Kedim İçin Doğru Kısırlaştırma Ne Zaman

burlo
burlo

4578 Puan

Kedim 10 aylık tekir erkek. dışarıyı asla sevmiyor alıştırmaya çalıştım ama dışarıdaki kedilerden ve seslerden korkuyor. sitelerden birinde görmüstüm kedisini kısırlaştırdıktan sonra ölmüştü onun korkusundan kısırlaştırmaya yanaşamadım. arkadaşlarım evden kaçar dedi ama korkusundan kapıya yaklaşamıyor. sağlığını da düşünüyorum. temmuzda 1aylık tatile çıkacağız kedimle dönüşünde mi kısırlaştırsam ya da kısırlaştırmasam psikolojini etkiler mi

12 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Benim kısırlaştırma operasyonu sonrası kedisini ve köpeğini kaybeden tanıdıklarım var. İkisi de ameliyat öncesi hayvanın durumunu bakmak için kan testi yaptırmadığından ve veterinerin itmali, yanlış teşhisi gibi sebeplerden vefat etti. İkisi de keşke ameliyat öncesi kan testi yaptırsaydım dediler, köpek sahibi olan köpeğinin durumunu hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenleri vazgeçirmemesini , kısırlaştırmanin sağlıkları için önemli olduğunu söylemişti.
Sonuç olarak iyi bir veterinerde öncesinde kontrolleri yapılarak olduğunda risk çok azalıyor. Ben bu şekilde güvendiğim veterinerde öncesinde kapsamlı bir kan testi yaptırarak yaptırdım. Veterinerim İran kedilerinde de tecrübeli olduğu için kedime özel bir anestezi uyguladı ( basık burunlu kedilerde ameliyatta ölme ve ameliyat sonrası uzun süre uyanmama riski daha fazla maalesef)
Oğlum ameliyat bitince hemen uyandı, tuvaletini ilk 1 saatte kumuna yaptı. Tabi ki anestezinin etkisi geçene kadar sarhoş gibi dolandı ama akşama tamamen kendine geldi. Sonraki 3 gün boyunca yakalık taktı ve bu yüzden mutsuzdu. Sonra 4. Sabahı yakaliği çıkartıp normal hayatına döndü.
Yaş konusunda ise tatile çıkmadan şuan yaptırmanızı tavsiye ederim. Ergenliğe girdikten bir süre sonra kısırlaştırma operasyonu olursa ameliyat sonrası ergenlik davranışlarının edinsel olarak kalma ihtimali var maalesef.

Gul36
Gul36

113362

Kediniz her kızgınlığa girdiğinde zaten stres oluyor. Bu stres de her kızgınlıkla birlikte hem ruhsal hem de fiziksel açıdan miniği yıpratabilir. Erkek kediler hakkında pek bir fikrim yok ama veterinerimizin dediğine göre bir kez kızgınlık geçirdikten sonra kısırlaştırılması en iyisiymiş. Gerçi her veterinerin farklı fikri var bu konuda.
Şu anda korkuyor gibi görünebilir ama kızgınlık zamanında dişi bir kedinin sesini duyduğunda içgüdülerine yenik düşüp bir yolunu bularak evden kaçma ihtimali yok değil.

Gul36
Gul36

113362

Erkek kedilerin kısırlaştırılma süreci daha kolay geçiyor diye biliyorum. Tabii bu durum da kediden kediye değişir bence. Zaman konusunda bu konuda daha deneyimli olan birinin cevap vermesi daha doğru olur. Benim kedim dişi, o yüzden erkek kedilerin operasyon sonrasında neler yaşadığını tam olarak bilmiyorum. Ameliyat sonrası sıkıntısı oluyor tabii ki. Sonuçta yabancı cisimlerle vücuduna müdahale ediliyor. İştah kaybı, halsizlik, sürekli uyku hali olabilir ama bir hafta-10 güne hepsi geçiyor. Ben de çok korktum, hatta vicdan azabı çektiğim oldu ama şimdi onu iyi görüyorum ya, ben de iyiyim. Bu ameliyatı onların iyiliği için yaptığımızı düşünerek hareket edersek her şey daha kolay olur. :)

yaseminece
yaseminece

5184

Benim 1 yaşında tekirim var erkek:) Kısırlaştırma operasyonu kısa sürüyor,bize dikiş atılmadı.Narkozdan uyanması biraz insanın içini cız ettiriyor ya keşke yaptırmasa mıydım diye düşünüyorsunuz ama aynı günün akşamına toparladı benim kedim.Normal yaşantısına geri döndü.Yarasını yalamazsa hiçbir sıkıntı çıkmaz.Bize yakalık takılmadı ben sürekli kontrol ettim başında durdun iyileşene kadar yarası.Ama bi sorun yaşamadık,sadece ilk eve geldiginizde sakin olun ve ateşini durumunu vs gözlemleyin.Bir terslik olduğunu düşünürseniz hemen veterineriniz arayın.Şimdiden geçmiş olsun,umarım açıklayabilmişimdir:)

burlo
burlo

4578

çok teşekkür ederim cevapların için :)

hasakiiii
hasakiiii

16

Dişi kediniz cinsel olgunluğa eriştiyse yani en az 3 kez kızan geçirdiyse erkek kediniz ise 6 ayından sonra rahatlıkla kısırlaştırılabilir. Yine de en sağlıklısı 9-11 aylık arası kısırlaştırmadır.

asliierinc
asliierinc

268

Kediler yaşadığı yeri sahiplendiği için ameliyattan sonra evde olması daha iyi muhtemelen onun için zaten ortam değişikliği yeni yer ona stres yapacaktır o yüzden tatil dönüşü yaptırmanız daha doğru diye düşünüyorum

onurtemiz
onurtemiz

116286

Erkek kediler için 6. ayında bile kısırlaştıranlar var. Ben de 1 ay sonra kısırlaştıracağım (8. ayında yani). Tatile yanınızda gelecekse bence hemen kısırlaştırın. Aksi halde tatiliniz zehir olur ve hayatınız bu bölümü de.

burlo
burlo

4578

kullandığı ağız spreyi var kontrol amaçlı haftasonu veterinere gideceğiz detaylı bilgiyi veterinerimizden de alıp en uygun zamanda yaptıracağım kısırlaştırmasını. teşekkür ederim cevabın için :)

burlo
burlo

4578

1aylık yaz tatiline çıkacağız kedim de benimle gelecek şimdi kısırlaştırırsam çok fazla gerilecek gibi dönüşünde kısırlaştırmam daha doğru olur sanırım. kısırlaştırma sonrasında sıkıntı yaşadınız mı çok korkutuyor beni:(

burlo
burlo

4578

oluduğum haber beni çok etkiledi kedisini kaybetmesi... ufacık bir seyde bile yaşadığım üzüntüyü anlatamam ama kedimin sağlığı için dayanmam lazım :( teşekkür ederim yorumlarınız için tatil dönüşü kesinlikle kısırlaştıracağım

burlo
burlo

4578

okuduğum*

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 904 Görüntüleme
  • 12 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 78330 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR