Kedi Horlaması Normal Mi

Castielthecat
Castielthecat

2464 Puan

Bazen kedim çok yoğun bir gün geçirdiyse ya da uyurken kafası altta kaldıysa horluyor sizce normal mi? Scottish fold yüz yapısından da olabilir diye düşündüm ama yine de emin olamadım. Nefes alış verişinde ve herhangi bir şeyde sorunu yok.

2 CEVAP

gunosari
gunosari

2936

Bizimki de yapıyor bazen şöyle bir şey buldum.Okuyun isterseniz.


En güzel şey uykuysa, bu güzelliği bozan en büyük düşman da horultudur. Gecenin bir yarısında eşimizden gelen horultulara katlanmaya alışmışızdır ama bir de buna bebek gibi uyuyan tüylü meleğinizden gelen horultular eklenirse?


Yanlış duymadınız, kedi ve köpekler de bizim gibi horluyor. Bununla ilgili ABDdeki Mayo Klinik Uyku Bozuklukları Merkezinde bir araştırma yapılmış. Buna göre, gece sahibiyle birlikte yatakta yatmasına izin verilen kedilerin %7sinde, köpeklerin ise %21inin horlamaya gözlemlenmiş.


Bir kediden ne kadar horultu çıkar, demeyin. Diğer odalardan duyulacak kadar kuvvetli horlaması pek normal değil elbette, ama yanınızda yatıyorsa sizi uyandırabilecek boyutta.


Horlamanın nedenleri arasında özellikle bazı cins kedilerin kafa yapıları geliyor. Suratı düz ve basık olan iran ve himalaya cinsi kedilerde horlama daha sık görülür. Uzun ve güzel tüylü iran kedilerinin burun delikleri çok küçük olduğundan ve nefes verdiklerinde oradaki doku titreşim yaptığından dolayı ses çıkartmaya başlar. Benzer sorun egzotik kedilerinde de vardır, hani iran kedisine benzeyen ama daha kısa tüylü olan cins...


Horlamanın diğer nedeni, kedinizin alerjik olmasıdır. Alerjiye bağlı olarak burun kanalları daralır ve nefes almayı güçleştirir. Bu durum solunum yollar iltihabının da habercisi olabilir.


*Kediniz çok şişmansa,
*Burnu kuru veya kanamalıysa,
*Polen zamanında horlaması artıyorsa,
*Son zamanlarda sesinde değişiklik varsa,
*Öksürme, aksırma şikâyetleri başladıysa,
*Kediniz kolaylıkla nefes nefese kalıyorsa ve kısa nefesler alıyorsa,
*Hareket ettiğinde arkasından hapşırık ve öksürük başlıyorsa,


Kedinizi vet hekiminize göstermenizi tavsiye ederim.


Yaşlı kedilerde horlama burun kanallarında oluşan polip ya da tümörler gibi daha ciddi sorunlara işaret edebilir. Burunda veya boğazda meydana gelen polipler, uyurken gevşeyen kasların geçen havayı engellemesine sebep olur. Bu oluşumlar, genellikle burnun tek tarafında görülür ve operasyonla alınabilir. Ancak tümör söz konusuysa tedavisi çok daha zordur. Burun girintili çıkıntılı, karmaşık bir yapıya sahiptir ve ameliyat ile burundaki tümörü tamamen temizlemek neredeyse imkânsızdır.


Bütün bu hastalık semptomlarını bir kenara koyarsak, kediniz yatakta ayak ucuna kıvrılıp ya da yastığınıza kafa koyup yatıyor ve horluyorsa bu onun tamamen gevşediğinin işaretidir. Bir kedi, ancak çok güvende hissederse kendini böyle bırakabilir.


"Alıntıdır"

Castielthecat
Castielthecat

2464

Bunu okuyunca içim rahatladı şu an, çok teşekkür ederim! Bir de benimle uyuduğunu eklersek normal olmalı bence

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 703 Görüntüleme
  • 2 Cevap
  • 0 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 80920 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR