Avantajları ve dezavantajları nedir acaba
Merhabalar.
Yavruyken sahiplenilen kediler evde büyüyecekleri için eve %99 alışırlar, karakterleri de evde yaşamaya uygun olarak şekillenir. Yetişkin kedilerin ise karakterleri zaten şekillenmiştir, eve alışıp alışamayacaklarını karakterlerini gözlemleyerek ya da evinize aldıktan sonra yaşayarak anlayabilirsiniz. Bu açıdan risklidir. Kimi yetişkin kediler eve girdikten sonra sanki ev kedisi olarak doğmuş gibi eve alışırlarken kimilerini evde tutmakta ya da ev düzenine alıştırmakta zorlanırsınız.
Bir diğer fark da aşılama. Sokakta yaşayan kediler doğal olarak aşılanmıyor. Biz ne zaman evimize alırsak aşılamalarına da o zaman başlıyoruz. Yetişkin bir kedi hayatının uzun bir bölümünü aşısız geçirmiş olacağı için bazı hastalıklara sahip olması daha olası. Yavru bir kediyi ise eve aldığımızda erkenden aşılatmaya başlayıp hastalıkların önüne daha kolay geçmiş oluyoruz.
Eğer sokakta baktığınız, kucağa gelmeye alışık, evinize giderken sizi takip eden, kapınızın önünde bekleyen, kapıyı açtığınızda kendisini direkt evinizin içine atan bir kedi varsa bu kedi ev hayatına kuvvetle muhtemelen çok kolay adapte olacaktır. Ayrıca çok daha derin bağ kurabilirsiniz kendisiyle.
Fakat her ne kadar yavru kedi sahiplenmek yetişkin kedi sahiplenmeye göre daha avantajlı gibi görünse de büyük ya da küçük her kedi, bir aile üyesi olmayı hak eder. Yakın çevremde de eve yetişkinken alınıp muazzam birer ev kedisi hâline gelen çok örnek var. Bu yüzden kedinin yaşını birinci planda tutmadan muhtaç bir cana elinizi uzatmanın hazzını yaşayabilmenizi ve bol patili günler dilerim. :)
ben kedilerimin ikisinin de yavruluklarını görmedim dişi olanı kardeşim gördü sanırım lkdglşkfh biri 4 biri 5 yaşında erkek olan üç yıldır benimle. dişi olana yavruluğundan beri bakıyoruz ama eve sokalı aylar oldu bahçemizden. dezavantajı falan yok avantajı var hiç öyle alışamayacak yavruyken alsam bağım kuvvetli olacak bilmem ne diye düşünmeyin kesinlikle. erkek kedim çok daha fazla seviyor beni genelde gtle don gibiyiz dişinin de kendine göre bi sevgi anlayışı var belirli dakikaları var sevdirdiği kendisini, erkek şu an mesela yanımda sandalyede ama dişi başka odada kafasını dinliyor lkdgşkfh kız olan yaklaşık 4 senedir sokaktaydı çok da seviyordu alışır mı ister mi diye bir düşünerek sokmuştum içeri ama unuttu gitti sokağı ve ben artık başına bir şey gelir mi diye korkmuyorum ve ikisi beraber çok daha mutlu. erkek de yaklaşık 2 yaşındaydı yeto artık sokakta durmasın dediğimde çok hırpalıyordu diğer erkek kediler ısırmışlardı kuzumu öğrenciyken almıştım yanıma. yavru da tatlıdır da evde durmuyorsanız uzun saatler her yere girip çıkıyorlar başlarına bir şey getirme ihtimalleri biraz daha yüksek bence. yavru beni yoruyor ya çuk tatlılar ama ne zaman yavru sevsem bi iki sene sonra gel diye dalga geçiyorum kdglkhgf yetişkin çoçiklere mutlaka şans verin
Yetişkin kedinin yavru kedi gibi sürekli bir aktifliği yoktur hele birde kısırsa yer içer uyur arada sizinle oyun oynar o kadar. Kısır kedinin bağırma, orayı burayı işaretleme derdi de olmaz eğer işaretlemeyi alışkanlık yapmadıysa. Yetişkin bir şekilde sahiplenirseniz stres yapar ve uzun bir süre eve alışamayabilir normal olarak ama yavru kısa sürede uyum sağlayabilir geldiği ortama. Yetişkin kedi size alıştığında çok güzel anlaşabilirsiniz harika bir hayat arkadaşı olur.
Yavru kedi ile de aranızdaki bağ daha kuvvetli olur küçüklüğünden beri ona bakmış olursunuz sonuçta ama yavru kediler 1 yaşına kadar süper aktiftir ordan oraya koşar, sürekli oyun ister size pusular kurar, bacaklarınıza atlar dolanır, seveyim diye elinizi uzatırsınız hemen oyun sanar elinizi kokunuzu ısırır geceleri uyumak bilmezler geceler zehir olur. 😁
Bence hem yavruyken hemde yetişkinken sahiplenmenin artı ve eksileri neredeyse aynı bu yüzden kedi istediği yaşta olsun yeterki güzel bir yuvası olsun. Sevgi ve şefkatle her şey dize gelebilir. Davranışları iyi kötü nasıl olursa olsun sizin onu öyle kabul etmeniz en önemli olandır. 😊
Kedimi 11 aylıkken ilk sahibinden aldık. Daha önce ben hiç hayvan bakmadım. Ev arkadaşımın kedisi vardı onu bile uzaktan sever pek dokunmazdım. Benim gibi biri için bile bakımı çok kolay oldu. Eşim de ben de çalışıyoruz yavru kediyi uzun saatler yalnız bırakamazdık. Ama kızımın bebeklik hallerini de gördükçe içim gidiyor keşke ben büyütseydim diye. Avantajları var her ikisinin de. Biraz da kişiye ve hayat şartlarına bağlı sanırım.
Kısaca anlatayım benim 1 yaşında kedim vardı evde babam 1.5 yaşında bir kedi getirdi eve ilk başta bize alışmadı baya uzak kaldı ama iki gün sonra yanımıza geldi bazı kediler kolay alışır yavrular bazen sizede alışmaz ilk kedimi eve aldık bizden nefret etti resmen yavruydu uzak duruyordu kum eğitimi vericez ama bize tıslıyor sadece yemek için geliyordu 1 hafta sonra anneme alıştı sonra bize her kedi aynı değildir ki ben yavru kedimi afgan çocukların elinden almıştım
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor