Evet bunlar parazit. Muhtemelen yavrularda da vardır çünkü hamilelik esnasında anneden geçiyor. Tedavisi çok da zor olmayan bir parazit türü onlar yumurtaları. Hamile veya emziren kedilere veterinere danışmadan, muayene ettirmeden herhangi bir ilaç kullanmayınız.
Emziren kedilere iç parazit uygulaması yapılabiliyor. Doğumdan 2 hafta sonra uygulamaya başlanabilir. Hatta anne sütü vasıtasıyla bebeklere de koruma sağlıyor. Gittiğim hayvan hastanesinin ekibinin anlatımı bu şekildeydi.Ne olursa olsun bir an önce veterinere gitmenizde fayda var, çünkü bu şekilde emzirmesi yavrular için de parazit oluşmasına neden olur ve yukarıda da dediğim gibi size bulaşması da söz konusu.Siz anne ve yavrularla her temasınızdan sonra ellerinizi güzelce yıkayıp mümkünse iç paraziti dökene kadar kucağınıza almamaya çalışın.Bu süreçte özellikle kedilerin tuvalet temizliğini ellerinize eldiven takarak yaparsınız sizin için daha sağlıklı olur. Çok geçmiş olsun.
Bir konak olmadan yaşayamazlar. Sizin için çok tehlikeli bir durum olmamakla birlikte genel hijyen için temizleyin sürekli etrafta kalmasın.
Bildigim kadariyla emziren ve hamile kediler icin onlara ve yavrularina zarar vermeyecek parazit ilaclari oluyor. Boyle bir durum da emzirme donemini bitmesini beklemek dogru olmaz. Bu hek size hem anneye hem de yavrulari icin buyuk risk olusturur. O yuzden bir an once kedinizi hatta yavrulariyla beraber bir veteriner hekime goturmelisiniz.
Bulaşma ihtimali var diye biliyorum.
Geçmişte böyle bir tecrübe ettiğim için emin olarak söylüyorum: evet ne yazık ki insana bulaşıyor.
Şimdi özellikle bu parazit türünden konuşacak olursak. Tam adını da bulup kopyalayım. Joyeuxiella pasqualei. Geçici konak olarak kertenkele gibi sürüngenlerde yaşıyor. Son konak olarak da enfekte kertenkeleleri yiyen kedi ve etoburlarda görülüyor. O gösterdiğiniz yumurtalar konak olmadan yaşayamıyorlar.Kendi kendilerine büyüyüp kurt olamıyorlar açık alanda. Feline Clinical Parasitology kitabında insanlara bulaşma ve yerleşme konusunda klinik bir bulgu yoktur yazsa da geçmişte kesin tecrübe edilmiş bir durum varsa daha dikkatli olunabilir o zaman. Belki bu yumurta yanlışlıkla yenilmiş olabilir. Bir gıdaya bir şekilde yapışmış olabilir ve ağız yoluyla insan vücuduna girmiş olabilir. Yumurtalar mikrondan baya büyük havaya karışıp nefes yoluyla alınması biraz zor. Ağız yoluyla insan vücuduna girip yerleşince büyüyüp kurt olabilir mi? Bilmiyorum tecrübe varsa olabilir o zaman sanırım. Bununla birlikte kedinizde başka çeşit iç parazitler de olabilir insana geçmesi muhtemel. Onlar için de veterinerle görüşüp emziren kedi ve yavrulara zararı olmayan, özellikle bu cins bir parazitle beraber başka muhtemel parazitlere de etkili ilaç kullanabilirsiniz. Dediğim gibi çok zor ve uzun bir tedavi süreci yok bu türün. Kolaylıkla halledebilirsiniz.
Bu yumurta özelinde bir şey söylemiyorum.Ancak kedilerdeki iç parazitlerin insanlara bulaştığını biliyorum çünkü ne yazık ki geçmişte böyle bir tecrübem oldu.Sokakta baktığım bir kediden iç parazit bulaştı.Çok zahmetli bir tedavi süreci yaşamadım.Ama yine de böyle bir durumun mümkünlüğü konusunda insanları uyarmak gerekli diye düşünüyorum.Tahminimce dışkılamadan sonra kucağıma gelmişti ve bu vasıtayla bana bir şekilde bulaştı.Yumurtadan bulaşır ya da bulaşmaz kesin bir şey diyemem ancak iç paraziti olan kedilerle özellikle tuvalet temizliklerini yaparken eldiven kullanımı ve sonrasındaki dezenfekte süreci çok önemli.
İnsana bulaşma riski var mıdır peki?
Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.
Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:
Yeni Soru Sor