Kedimin Cinsi Ne?

oguzhang
oguzhang

1136 Puan

Merhabalar. Bu yavru 2 ay önce elimde doğdu. Annesi sokakta beslediğim tekir kedi. Doğum yaptığı gün evime kadar geldi, ben de kıyamadım eve aldım. Kardeşlerini sahiplendirdim, bu da bana kaldı. Annesi dümdüz tekir kedi, hiç alakaları yok, kardeşleri de öyle. Babalarını ise bilmiyorum. Sizce kedimin cinsi nedir, herhangi bir genetik rahatsızlığı olabilir mi?


7 CEVAP

tengrist
tengrist

11583

Tekir dediğimiz şey kürk ismidir zaten renkleri değişebilir, normalde kedilerin hepsi tek bir cinstir halk arasında tüy rengine ve desenlerine göre adlandırmalar yapılır. Örneğin scootish foldlar'da tekirdir hemen hemen her ırkın tekiri vardır. Bizim için klasik tekir olarak adlandırdığımız, sizin dediğiniz gibi boz renk üzerine siyah desenler olan kedi ya da sokak kedileri "tekir" olarak hafızamıza kazındığı için öyle kullanıyoruz...
Onun haricide sizin kedinizin görselini google'da aratınca enteresan bir şekilde dehşet benzerliğiyle nebelung kedisi çıkıyor ama bu ırkın ülkemizde olmadığı yazıyor.
Mavi rus kedisi ile aynı soydan geliyormuş. Bu arada sizin kedinizin de kürkü tekire benziyor, tam anlayamadım ama uskumru tekir gibi 2. fotoğrafta ön kolundaki desenler .


Genetik rahatsızlıklar ve bağışıklık durumu insan zorlamasıyla yapay üreme ve çeşitliliğin olmaması. Hiç bir şekilde sokak ve güneş görmeyen, kan değerleri düşük, güçsüz bireyler sürekli birbiri ile çiftleşmeye zorlanıyor doğal seçilim yok... evrim yok... Doğada hayatta kalamayacak, bir dişinin dönüp yüzüne bakmayacağı erkek kediler insan zoruyla çiftleşiyor.
Sokak kedisinde durum böyle olmayacaktır, memeli dişiler (insan dahil) birden fazla eril ile çiftleşip farklı farklı bireylerden çocuk doğurabilir. Bunu da en çok kediler yapar genelde. Birden fazla erkek ile çiftleşir ve en güçlü spermler yumurtaya ulaşır. Yapay seçilim demek ve aynı tür kedilerin sürekli birbirisyle çiftleşmesi demek, gen benzerliği bakımından eşittir akraba evliliğidir. Ki zaten bunun haricinde de üretim yapan kişiler sürekli kardeşleri, yavru ve anneyi çiftleştirerek 1. derece akraba ile üretim yaparlar. Bu da zararlı çekinik genlerin zamanla baskın hale gelmesine ve gen havuzu daraltıkça bu genlerin mutasyona uğramasına sebep olacaktır. Bu genleri taşıyan bireyler normal ve mutant gen taşımayan sağlıklı bir birey ile (ki annesi ve kardeşleri klasik tekir diyorsunuz) çiftleştiğinde doğan yavru da taşıyıcı fakat sağlıklı olur. gen havuzu genişledikçe kalıtsal bozukluklar kaybolacaktır. Sizin kediniz de cins kedi kırması bile olsa büyük ihtimalle taşıyıcı fakat sağlıklı bir kedidir. Benim bildiğim bu şekilde.

Sezgek
Sezgek

16508

Tengrist çok güzel anlatmış kediniz de bir çok gen olma ihtimali mevcut ama cins kedi değil tüyü kadar ömrü olsun

MHG
MHG

2046

Ayh şunun tatlılığına bak ya sağlıklı büyür umarım. Bu zamanlar çok kıymetli hemencecik büyüyorlar haberiniz olsun (tabi onlar hep bizim bebeklerimiz olarak kalıyor orası ayrı)

user031202
user031202

1257

Gri tekirler de var ama bu russian blue kırması olabilir

oguzhang
oguzhang

1136

Benim bildiğim tekirlerin kendine özgü rengi, deseni vardır. Çizgili, siyah, boz karışık. Bu renkte tekir olamaz. Dediğiniz gibi russian blueya daha yakın

user031202
user031202

1257

Tengrist'in dediği gibi her kedinin ırkı tekirdir renkler farklı sadece. Sokakta gördüğünüz siyah, sarı, beyaz kediler bile tekirdir renklerine göre isimler koymuşlar mesela siyah beyaz kedilere smokine benzediği için smokin, sarı kedilere sarman, siyah kedilere ise bombay denmiş ama gerçekte hepsi tekirdir. Üstte dediğim gibi gri tekirler de var 2 yıl önce simsiyah kedimiz doğurmuştu hatta sizin kediniz kadar koyu gri değildi duman rengindeydi çizgisiz tek renk çok güzel bir kediydi bir ara Twitter da profilime onun resmini koymuştum o profille insanlara "satın alma sahiplen" yorumu yapıyordum insanlarda bana "sen niye satın aldın o zaman" diyordu 🤣

oguzhang
oguzhang

1136

Teşekkür ederim tengrist, gerçekten çok yararlı bilgiler vermişsin 🙏

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 324 Görüntüleme
  • 7 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80620 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR