Sokak kedisi sahiplenmek istiyorum yalnız en çok eşimin tereddüt ettiği şey açıkcasi aldın götürdün hasta çıktı napicaksin manen yıkım madden yıkım diyor kendince haklı olarak birakamazsin mecbur tedavi ettireceksin diyor iyileşmez ve ölürse tekrar gidip bir sokak kedisi alacaksın yine aynı şey olabilir hastalık taşıdığını anlayamazsin diyor yüzüne bakıp hasta olduğunu anlayamazsin diyip çok tereddüt ediyor yoksa sokak kedi dolu çok alıp gelmek istiyorum sana ama korkuyorum diyor sizce nasıl bir yol izlenmeli
Siz herhangi bir şekilde kedi sahiplendiğinizde o kedide her türlü hastalık çıkabilir ve başınıza büyük masraflar oluşturabilir. Bir kere eşiniz böyle masraflardan korkuyorsa kedi sahiplenmeyin. Sapasağlam bir kedinin üç gün sonra hastalanmayacağı garanti değil. Kedi viral hastalıklarında en çok görülen 4 hastalık var. Sokaktaki kediyi alsanız da, hiç sokağa çıkmamış kediyi alsanız da bu hastalıklardan birinin veya birkaçının taşıyıcısı olma ihtimali var. Bu hastalıklar anneden yavruya geçiyor ve yıllarca bile belirti göstermeden barınabiliyorlar. Mesela kedi nezlesi diyelim, bir kediye anneden geçer ve kedi hayat boyu taşıyıcı olur, bağışıklığı düştüğü an hastalanabilir. Korona aynı şekilde, ev kedilerinde de fip görüyoruz sokak kedilerinde de. Cins kedilerde ise ekstra hastalık riskleri olur. Kalp rahatsızlıkları, böbrek sorunlarına yatkınlık, British ya da Scottish'se eklem-kemik sorunlarına yatkınlık, Fip'e yatkınlık vs. vardır. Eşinizin kediler hakkında bilgisi yoksa kendi kafasından tez oluşturmasın lütfen. Sapasağlam kediyi al, bir veteriner ziyaretinde hastalık kapıp başınıza tonla masraf çıkarabilir. Kediyi alacaksınız, iç dış parazitlerini yaptıracaksınız, karantina-gözlem süresi bitince yaşı da uygunsa karma aşılarını yaptıracaksınız. Karma'yı yaptırmazsanız en sağlıklı kedi bile sürekli risk altında olur zaten. Bir kere bütün Kediler Korona taşıyıcısı, istediği kadar evden adımını atmamış olsun, testleri defalarca negatif çıksın. Eşinizin bu düşüncesi çok yanlış, hangi kedi olursa olsun kedi sahiplendiğinizde onun için bankada bir miktar paranızın hazır bulunması gerekli. Kediler her an masraf çıkarabilirler. Bizim gibi sigortaları da olmuyor. Veterinere gir, basit bir iğne vurdur, 500-1000 arasında çıkıyorsun zaten. Ayak bastı parası o da, hastaysa kaç katını ödüyorsun. Bunun sokakta büyümüş kedi, ev kedisi ayrımı yok. Cinsse o ekstra özel bakım ister.
Sokakta gördüğünüz her kedi hasta diye bir şey yok,
Yine de gider kontrollerini ve aşılarını yaptırır sahiplenirsiniz.
Ki zaten sokaktaki kedilerin bağışıklığı,cins kedilerden kat be kat daha yüksek.
Fakat yine de illa sokaktan istemiyorsanız birçok sahiplendirme ilanı var.
Yuva arayan çok sayıda can var şehrinize ait sahiplendirme sayfalarını inceleyin.
Mesela sokakta/bahçede birileri tarafından bakılan ilgilenilen fakat yuva arayan bebekler oluyor.
O ilanları inceleyin.
Yüzüne bakıp anlayamazsınız bazı hastalıklar aylar yıllar sonra ortaya çıkıyor, ama yine temel olarak ilk veterinere gittiğinizde genel kontroller ile birlikte kan değerleri biyo kimya dışkı corona testlerini yaparsanız sonrasında oluşacak sıkıntıların büyük kısmını halledersiniz. Kedi sahiplenmenin ilk başlangıç maliyetleri oldukça yüksek aslında, bir çok kedi sahibi ben de kendimi dahil ediyorum ilk kontrolleri biraz hafife alıyoruz,
Yaşadığınız ile ait sosyal medyadaki sahiplendirme sayfalarını takip edin sizin şartlanıza uygun bir can bulursunuz.cins kedi almış olsanız bile elbet bir gün hasta olacak hem cins kedilerin bağışıklıkları daha düşük ve genetik hastalıklara daha yatkın oluyormuş bu hastalıkların tedavi masrafları daha fazla bende kızımı sokağımdan yavru iken sahiplendim aşırı bir hastalık durumu olmadı çevremdeki cins kediye sahip olanlar benden daha çok veterinere gidiyor tekirler hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve uygulanan tedavilere karşı daha çabuk iyileşiyorlar.
Yaşadığınız ilin yada çevre illerin sahiplendirme sayfalarına bakın. Evde doğup büyüyen, sokakta korunaklı ve gözetim altında doğum olup büyüyen yada artık bakacak durumu olmayan sahiplendirmek isteyen insanlardan güvenli ve sağlıklı bir şekilde evlat edinebilirsiniz.
Cins kedisi alıp kalıtımsal hastalıklarla uğraşan o kadar insan gördüm ki hastalıkla uğraşmak için nereden geldiği önemli değil, emin olun yüzde olarak bile sokak daha yüksek değil, çünkü üretim koşulları yüzünden ücretli hayvanlarda da ciddi dertler var.
bir de başka insanlarda gördüğüm şöyle bir şey var , para ile SATIN alanlar kadar sokaktan aldık deyip durmadan sokak hayvanı sahiplenmeye vurgu yapanlar aynı mantıktalar bence, para verip almak ya da sokaktan eve getirmek bir özellik değil ya da bizi üstün falan da kılmıyor , benim kızlarım sokaktan evimize geldiler ama onları tanıtırken kişilik özelliklerini anlatırım , nereden geldikleri aklıma gelmez .ya da onları sokaktan almış olmamız bizi kahraman yapmaz.
Evlatlık edinilmiş diye de bahsederler ya biri hakkında ve konuyla hiç ilgisi yoktur , bu da onun gibi .
Sizin sorunuzla ilgili değil ama içimde çok sıcaktı bu konu , dökmek istedim.
Bir hayvanın hayatına dokunmak kadar güzel birşey yok bu hayatta. Veteriner kontrolune götürsunuz detaylı olarak muayene edilirse bir sıkıntı varsa çıkar zaten. Eğer evinizde sıkıntı çıkacaksa başka bir tanıdığınıza sahiplendirebilirsiniz. Sokaklarda milyon tane hayvan ihmalsizlikten ölüyor bir tanesine bile iyi gelebilirsek ne mutlu bize
Siz anlamak istemiyorsunuz sanırım, sokaktan gelen kedi de evden gelen kedi de hastalık riskiyle gelir. Biri size karma aşılarını yaptırıp vermediği sürece o kedi her zaman hastalık riskiyle gelecek. Bunun duyar kasmakla veya hadsizlikle ne ilgisi var? Bir kere siz yazınızda sokak kedilerinin ekstra masrafa yol açabileceği ile ilgili bir algı oluşturuyorsunuz, bunu fark ettiniz mi? İnsanlar okuyup, sokak kedileri masraf açar diye düşünebilir. Siz fikir istediniz biz de fikrimizi saygı çerçevesinde belirttik. Eşinize cimri falan mı demişim? Ben olabilecek durumu yazdım. Ben de size diyorum ki isterseniz evden hiç çıkmayan kedi alın masrafı çıkabilir, hasta olabilir, başınızın üstüne her türlü her şeyin çıkma ihtimali var bunun sokağı evi yok. Herhangi bir şekilde alacaksanız ona göre alın diye uyarıyorum. Bazılarının eşi 10 bin masraf çıkınca benden bu kadar deyip bırakıyor. Biz soru bölümünde onu da gördük, ben sizi uyardım sadece. Eşinizi tanımam etmem. / Ayrıca diğer arkadaş için, sokaktan hayvan almaya gayet de herkes bol bol vurgu yapsın lütfen. Her gün gözümüzün önünde can çekişip ölüyorlar. Daha dün biri damdan düşmüş, diyaframı yırtık çıktı, ameliyat olamadan öldü maalesef. Burada kaç kişi kaç insanın cins kedi almasından vazgeçmesine, cins kedi doğurmasına engel oldu görmedik mi? Biri ikinci kediden bahsedince hemen birileri sokak kedisi alın diyor ve o kişiyi buna yönlendiriyor. Bu gayet de kahramanca bir davranış. Sokak kedisi alan o kedinin kahramanı oluyor gayet. Bunun vurgulanmasında bir sorun yok, bu kibirle böbürlenmek değil, bir farkındalık oluşturmaktır.
Sanırım bu sayfa duyar kasmak isteyenler ile dolu soru ne cevap ne ya nasıl insanlarsınız siz önüne gelene niyetini bilmeden kedi sahiplenme diyecek haddi nerden buluyorsunuz sorumu işime geldiği gbi anliyorsunz ben evimi bir sokak canına açmak istiyorum eşim de öyle malesef ordan burdan para toplayıp sürekli kedi tedavi ettieecek durumumuz yok keşke ekonomik şartlar bu durumda olmasaydı her cana bakabilseydik biz sokaktan evimize bir can alırsak acaba en az riskle nasıl sahiplenebilirz diye düşünüyoruz bu konu sokaktaki hayvanları besleyecek kadar açık yürekli bir eşim var bu arada ama tedavi için bir oqhve parası dinlenip cebe atanlardan olamıyoruz malesef etrafımız böyle dolqndiricilarla dolu ki daha iki gün önce bir darbeyi yedik kedi tedavi ettiriyoruz diyerek cins k3di satmaya çalışanları biz evimizi açalım dedik eve gelince hasta olur bir hastalığı çıkar başımız üstüne zaten siz bence çok yanlış anlıyorsunuz konuyu
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor