Kedimin Yapmasını İstemediğim Şeyler

bayikbocuk
bayikbocuk

804 Puan

Kedimi yapmasını istemediği şeylerden nasıl uzak tutabilirim? Korkup kaçmasını, korkak tırsak bir kedi olmasını ve tabii ki zarar görmesini istemiyorum.


Örneğin yemek yerken sofraya zıplamasını istemiyorum. Mutfak tezgahına çıkmasını istemiyorum. Kendi suyu yokmuş gibi gelip saksının dibinden pis suları içmesini istemiyorum. Yatarken üstüme pikeyi çekiyorum, pikenin altındaki ayağıma saldırıyor. Oyun değil, ciddi ciddi acıtacak kadar ısırıp tırmalıyor, ön patilerle sarılıp arka ayaklarla seri tepikleme hareketi yapıyor (pikenin dışına çıkarınca çıplak ayağıma yapmıyor, pikenin altında ne zannediyorsa). Uyku uyutmuyor, bunu yapmasını istemiyorum.


Şşşşt ve pssst sesini öğrendi. Masaya falan çıkınca pssst şşşt diyince atlıyor ama korksun da istemiyorum. Bir de çiçek sulama fısfısına su koydum, şşşt psst fayda etmezse bir tane sıkıyorum kaçıyor. Fısfıs yatağın başucunda duruyor. Kedi ayağımla kavga ederken şşşt diyorum olmuyor, pssst diyorum olmuyor. Ayağımın ucuyla itekliyorum iyice kızıp daha bir şevkle saldırıyor. Fısfısı alıp bir kere sıkınca atlayıp kaçıyor. Hatta elime aldığımı görürse sıkmadan da kaçıyor ama geri geliyor. Sıkınca bir süre geri gelmiyor, hatta unutup kendisi de uykuya dalıyor sanırım. Ama dediğim gibi manyağa dönüşmesini veya zarar görmesini de istemiyorum.


İstemediğimiz şeyleri yapmamasını sağlayacak tavsiyeleriniz var mı?

6 CEVAP

Minminik
Minminik

14018

Merhaba Tekir babası veya annesi Tekir kediler dışarıdan geldiyse özellikle avcılık içgüdüleri gelişmiş oluyor keza benimki de öyle Bizimki evde ayakla yürütmüyor o kadar saldırıyor aynı şekilde yorgan altına yapıyor veterinerimin dediği ama Buradakilerin çok kızdığı şey kristalin Mavi Su onu direkt yüzüne fışkırtmak Aslında yapman gereken oyuncakla ilgisini dağıtmak ya da Tek bir kelimeyle şştt demek ya da hayır demek Ama bunu hep aynı ses tonunda yapmalısın ki anlasın Eğer yavru ise büyüyene kadar Birazcık sabredeceksin Bu da en az 2 yaş demek Bizimki 1 yaşında hala durulmadı.
Merak etme tekirler asla korkak olmuyor ya da korkmuyorlar.


kendim yatmadan önce en az 1 saat oynuyorum kendisini yoruyorum ki bunu öneriyorlar hayvanı saldırmaması için Bizimki uyuyana kadar yorulmasına rağmen ben yattığımda Direkt gelip ayağıma saldırıyor. %100 sizin dediğiniz gibi Başımda bir adet fısfıs var ayağıma saldırdığında yüzüne sıkıyorum veya bir senedir de başka bir çözüm bulamadım diğer yöntemi ilgi dagitmayi bir sene denedim olmadi.
Size basarilar tekirle zor malesef yanina bir kiz kardes düşünün

somnium
somnium

12643

maalesef kedinizi böyle kabulleneceksiniz. “oyun oynatın, enerjisini atın.” gibi şeylere pek inanmıyorum. kedinizin kişiliği bu demek ki. 2 kedimden biri acayip usluyken diğeri acayip yaramaz. bence bunun yaşla da alakası yok. uslu olan kedim, küçükken de sakindi. diğer yaramaz kedim şu an 6,5-7 aylık, kısır ve dişi. hâlâ ilk günkü gibi yaramaz ve oyuncu. fısfıs veyahut sizin ses tepkileriniz ileride onlarda daha çok inada bindiriyor, tecrübe konuşuyor. :) mesela yaramaz kedim, duşa kabinin üstüne sürekli zıplıyor. ilk başta kolonya döktüm oraya, her çıktığında hafif su sıçrattım ama nafileydi. inadına yapmaya devam etti. hatta kapaklarını falan da kırmaya başladı, sert zıplaya zıplaya. sonrasında orayı, ona uygun hâle getirdim. sabunları sakladım. umursamadım çıkmasını, şimdi de arada çıkıyor miyavlayarak yokluyor beni. oyun için çok ısırıyordu. başta ben de sizin gibiydim, başka odaya gidiyordum yine ısırmaya geliyordu. şimdi ısırdığında elimi daha çok ağzına götürüyorum, “daha çok ısır kuzum” diyorum bırakıyor. kedinizle inatlaşmayın bence, bırakın istediğini yapsın. ortamı ona uygun hâle getirin. masada yerken dikkatli yiyin, o bir şeyler dımbızlamasın. ya da yemek yiyeceğiniz zaman kapıyı kapatın. uyurken bırakın ısırsın, ağzına götürün hatta. bırakıyor sonra sıkılıp. istediğini yapsın kısaca, zaten siz ne yaparsanız yapın o hep istediğini yapacak. siz onunla inatlaştıkça o da inatlaşıyor. oyun falan filan masal! ben gece uyumadan önce 3-4 saat oynattığımı bilirim yaramaz kızımı. ama yok, gece yine hareketli. yapacak bir şey yok, onun karakteri de böyle. kısaca kabullenin ve serbest bırakın.

Ketonmanya
Ketonmanya

114506

Merhabalar.


Bir kediyi kendi isteğinize göre değiştiremezsiniz ama evinizin düzenini kedinizin karakterine ve davranışlarına göre değiştirebilirsiniz. Kaldı ki kedisine değer veren tüm kedi sahipleri de bunu yapıyor.


Kedinizin korkak ve kaçıngan bir mizacı varsa onu öyle kabul edeceksiniz, kimsenin karakterini değiştiremezsiniz. Mutfak masasına ve tezgahına çıkmasını istemiyorsanız mutfağınızın kapısını sürekli kapalı tutacaksınız. Kedinizin saksı diplerinden su içmesini istemiyorsanız saksıları kedinizin erişimi olmayan bir yerde tutacaksınız. Kediniz pikenin altındaki ayağınızı oyuncak zannediyorsa ayağınızı ondan kaçırarak onun avcılık güdülerini tetiklemeyeceksiniz. Kediler anlaşılması güç hayvanlar ve her hareketlerini anlamlandıramayabilirsiniz. Buna uğraşmayın da, hem kendiniz hem kediniz için orta yolu bulup evinizi kedinize göre şekillendirirseniz çok daha rahat edersiniz. Bir kediyi değiştirmeye çalışmak kadar boş bir çaba ben hayatımda görmedim çünkü. Uzun yıllardır sayısız kedi büyütmüş biri olarak söylüyorum bunu.


Sesli uyarılara çok yüksek sesle olmadığı sürece tamamım. Belki bilmiyorsunuzdur, kedilerin işitme duyuları bizimkinden çok daha hassastır ve bize normal gelen sesler bile onlara göre çok yüksek gelebilir. Hatta bizim kulağımızın duyamayacağı kadar düşük desibeldeki sesleri bile rahatlıkla duyabilirler, duyabildikleri desibel aralığı bize göre çok daha geniştir. Bu yüzden bağırmak, çok yüksek sesle uyarmak gibi davranışlar kedinizin çok daha ürkek büyümesine sebep olur, buna dikkat etmelisiniz.


Gelelim su püskürtme meselesine. Size göre basit bir caydırma yöntemi, onlara göre işkence. Kedinizi tekme tokat dövmekten hiçbir farkı yok, inanın bana. Buna söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok: Kesinlikle yapmayın. Kedinizin travmalarından da siz sorumlu olursunuz çünkü. İleride büyüdüğünde o kocaman cüssesiyle olanca travmatik agresiflikleriyle başa çıkmak zorunda kalmak istemezsiniz emin olun.


Bol patili günler dilerim.

aytunccc123
aytunccc123

14318

Bu konuyu bende merak ediyorum disarda pek çok kedi büyüttüm ama ilk kez eve kedi sahiplenecegim yakinda yavruyken verilen eğitim önemli diyorlar ama dikkat etmek gereken yerlerde var sanirim bana kalırsa kedinin koltuk tepesine masaya tezgaha çıkması hiçbir zaman engellenemez çünkü ne olursa olsun meraklilar yani biz evde yokken yine çıkacak veya fırsat kollayıp cikacak
Ama hani ısırma huyu için önerim ben küçük kizimi hafif bi ses tonuna alıştırdım yani kısık sesle sst hayır diyorum ve anında anlıyor hatta bazen yanlışlıkla böyle konuştugumda bile kızdım zannedip bana bakıyor hatta yine kendiside yanlış bi şey yaptığında kizacagimi anlayıp hemen oturuyor bana bakıyor mahcup mahcup
Yavruyken bu şekilde öğrettim ve suan gerçekten kizim çok uslu yani yapma dediğim şeyi genelde yapmaz o kısık ses tonumu duyduğu an bırakır
Su sıkin diyen arkadaşlar var galiba ama asla böyle bi şey yapmayın yapiyorsanizda bırakın ben bu yanlışa düştüm en büyük kızım kardeşlerine saldırıyor diye suyla uzaklastiriyordum şuan kendisi şişe sesini duysa bile nereye kacacagini şaşırıyor arkadaşlarin dediği gibi travma oluşuyor ve hiçbir zamanda geçmiyor bu yöntemi eleyin
Kediye eğitim verilmez dusuncesine de ben katilmiyorum bi yere kadar yapmaması gereken şeyleri ogretmemiz ve hayır dememiz gerekiyor sonuçta bi çocuk yetistirirkende bunlar geçerli yeni bi kediyi büyütürkende
Mesela suan yeni 2 aylik yavrularimizdan bir tanesi bacaklarimiza tirmanmaya çalışıyor ve çiziyor bacaklarım tırmık içinde suan küçük diye bi şey demiyorum ama yakında yani uyarmaya başlayacağım uyarmazsak böyle devam ederse bacaklarimiz kan içinde dolaşacagiz o zaman ilerde
Her seyede müsaade etmemek gerek sonucta

Emirrckr
Emirrckr

13076

Ayaklar için kolonya öneririm :))
Yatmadan önce bol kolonya sürün,ısırdıkça acı tat geleceği için bırakacak hatta kokusu dahi rahatsız edebilir,yanaşmayabilir pek.
Bundan sonra her gece kolonya mı süreceğim gibi düşünebilirsiniz ama birkaç gece o acı tadı alsın zaten vazgeçecektir.
Yine el ısırma huyu varsa da bunu uygulayabilirsiniz.
Masaya çıkma huyu için şşt gibi belli tepkiniz olsun,buna eğer aldırış etmezse hafifçe poposuna veya burnuna vurup uzaklaştırın.(hafifçe)
Asla başına vurmayın.
Fısfısla su yöntemi uygulayanlar var evet belki hızlı bir çözüm işe yarıyor ama gereksiz bir korku oluşturup travmaya yol açıyor.
Dediğiniz gibi elinizde o şişeyi görse dahi kaçar hale geliyorlar.
Benim çok tavsiye ettiğim bir yöntem değil,çünkü belli zaman sonra sizden de korkar hale geliyorlar.

gozdeyilmaz
gozdeyilmaz

13309

Öncelikle emir arkadaşımızın yazdığını ciddiye almayın ilk yapacağınız bu olsun, kediniz şuan yavruysa eğer bu süreçler çok normal zaman içinde düzelecektir o sürede biraz sabır gerekli. Su sıkmak travma yaratmaktan başka bir şeye yaramaz ne yazık ki bir süreden sonra sizden korkmaya başlar. Benim fikrimce kediler köpek gibi değiller 3 tane kedimiz var ve artık biz onlara uyduk. Evinizin durumunu bilmediğim için söylüyorum en mantıklısı yemek yerken kapıyı kapatmak olacaktır aynı şekilde mutfak tezgahına çıkmasını engellemeniz çok zor sürekli ortada bir şeyler oluyor ilgisini çekmesi çok normal. Kaldı ki zarar verecek bir şeyler de olabilir sıcak yemek çatal bıçak deterjan vb. Elinizle ya da ayağınızla tepki verirseniz bunu oyun olarak algılayacağı için daha çok gelecektir. Ayrıca Minminik sizede bir cevabım var su su su diyip durmuşsunuz aynı şey size yapılsa hoşunuza gider mi gerçekten

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 277 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81951 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR