Kediler Düzenli Aşı Yerine İlaç Verilerek Parazitlerden Korunur Mu?

Mestanmesi
Mestanmesi

715 Puan

Merhaba. Kedimi yeni sahiplendik benden önceki sahibi onu sokakta bulmuş hiç bir iğne yaptırmamış, sadece ilaç içirmiş bu günde geldi ve ilaç içirtdik yine. 3 aydan bir ilaç vermemizi söyledi. Bu şekilde kedi güvenli ve sağlıklı olur mu? Çünkü yatağımıza çikiyor bizimle uyuyor sürekli temas halindeyiz, ve bazen tualetinde kakasıyla oynuyor maalesef sürekli gözlemleyemiyorum.

8 CEVAP

aslihan_e
aslihan_e

128572

Zaten ayda bir tam doz verin demiyorum, çeyrek ya da yarım doz gibi daha düşük doz verin diyorum. En basitinden bir ağrı kesici aldığınızda bile birçok risk olduğundan bahsedilir. İç parazit ilaçları dış parazit ilaçları kadar karaciğeri tehlikeye atmazlar. Kedinin karaciğerini düşünüyorsanız asla dış parazit damlası yapmamanız gerekir ki mecburen çoğu insan yaptırıyor. Bahsettiğiniz ilaç kediler için uygun, doz aşımına gitmediğiniz sürece. Başka güvenli ilaç markası olarak Caniverm kullanabilirsiniz. Mesela Caniverm 700 mg, yetişkin kediler için yarım tablet öneriliyor, siz onu ayda bir çeyrek veya çeyreğin yarısı olarak kullanabilirsiniz. Parazitler çoğalamadığı için yüksek dozlara gerek kalmaz, bu da kedi için daha sağlıklıdır. Eğer daha uzun aralıklı kullanmak istiyorsanız bir ay ara verin, sonra iki ay üst üste kullanın. Ancak bu şekilde kedide parazit olduğunda yumurtadan çıkanlardan da kurtulursunuz. 3 ay ara vermek bir kedi parazit kaptığında onu asla parazitlerden tam olarak temizlemez. İç parazit ilaçları asla yeni parazitleri önlemez. Dediğim gibi yumurtalara da etki etmiyorlar. Siz ilacı verdiğinizde yetişkinler ölüyor, ilaç 24 saat içinde vücuttan atılıyor. Hemen o günlerde yumurtalar çatlıyor ve kediniz yavru parazitlere sahip oluyor. Yumurtalar 21 gün boyunca çıkmaya devam ediyorlar. Bazı parazit türleri için 15 gündür. Siz 21-35 gün içinde ikinci uygulamayı yapmazsanız onlar yetişkin olup tekrar yumurtlar ve süreyi kaçırdığınızda ilaç verirseniz yine yumurtaları orada kalacak. O yüzden ne kadar ara verirseniz verin, ilaç verdikten mutlaka 3 hafta sonra veya en geç 4-5 hafta sonra tekrar hap verin. Dediğiniz gibi kedilerimiz yatağımıza çıkıyor, ben ilacı geciktirdiğimde popolarından iç parazit yumurtası dökülürdü, bir de o an fark etmek şansınıza kalmış, fark etmezsek bize geçme ihtimalleri var. Hele ki eğer bu parazit, kist hidatik hastalığına neden olan türse o zaman hayati tehlikemiz oluşuyor. Diğer türleri hadi ilaç alıp geçirirsin, kist yapan parazitler için cerrahi uygulama gerekebiliyor.

cemremio
cemremio

2212

Merhabalar hiç aklınız da soru işareti olmasın, bende iki kedim için iğne yerine veterinerimizden hap alıp onu veriyorum, veterinerimiz de iğne yerine hap içiriyordu

aslihan_e
aslihan_e

128572

O aşı değil sadece ilacın iğne versiyonu, hap daha etkili, birden fazla etken madde içeriyor. Eğer o konuda endişeleriniz varsa ayda bir çeyrek ya da yarım doz içirin. Üç ay, parazit oluşması, yetişkin olup yumurtayıp çevreye yumurta saçmaları için yeterli bir zaman. Üç ayda bir hap verilen kedi parazit kaparsa asla parazitlerden kurtulamaz, ilaçlar yumurtalara etki etmiyor çünkü. İlacı verirsiniz 3 ay geçene kadar kalan yumurtalar çıkar, yetişkin olur onlar da yumurtlar. Bazı yorumları görüyorum, damla iki ay etkili diyorlar, yok öyle bir şey, uzun süre etkili olan şey pire ilacıdır. İster iğne, ister damla ya da hap, hepsi aynı şekilde vücuttan birkaç gün içinde atılırlar, yumurtaları da öldürmezler. Yumurtalar 15-21 gün boyunca çıkmaya devam eder, 40-45 günde erişkin olup yumurtlarlar.

somnium
somnium

12644

arkadaşlar, soruyu soran arkadaş parazit için değil ayrıca diğer aşılar için sormuş. aşılar, kesinlikle yaptırılmalı. kedi için hayati önem arz ediyor, özellikle karma. lösemi evden çıkmıyorsa yaptırmak zorunda değilsiniz lakin ama taşıyıcı olup/olmadığını bilmediğiniz için önlem amaçlı bir kerelik yaptırabilirsiniz. ama karma, senede bir ilk defa yapıldığında bir-iki hafta arayla toplam 2 defa yapılmalı. zaten veteriner hekim size karne verecektir. onun dışında iç+dış için damla ve hap olabilir, etki eder. enjeksiyon pek önerilmiyor sonrasında apse için.

CakilYavrukus
CakilYavrukus

8993

Bayerin damla ilaçları etkili

Mestanmesi
Mestanmesi

715

@aslihan_e Kullandığımız ilaç Bayer Drontal, Kadın 3 aydan bir vermemizi çünkü karaciğere zararlı olduğunu söyledi, başka ilaç tavsiyeniz varmı ? Ve ne kadar aralıklarla kullanmaliyim?

Mestanmesi
Mestanmesi

715

Kedim kesinlikle dışarı çıkmıyor

aslihan_e
aslihan_e

128572

@Somnium Benim okuduğum kadarıyla aşısız parazitlerden korunup korunmayacağı sorulmuş. Yoksa tabi ki kedi aşıları önemli ama parazitin aşısı yok. Karma aşı kesinlikle yapılmalı, kedi gençlik hastalığı kaparsa yaşama şansı mucize oluyor.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 254 Görüntüleme
  • 8 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81951 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR