş mamaların haftada en azından 3-4 defa verilmesini kesinlikle destekliyorum,
Ayrıca kedimi sürekli bu rutinle beslerim bir kez bile yaş mama yüzünden ishal yaşamadık,
1 yıldır benimle beraber ve hayatındaki tek ishali,kuru mama değişiminde yaşadı.
Yaş mama ishal yapar kanısına da katılmıyorum.Ha tabiki yaş mama dokunan,yaramayan kediler de vardır ki kuru mama içinde aynı şey geçerli.
Benim kedime iyi gelen X marka,gidip başka birinin kedisini ishal yapabilir.
İşte bu yüzden de marka seçiminde elbette hekimimizi dinleyeceğiz ama bir gerçek var ki son kararı kedimiz verecek.

Balimlilac
Balimlilac

11271

İçerik okumayı biliyorum, kendime de kedime de içeriğini bilmediğim hiç bir şey almıyorum. Evime aldığım tek yaş mama schesir ve acana. Kuru mama acana ile başladım benim kedim kaldıramadı kronik ishal oldu mesela küçükken. Her içeriği iyi olan şey kediye iyi gelmeyebiliyor maalesef. Ve evet diş bakımı ve diş sağlığı çok önemli. İleriki yaşlarda diş kaybı yaşamaması çok önemli. Yaş mama kuru mamadan daha fazla tartar yapar. Yaş mama pek vermediğim halde her hafta diş bakımı yaparım. Her kedi bakımı kendine hastır tıpkı her çocuğun aile yetiştirmesi farklı olduğu gibi.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 442 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 90.995 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR