Kedim Fip Olabilir Mi?

Omr429
Omr429

181 Puan

Evimde 6 tane kedi besliyorum. Yaklaşık 20 gün önce üçü ev yemeği yedikleri için zehirlendi. Sürekli safra kusuyorlardı. 1 haftalık serum, antibiyotik vs. ilaç takviyesi sonucu ikisi kendine geldi, birini kaybettik. İyileşenlerden biri (beyaz olan) eski sağlığına, enerjisine kavuştu ama diğerinin (siyah) halsizliği devam ediyor, sürekli kucağımda uyuyor ve zayıfladı. Son 1 haftadır da ikisinde de arka bacaklarında güçsüzlük/dengesizlik belirtileri başladı, yürürken sarhoş gibiler. Ama yemeleri içmeleri iyi idrar ve dışkılarını da yapıyorlar. Siyah olanın dışkısı katı-cıvık ortası. Bu dengesizlik belirtileri için veterinere gittim. Parazit ya da fip olabilir dendi.2-3 gğn önce iç parazit hapı içirdim ikisine de hala durumları aynı. Özet olarak beyaz olanın arka bacaklarında dengesizlik ve karnında biraz şişiklik (gaz olduğunu düşünüyorum) var. Onun dışında keyfi yerinde koşuyor, diğerleriyle oynuyor, yeyip içiyor. Siyah olanın ise sürekli halsizliği var, sürekli kucakta uyuma, arka bacaklarda dengesizlik ve güçsüzlük, 3. göz kapağının uyku öncesi ve sonrası görünmesi, kilo olarak zayıf olması. Ama yemesi ve içmesi, dışkı ve idrarı iyi durumda bir sorun yok. Sizce ne sorunları var? Enfeksiyon kaynaklı mı yoksa parazit mi ya da kuru fip olabilir mi? (En yakın zamanda kan testi yaptırmaya götüreceğim)

6 CEVAP

Magnetar
Magnetar

470

Ev yemeginden zehirlenmek nedir arkadas? Sen evde nasil yemek yiyorsun da onu yiyen kediler zehirleniyor? Surreel bir filmde hissettim kendimi. Ayrica ya ic parazittir ya fiptir diyen veterineri de degistir. Hekimin gorevi ya odur ya bu, ya da sudur demek degil, teshis koyup, tedaviye baslamak, boyunu asan bir durumda da doktora yonlendirmektir.

aslihan_e
aslihan_e

128553

Ev yemeği zehirlenmesi falan değil, hiçbir kedi haşlanmış et suyu içti diye ölmez. Sadece aynı zamana denk gelmiş. Yağlı et suyu olursa en fazla ishal olur o kadar. Kedileriniz enfeksiyon kapmış ama biz gençlik hastalığı mı fip mi başka bir virüs mü bilemeyiz, veterinerler bile testler yapmadan anlayamaz. Parazit sorunu olsaydı üçünde aynı zamanda ciddi belirtiler ortaya çıkmazdı diye düşünüyorum.

Omr429
Omr429

181

@aslihan_e diğer arkadaşların aksine yorumun için teşekkür ederim. Parazit ya da fip olduğunu düşündürten (arka ayaklarında dengesizlik) semptomu sonradan olmaya başladı. İlk başlarda yoktu bu sorunlar. Sonradan olmaya başladı. Bu sorunu sadece 2 kedimde yaşıyorum. Birisinin durumu gayet iyi sadece arka ayaklarında çok ufak dengesizlik var. Ama diğerinin durumu iyi değil; arka ayaklarda dengesizliğe ek olarak, halsizlik, zayıflama var. Ve sürekli kucağımda uyuyor. Ama ikisinin de yemesinde içmesinde bir sorun yok. Dün ishal oldu durumu biraz daha kötü olan (hekimimin tavsiyesi üzerine yoğurt veriyorum o yüzden olabilir). Dün kan tahlili yapıldı ona ve değerlerinde yüksek enfeksiyon çıktı. "FİP ya da önceki geçirmiş oldukları ağır hastalıklarından dolayı enfeksiyon da olabilir ama yüzde yüz FİP diyemeyiz" dedi. Ek takviye vitaminler aldım. Yemeleri içmeleri ve keyifleri iyi olduğu için kesin teşhis koyamadı. "Yemelerine içmelerine dikkat et, bu vitaminleri ve bağışıklık güçlendiriciyi kullan" dedi. Buraya belki aynı sorunları yaşayan, tecrübe eden varsa yardımcı olsun diye yazdım ama insanlar anlamadan dinlemeden yargılıyorlar hemen, yurdum insanı...

Omr429
Omr429

181

@magnetar normalde hiç yapmazlar et suyu içmişler mutfak tezgahının üstüne çıkıp. Galiba gereğinden fazla içmişler ki böyle hasta oldular.
Veterinere götürmedim. Aradım sadece çıkarımda bulundu.

AisRevol
AisRevol

888

Kedileri mama yerine saçma ev yemekleri ile besleyip öldüren birinin zehirlenmiş ve ölümcül hastalik taşıma ihtimali olan hayvanlarını veterinere götürmesini beklememiştim zaten. Telefonla arayıp niye dakikanızı yediniz mektup yazsaydınız veterinere hastalığı anlardı

Omr429
Omr429

181

@aisrevol düzgün anlatamadım muhtemelen. Kedilerimi veterinere götürdüm. İyileştiler yeni semptomlar göstermeye başladılar. Bugün yine götürdüm ve kan testi yapıldı, yüksek enfeksiyon çıktı kan değerinde. Fip olup olmadığı hala muamma. Bunu öğrenmek için Biyokimya testi yapılabilir dendi ama ben öğrenciyim buna bütçem yetmiyor gerçekten. Şu anlık yeme içmesinde sorun yok keyfi de iyi mırlıyor sürekli. Multivitamin ve bağışıklık güçlendirici takviyeler aldım. Ve ayrıca kedilerimi ev yemeğiyle beslemiyorum, yadıklarımı iyi okumanı öneririm. Annem o gün ey haşlamış ve sıcağıyls dolaba koymamış normal olarak. Bunlarda devirmişler ve suyunu içmişler. Olay bu aç bırakmıyorum ben kedilerimi, hatta tüm birikimimi onlara harcıyorum.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 240 Görüntüleme
  • 6 Cevap
  • 1 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 81827 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR